Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Stiglo je proljeće, a s njime i sezona svakakvog voća. Tu je i smrznuto voće čija se nutritivna vrijednost ne razlikuje u odnosu na svježe voće.
S druge strane, umorni smo od pečenja u zimskim mjesecima koji su sada iza nas. Zato želimo nešto lagano, brzo, a opet ukusno, baš kao što su voćni kolači bez pečenja.
U nastavku vam donosimo četiri recepta za slastice za koje vam neće trebati pećnica.
Brzi voćni kolač bez pećnice s pirovim grizom i jagodama
Za one koji uživaju u fitness i zdravom životnom stilu, ovaj voćni kolač bez pečenja bit će prava proteinska rapsodija. Proteinski kolač od jagoda u čaši oduševit će i one koji su skeptični prema nutritivno bogatijim desertima.
Sastojci:
- 1 šalica pirovog griza
- 1 mjerica whey proteina od jagode
- 1 šalica posnog sira
- mliječni proteinski napitak od jagode (ili obično mlijeko)
- 1 šalica jagoda
- tamna čokolada sa 70 % kakaa
- kokosovo ulje.
Priprema
- Pomiješajte mjericu whey proteina od jagode s posnim sirom da se dobro sjedine i ostavite sa strane.
- Jagode operite i narežite na ploške. Ostavite nekoliko cijelih jagoda za dekoraciju.
- U lončić dodajte šalicu pirovog griza i proteinski mliječni napitak od jagode ili mlijeko, pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Miješajte cijelo vrijeme, a smjesa bi se trebala zgusnuti kroz 2 – 3 minute.
- Otopite tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja.
- U čašu na dno najprije stavite sloj pirovog griza pa nekoliko ploški jagoda i potom posni sir. Ponovite postupak.
- Na kraju dodajte koju jagodu za dekoraciju i prelijte otopljenom tamnom čokoladom.
Brzi voćni kolač bez pečenja s keksima i borovnicama
Sočni voćni kolači lako se spremaju u protvanu bez paljenja pećnice. Jogurt je jedan od sastojaka koji daju potrebnu sočnost, a idealno se slaže s bobičastim voćem. Ovaj kolač možete napraviti s manje kalorija ako upotrijebite eritrit.
Isto tako, umjesto klasičnih petit keksa izaberite integralne kekse. Ne znači nužno da imaju manje kalorija, ali su nutritivno bogatiji i sadrže više vlakana.
Sastojci:
- 500 g integralnih keksa
- pola l običnog jogurta
- oko 40 g eritrita ili 25 g običnog šećera
- 250 g borovnica
- 150 ml vrhnja za šlag
- kokosovo ulje.
Priprema
- Kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom pa ih potom razlomite uz pomoć valjka.
- U posudi potom sjedinite razlomljene kekse i jogurt.
- Običan šećer ili eritrit usitnite u mlincu za kavu.
- Dodajte borovnice i eritrit ili obični šećer te sve pomiješajte.
- Tepsiju premažite s malo kokosovog ulja pa rasporedite smjesu.
- Izmiksajte šlag i rasporedite preko smjese. Ostavite u hladnjaku da se stegne.
- Po želji upotrijebite nekoliko borovnica za dekoraciju.
Brzi i jeftini kolači bez pečenja s keksima, pudingom i malinama
Lagani voćni kolači lako se prave od proizvoda koje držimo u kuhinjskim ormarićima. Običan puding jedan je od najboljih sastojaka od kojih nastaju fini kolači bez pečenja.
Sastojci:
- 150 g integralnih keksa
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 1 šalica malina ili drugog voća po želji
- 1 l sojinog napitka od vanilije (ili drugog biljnog napitka po izboru)
- 1 šalica kokosovog ulja
- 10 – 15 jušnih žlica običnog šećera ili oko 20 jušnih žlica eritritola.
Priprema
- Puding skuhajte prema uputama sa sojinim napitkom od vanilije i šećerom ili eritritolom. Možete koristiti i obično mlijeko.
- Kekse namočite u malo sojinog napitka i slažite u protvan. Kekse možete izlomiti i pomiješati s kokosovim uljem te utisnuti u protvan.
- Na kekse stavite sloj pudinga, a onda sloj malina ili drugog voća po izboru.
- Na kraju po želji dodajte šlag.
Mousse tart od kupina bez pečenja
Što kažete na mousse tart od kupina kao voćni kolač bez pečenja? Nama već rastu zazubice, a zbog odabira sastojka bit će i prava vizualna čarolija.
Sastojci:
- 320 g keksa (ako odaberete kekse crne boje, bit će vizualno vrlo reprezentativno)
- 80 g otopljenog maslaca
- 230 g borovnica i kupina
- 230 g sira
- 1/3 šalice šećera
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 240 ml šlaga
- 1/4 šalice biljnog napitka ili mlijeka
- 1 čajna žličica želatine.
Priprema
- Kekse sameljite u blenderu pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u kalup promjera oko 24 cm.
- Ostavite u hladnjaku 30 minuta ili u zamrzivaču 15 minuta kako bi se biskvit stegnuo.
- Izmiksajte šlag i ostavite ga u hladnjaku.
- Pripremite želatinu prema uputama.
- U blenderu izblendajte borovnice i kupine, dodajte im sir, šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite.
- Želatinu dodajte kremi od voća i rasporedite po keksima.
- Ostavite barem četiri sata u hladnjaku da se stegne.
- Ukrasite s nekoliko cijelih borovnica i kupina, a po želji dodajte i cvjetove jorgovana za pravu proljetnu dekoraciju.
Pročitajte i članke:
- Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine: Tako brzo i jednostavno, a tako fino! Pred vama je najbolji recept
- Voćne košarice od lisnatog tijesta: Napravite kremasti kolač od mandarina, vanilije i borovnica koji je sve oduševio
- Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i “naboostajte” energijom uz ove recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja