Netra Tarpana: Ayurvedska terapija za bolji vid

Netra Tarpana

Oči su odraz unutrašnjeg stanja naše duše, one otkrivaju puno o čovjeku. Važni su osjetilni organi koji organizmu omogućuju percepciju vizualnih informacija.

Direktan pogled u oči ljutitog ili negativnog čovjeka iscrpljuje našu energiju, a isto se događa kad dugotrajno gledamo u zaslone mobitela i računala.

U digitalnom dobu sve više ljudi pati od naprezanja očiju i povezanih problema zbog izlaganja očiju oštroj rasvjeti, stoga očuvanje njihovog zdravlja danas postaje sve važnije. 

U drevnom holističkom sustavu ayurvede (tradicionalne indijske medicine) Netra Tarpana je cijenjena kao učinkovit tretman za pomlađivanje i liječenje očiju.

Prema ayurvedi oči su povezane s pitta došom koja predstavlja elemente vatre i vode u tijelu. Ljeto je godišnje doba koje pripada pitta doši jer posjeduju jednake kvalitete.

Neravnoteža u pitti može dovesti do raznih stanja oka, kao što su suhe oči, upale i problemi s vidom. Stoga ayurvedski tretmani i pravilna njega očiju imaju za cilj smiriti povećanu pitta vrućinu i poboljšati cjelokupno tjelesno blagostanje.

Što je Netra Tarpana?

Netra Tarpana je specijalizirani ayurvedski tretman koji ima za cilj jačanje i njegovanje očiju. Riječ “netra” u prijevodu znači “oči”, a “tarpana” znači “hrana” ili “njega”.

Ova terapeutska praksa uključuje primjenu ljekovitog gheeja i tijesta od slanutkovog brašna od kojeg se pravi prsten oko očiju.

Kao holistički tretman Netra Tarpana uzima u obzir konstituciju pojedinca, stil života i specifična stanja očiju. Rješavanjem temeljnog uzroka problema s očima i pružanjem individualizirane njege, ova terapija nudi dugotrajne dobrobiti za oči.

Hraneći i pomlađujući oči kroz ovaj tretman, može se poboljšati vid i spriječiti različita bolesna stanja oka.

Zdravstvene dobrobiti Netra Tarpane

Netra Tarpana nudi širok raspon dobrobiti za zdravlje očiju. Potiče bolji vid i pomaže u smanjenju naprezanja očiju uzrokovanog dugotrajnim izlaganjem ekranu. Jača vidni živac i poboljšava cirkulaciju u očima, čime pomaže u prevenciji i upravljanju različitim očnim stanjima.

Zdravstvene dobrobiti Netra Tarpane uključuju:

Liječi razne bolesti očiju, kao što su sindrom kompjuterskog vida, konjuktivitis, miopija ili kratkovidnost, astigmatizam, glaukom, retinitis pigmentosa itd.

Kod ozbiljnijih bolesti oka najbolje je potražiti vodstvo kvalificiranog ayurvedskog liječnika i terapeuta. On će procijeniti vaše individualne potrebe i preporučiti odgovarajući plan liječenja.
Netra Tarpana uključuje nanošenje ljekovitog gheeja ili ulja oko očiju
FOTO: Shutterstock

Proces Netra Tarpana

Netra Tarpana uključuje nanošenje ljekovitog gheeja ili ulja oko očiju kako bi se nahranilo očno tkivo, ublažili napetost i stres u području glave. Osobito je korisna za prevenciju očnih bolesti jer jača vidni živac i poboljšava jasnoću vida.

Postupak Netra Tarpane započinje nježnim nanošenjem stjenke tijesta oko očiju kako bi se stvorio prsten koji služi kao spremnik.

U taj prsten se uljeva topli ghee, u cilju čišćenja, podmazivanja i revitalizacije oka i područja oko očiju. Ghee ima odlično ljekovito djelovanje kojim izvlači nečistoće te regenerira, njeguje i pomlađuje oči.

Nakon što je ghee u potpunosti prekrio oči, polako ih otvorimo. Osjećaj je kao da ronimo pod vodom.

Tretman traje 15 – 20 minuta. Za to vrijeme od osobe se traži da trepće očima i radi vježbe koje uključuju pogled gore-dolje, lijevo-desno, kružno i ukoso, omogućujući hranjivoj tekućini da temeljito okupa oči.

Tretman se primjenjuje više dana uzastopno, a može se ponoviti nakon tjedan dana, ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca.

Kako izvesti Netra Tarpanu kod kuće?

Ako ste zainteresirani za iskustvo pomlađujućeg učinka Netra Tarpane, ovaj drevni ritual njege očiju može se s lakoćom izvesti kod kuće.

