Tvar u plastici može povećati rizik od dijabetesa?

bpa može povećati rizik od dijabetesa

Bisfenol A (BPA), kemikalija koja može prodrijeti u hranu iz plastične ambalaže i metalnih limenki, povezana je sa značajnim smanjenjem osjetljivosti na inzulin, što potencijalno pridonosi porastu dijabetesa tipa 2, prema stručnjacima.

Što je BPA?

BPA je široko korištena industrijska kemikalija koja se nalazi u polikarbonatnoj plastici, koja se obično koristi za pakiranje hrane i u epoksidnim smolama koje oblažu limenke hrane.

Iako BPA nije namijenjen za gutanje, male količine mogu kontaminirati hranu, osobito kada se pakiranje zagrijava. Kao rezultat toga, većina ljudi je redovito izložena BPA, a više od 90 % Amerikanaca pokazuje mjerljive razine BPA u urinu.

Kako BPA utječe na endokrini sustav?

BPA je endokrini disruptor koji ometa rad hormona tako što ih oponaša ili blokira. Njegov najznačajniji učinak je sposobnost da oponaša estrogen, vežući se za receptore u masnim stanicama, što dovodi do upale i rasta stanica.

Ovaj poremećaj može povećati rizik od raka i drugih dugoročnih zdravstvenih problema. Osim toga, BPA smanjuje funkciju inzulina u masnim stanicama, što pridonosi otpornosti na inzulin i povišenom šećeru u krvi, ključnim čimbenicima dijabetesa tipa 2.

Veza BPA s osjetljivošću na inzulin

Novi podaci predstavljeni na konferenciji American Diabetes Association 2024. otkrili su da konzumacija BPA brzo dovodi do inzulinske rezistencije. Ova studija, prva randomizirana kontrolirana studija te vrste, pokazala je izravan utjecaj BPA na inzulinsku osjetljivost kod ljudi.

Više od tjedan dana 40 sudionika jelo je kolačiće koji su sadržavali maksimalnu “sigurnu” razinu BPA ili nisu sadržavali ništa.

Ispitivanja su pokazala da su oni koji su konzumirali BPA doživjeli smanjenje osjetljivosti na inzulin za otprilike 9 %, što podupire prethodne studije koje povezuju izloženost BPA s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.
BPA je široko korištena industrijska kemikalija koja se nalazi u polikarbonatnoj plastici
FOTO: Shutterstock

Ostala istraživanja i nedoumice

Opservacijske studije dosljedno su otkrile da su više razine BPA povezane s povećanom otpornošću na inzulin, višim šećerom u krvi i većim rizikom od dijabetesa tipa 2, osobito među ženama.

Utjecaj BPA na inzulinsko signaliziranje također izaziva zabrinutost zbog starenja i Alzheimerove bolesti. Dok čimbenici poput pretilosti, genetike i loše prehrane igraju značajniju ulogu u dijabetesu tipa 2, BPA bi mogao biti dodatni doprinos.

Trebamo li ograničiti izloženost BPA?

Iako američka FDA tvrdi da je BPA siguran u malim dozama, neki stručnjaci brinu o njegovim dugoročnim zdravstvenim učincima. FDA nije revidirala istraživanje BPA više od desetljeća, što je potaknulo zahtjeve za ažuriranjem smjernica.

S obzirom na porast dijabetesa, stručnjaci poput Roberta Gabbaya iz Američke udruge za dijabetičare sugeriraju da bi javnozdravstvene politike o BPA trebalo preispitati. Izloženost BPA već je ograničena u proizvodima za dojenčad zbog povećanih rizika tijekom ranog razvoja.

Smanjenje izloženosti BPA

Unatoč nejasnoćama o alternativama BPA u proizvodima “bez BPA”, stručnjaci preporučuju smanjenje izloženosti BPA smanjenjem upotrebe plastike i konzervirane hrane i davanje prednosti nehrđajućem čeliku ili staklu.

Dok učinak BPA na metabolizam može biti umjeren, ove male promjene načina života mogu pomoći u smanjenju rizika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Wollen, R. (2024). BPA May Increase the Risk of DiabetesEveryday Health.
  2. Study Reveals Decrease in Bisphenol A Exposure Can Impact Type 2 Diabetes Care. (2024). American Diabetes Association.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu