Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije

Turšija - recept za početnike

Kada se napravi turšija, složit ćete se, izgleda kao prava dekoracija na policama smočnice. Riječ je o mješavini ukiseljenog povrća koja se sprema na tradicionalan način konzerviranjem u slanoj vodi ili octu, a dodaju se i začini te bilje. 

Turšija je zimnica koju ćemo rado otvarati u zimskim mjesecima kada se zasitimo svježeg povrća koje nije toliko raznoliko kao u toplijem dijelu godine. Najbolji recept za turšiju proizaći će iz prakse, pa ako ste početnik, evo nekih savjeta o tome kako se radi turšija i recept za početnike koji možete isprobati.

Turšija – recept za početnike 

Za pripremu turšije dovoljno je slijediti nekoliko osnovnih koraka.

  1. Odaberite željeno povrće (krastavci, mrkva, paprika, cvjetača, kupus i sl.).
  2. Povrće operite i narežite na komade (npr. cvjetaču natrgajte na cvjetiće).
  3. Napravite mješavinu vode i soli ili octa te šećera.
  4. Stavite povrće u staklenku i prelijte prethodno napravljenom mješavinom. 
  5. Dodajte začine po želji (crni papar, kopar, lovorov list, češnjak i sl.).
  6. Stavite staklenke na fermentaciju na tamno i hladno mjesto (ovaj postupak traje nekoliko tjedana). 

Prije nego staklenke napunite povrćem, važno ih je sterilizirati u pećnici, a evo i kako.

  1. Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom, a onda dobro isperite
  2. Zagrijte pećnicu na 130 °C.
  3. Staklenke okrenute prema gore posložite na rešetku tako da se međusobno ne dodiruju te isto tako posložite i poklopce
  4. Ostavite staklenke u pećnici oko 20 minuta.
  5. Prije punjenja ostavite staklenke da se malo ohlade

Ako vas zanima kako se priprema brza turšija, recept za početnike pogledajte u nastavku.

Brza turšija
FOTO: Shutterstock

Brza turšija 

Evo brzog recepta za turšiju. 

Sastojci:
Priprema
  1. Povrće operite, očistite i natrgajte ili narežite na komade. 
  2. Staklenke i poklopce sterilizirajte u pećnici. 
  3. U svaku staklenku rasporedite začine i listove bilja
  4. Napunite staklenke povrćem koliko god možete.
  5. U loncu pomiješajte ocat, sol vodu i šećer. Zagrijte mješavinu do vrenja i dok se šećer ne otopi.
  6. Prelijte mješavinu preko povrća tako da pokrije povrće u staklenkama. 
  7. Staklenke dobro zatvorite, a potom ih okrenite naopačke dok se ne ohlade. 
  8. Potom, okrenite ponovno staklenke na pravu stranu te ih ostavite nekoliko tjedana na hladnom i tamnom mjestu

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu