Zašto su datulje dobre za zdravlje?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Datulja (lat. Phoenix dactilyfera L.) je jedina vrsta iz roda palmi čiji je plod jestiv, a u ljudskoj prehrani je prisutna još od antičkog doba. Najstariji zapisi pokazuju da su se datulje uzgajale na području Mezopotamije oko 3000 godina pr. Kr.
Danas se najviše uzgajaju u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.
Datulje se smatraju nutritivno bogatom namirnicom. U bogatu sastavu datulja najviše se ističu ugljikohidrati, prehrambena vlakna, proteini, minerali i vitamini B kompleksa: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6) i folat (B9).
Četiri datulje (30 grama) imaju oko 90 kalorija, jedan gram bjelančevina, 13 miligrama kalcija, 2,8 grama vlakana i još velik broj drugih hranjivih tvari. Datulje su poznate kao voće koje sadrže malo masti. Odlična stvar je što će vas odmah napuniti energijom i revitalizirati tijelo.
Ugljikohidrati čine otprilike 70% sastava datulja i to ih čini namirnicom s visokim glikemijskim indeksom. Od svih ugljikohidrata najviše ima fruktoze i glukoze u jednakom omjeru, a poznata je uporaba datulja kao zamjena za šećer. Može ih se pronaći u sastavu sirovih energetskih pločica gdje zamjenjuju šećer.
Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Frontiers in plant science (2007.), iznosi kako datulje sadržavaju cijeli niz minerala:
Pokazale kao plodovi koji posjeduju brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje ukoliko se konzumiraju samostalno ili u kombinaciji s ostalim namirnicama.
Posljednjih godina tema su istraživanja u svijetu farmacije, a cilj je identificirati fitokemikalije kojima datulje obiluju. Fitokemikalije su one tvari prisutne u namirnicama biljnog podrijetla koje imaju učinak na poboljšanje zdravstvenog stanja organizma.
Datulje obliju fitokemikalijama :
- karotenoidima,
- fitofenolima,
- taninima,
- sterolima.
Istraživanje objavljeno još davne 1978. godine u znanstvenom časopisu Microchimica Acta pokazalo je kako se kemijski sastav datulja mijenja ovisno o periodu zrenja voća. U periodu kad su datulje u najvišem stupnju sazrijevanja dolazi do povećanja razine reducirajućih šećera (glukoze i fruktoze).
Fitosteroli su važna skupina fitokemikalija, po svojoj kemijskoj strukturi slični su kolesterolu i stoga utječući na njegovo snižavanje. Danas je otkriveno otprilike 200 različitih fitosterola. Kad je u fazi tamnjenja plod datulje sadrži najviši udio fitosterola.
U studiji provedenoj od strane znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Monastir-u (Tunis) 2011.godine zabilježen je učinak datulja na zaštitu stanica od oksidativnog stresa i hepatotoksična svojstva. Eksperiment je proveden na štakorima. Rezultati su pokazali kako je ekstrakt datulja doveo do poboljšanja oštećene jetre štakora.
Još je jedna studija dokazala terapeutski učinak ekstrakta datulja. Mansouri i suradnici 2005. godine na Agronomskom institutu Chania svojim znanstvenim radom potvrdili su imunomodulatorni učinak datulja kod miševa.
Imunomodulatorni učinak pokazuju tvari koje utječu na imunitet.
Datulje također pokazuju i antibakterijska svojstva, a zabilježen je i njihov učinak kod konstipacije. Naime, zbog visokog udjela prehrambenih vlakana redovita konzumacija datulja omogućuje prohodnost sadržaja kroz crijeva.
Uz sve navedeno, datulje sadržavaju još vitamin A (bitan za dobar vid i zdravu kožu) i vitamin K (važan u zgrušavanju krvi).
Datulje su dobre za čišćenje organizma od toksina. Soka od datulja pomaže u liječenju grlobolje i prehlade. Sačuvajte zdravlje uz pomoć datulja!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Al-Alawi, R. A., Al-Mashiqri, J. H., Al-Nadabi, J. S., Al-Shihi, B. I., & Baqi, Y. (2017). Date palm tree (Phoenix dactylifera L.): natural products and therapeutic options. Frontiers in plant science, 8, 845.
- Kikuchi, N., & Miki, T. (1978). The separation of date (Phoenix dactylifera) sterols by liquid chromatography. Microchimica Acta, 69(1-2), 89-96.
- Saafi, E. B., Louedi, M., Elfeki, A., Zakhama, A., Najjar, M. F., Hammami, M., & Achour, L. (2011). Protective effect of date palm fruit extract (Phoenix dactylifera L.) on dimethoate induced-oxidative stress in rat liver. Experimental and Toxicologic Pathology, 63(5), 433-441.
- Mansouri, A., Embarek, G., Kokkalou, E., & Kefalas, P. (2005). Phenolic profile and antioxidant activity of the Algerian ripe date palm fruit (Phoenix dactylifera). Food chemistry, 89(3), 411-420.