1. korak: Pripremite sastojke

Prikupite potrebne sastojke – ljekoviti ghee (koji se može nabaviti kod ayurvedskog liječnika ili u trgovini), slanutkovo brašno i čistu zdjelu.

Sastojci:
Priprema
  1. Zamijesite brašno od slanutka s malo mlake vode. Napravite čvrsto tijesto kao za kruh.

  2. Oblikujte tijesto u dvije kugle.
  3. Napravite rupu u sredini svake kugle tako da dobijete prsten s rupom promjera malo većeg od vaših očiju. Slanutak je vrlo njegujuć za kožu i pomaže u ublažavanju borica oko očiju.
  4. Stavite ljekoviti ghee u posudu i lagano ga zagrijte na ugodnu temperaturu. Provjerite toplinu gheeja na unutarnjoj strani ručnog zgloba, kako biste izbjegli bilo kakvu nelagodu u očima.
  5. Sastojke stavite na pladanj i odnesite u pripremljenu sobu za tretman.

2. korak: Stvorite udoban prostor

Pronađite miran i topli prostor gdje možete udobno i neometano ležati, jer ritual zahtijeva da oči držite prekrivene ljekovitim gheejem tijekom cijelog procesa.

3. Korak: Pozicionirajte se i stavite tijesto oko očiju

Lezite u opušteni položaj i stavite ručnik ili krpu ispod glave kako biste uhvatili sav višak gheeja tijekom tretmana. Improviziranom barijerom od tijesta stvorite granicu oko očiju da bi se topli ghee zadržao na području oka.

4. Korak: Ulijte ljekoviti ghee

Nježno ulijte topli ghee u spremnik napravljen od tijesta, dopuštajući mu da potpuno prelije vaše zatvorene oči. Pazite da ghee ne izlijete direktno na oko, već uz unutarnji rub prstena (kraj sljepoočnice).

Umjesto tijesta možete koristiti specijalizirane staklene čašice za ispiranje očiju koje se nabavljaju u ljekarni. U tom je slučaju postupak malo drugčiji. Dovoljno je ispuniti čašice gheejem, prisloniti ih uz oči i lagano se smjestiti u ležeći položaj kako biste nastavili s tretmanom.

5. Korak: Opustite se i revizalizirajte

Držite oči zatvorene i opustite se oko 15 – 20 minuta dok ghee hrani i umiruje vaše oči.

Svakih par minuta otvorite oči i napravite vježbe očiju kako bi ljekoviti ghee potpuno obložio oko. Dopustite ljekovitim svojstvima gheeja da naprave svoju iscjeljujuću magiju.

6. Korak: Očistite ghee i uklonite tijesto

Nakon određenog vremena mekim pamučnim kuglicama uklonite ghee i prsten od tijesta.

Pažljivo obrišite sav višak gheeja čistom, mekom krpom i po želji kratko izmasirajte područje oko čiju nježnim i kružnim pokretima prstiju.

umivanje u ružinoj vodici
FOTO: Shutterstock

7. Korak: Osvježite i odmorite oči

Nakon tretmana možete oprati lice mlakom vodom ili ružinom vodicom, kako biste osvježili oči.

Čiste blazinice umočite u malo ružine vodice (ili čaj od kamilice), iscijedite višak tekućine pa stavite na oči. Prekrijte malim ručnikom i opustite se 10 minuta kako biste odmorili oči u mraku.


Nakon tretmana savjetuje se da nekoliko sati ne gledate televiziju i ne koristite ekrane računala ili mobitela. Jednostavno dopustite vašim očima da se napokon odmore.

Netra Tarpana – tretman za svakoga!

Jedan od najprivlačnijih aspekata Netra Tarpane je to što može biti korisna za ljude svih dobi.

Bez obzira jeste li mlada osoba koja svakodnevno koristi mobitel i napreže oči ili starija osoba koja ima problema s očima povezanih s godinama, Netra Tarpana može ponuditi olakšanje i nježan i učinkovit način za njegu očiju.

Toplo se preporučuje osobama koje redovito rade za računalom, upravljaju strojevima, satima voze kamion ili autobus ili svima koji trenutno pate od zamućenog vida, umornih, bolnih i upaljenih očiju.

Bilo da se suočavate s nelagodom u očima ili jednostavno želite održati njihovo optimalno zdravlje, Netra Tarpana ima mnogo toga za ponuditi u našoj suvremenoj potrazi za wellnesom i revitalizacijom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Netra Tarpana. Ayurdhama Ayurveda.
  2. Netra-Tarpana. Healing Earth.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu