Recepti s mozzarellom: Odličan izvor proteina za brze obroke i one koji žele smršaviti! Imamo pet ideja kako jesti mozzarellu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Mozzarella je jedan od najpopularnijih mliječnih proizvoda koji se koristi u raznim receptima, od pizze do salata. Odličan je izvor proteina i lako se uklapa u prehranu osoba koje žele postići određene fitness ciljeve ili žele smršaviti.
Kod pripreme brzih obroka mozzarella je odličan dodatak proteina kako bi se dobio uravnotežen obrok sa svim potrebnim makronutrijentima. Postoji u klasičnoj i light verziji s manje masti, a time i s manje kalorija.
Donosimo nekoliko prijedloga kako jesti mozzarellu, kako je pripremiti, kombinirati i uvesti u prehranu. Recepti s mozzarellom su brzi, lagani, ukusni i praktični.
Na 100 g klasična mozzarella (meki punomasni sir s 45 % mliječne masti u suhoj tvari) sadrži:
- 247 kcal
- 19 g masti
- 18 g proteina
- 1 g ugljikohidrata.
Recepti s mozzarellom – pet brzih i slasnih ideja
U nastavku donosimo pet ideja kako jesti mozzarellu.
Salata s mozzarellom i tjesteninom
Kad su u pitanju brza jela s mozzarellom, krećemo s laganom salatom koja je odlična opcija kada ste u žurbi i trebate hranjiv obrok za posao.
Sastojci:
- pola šalice kuglica mozzarelle
- pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/4 avokada (narezanog na kockice)
- pola šalice rikole
- pola žute paprike (narezane na kockice)
- pola šalice kuhane tjestenine
- sol
- papar
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica aceto balsamica
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Operite i narežite povrće te ga dodajte u jednu posudu.
- Povrću dodajte mozzarellu i kuhanu tjesteninu te začinite začinima, uljem i acetom balsamicom.
Punjene rajčice s mozzarellom
Zapečena mozzarella u rajčicama, priznajemo, stvara zazubice. Mozzarella i rajčica jedna su od najpoznatijih kombinacija u mediteranskoj prehrani. Evo još jedan recept jela s mozzarellom.
Sastojci:
- 6 rajčica
- pola žutog luka (sjeckanog)
- 1 šalica šampinjona
- 1 režanj češnjaka
- 1 šalica tjestenine od ječma
- 450 ml pilećeg temeljca
- 1/4 šalice parmezana
- 1 komad mozzarelle
- pola čajne žličice maslinovog ulja
- papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Operite i osušite rajčice, a potom im izrežite vrhove koji će poslužiti kao poklopac.
- Rajčice pažljivo izdubite.
- Rajčice posipajte solju i okrenite ih gornjom stranom prema dolje da se iscijede.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte narezane šampinjone i češnjak te nastavite dinstati.
- Dinstanim šampinjonima dodajte tjesteninu od ječma i prelijte pilećim temeljcem u više navrata dok se tjestenina ne skuha.
- Pri kraju dodajte parmezan kako bi se rastopio.
- Rajčice punite tjesteninom, dodajte ploške mozzarelle pa ponovite postupak.
- Na vrh stavite poklopce od rajčica i pecite oko 30 minuta.
Zapečena tjestenina s mozzarellom
Onaj tko voli tjesteninu voli i talijansku kuhinju. Onaj tko voli talijansku kuhinju voli i kombinaciju mozzarelle i tjestenine koja je neizostavna ponuda ove većini omiljene kuhinje.
Sastojci:
- 6 šalica cvjetova brokule
- 900 g penne tjestenine
- 3 šalice ribane mozzarelle
- pola šalice ribanog parmezana
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice chilli pahuljica.
Priprema
- U kipuću posoljenu vodu dodajte cvjetove brokule i kuhajte oko pet minuta.
- Izvadite brokulu i u tu vodu dodajte tjesteninu te je skuhajte, a brokulu prebacite u blender.
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Vatrostalnu zdjelu premažite maslinovim uljem.
- Brokuli dodajte češnjak, parmezan i maslinovo ulje te izblendajte do glatke smjese.
- Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je pa joj dodajte napravljeni umak od brokule.
- Dodajte preostale začine i pomiješajte.
- U vatrostalnu posudu stavite sloj tjestenine pa sloj mozzarelle te ponovite postupak.
- Pecite oko 30 minuta.
Brzi njoki s mozzarellom
Ako se želite odmoriti od tjestenine, odlična zamjena kao izvor ugljikohidrata su njoki. Recepti s mozzarellom su slasni u svakoj kombinaciji, nema dvojbe!
Sastojci:
- 450 g njoka
- 225 g mozzarelle
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- pola šalice luka (sjeckanog)
- 4 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 čajna žličica paste od rajčice
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 2 šalice cherry rajčica
- 1 pakiranje umaka od rajčice
- 2 čajne žličice balzamičnog octa
- 1/4 šalice svježeg bosiljka (sjeckanog)
- 1/4 šalice svježeg peršina (sjeckanog)
- 1 čajna žličica vrhnja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Njoke skuhajte prema uputama, a posudu za pečenje namažite uljem.
- Na zagrijanom ulju dinstajte luk, potom umiješajte sol, crni papar i muškatni oraščić.
- Nakon pola minute dodajte cherry rajčice, umak od rajčice i balzamični ocat. Pustite da umak zavrije uz povremeno miješanje.
- Umiješajte svježe začinsko bilje te kuhane njoke.
- Polovicu njoka stavite na dno posude za pečenje pa dodajte natrganu mozzarellu. Ponovite postupak.
- Pecite oko 10 minuta.
Kruh-pizza s mozzarellom
Zdravi recepti s mozzarellom uključuju i pizzu. Ovaj je recept odličan kada pripremate filmsku večer ili želite napraviti nešto brzo, a u slanoj verziji za svoje goste.
Sastojci:
- 250 g mozzarelle
- 4 deblje kriške kruha
- 300 g cherry rajčica
- 4 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 ljuta papričica (očišćena od sjemenki)
- 4 grančice timijana
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- sol
- papar
- 20 g bosiljka (sjeckanog)
- balzamični ocat.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Na lim za pečenje posložite cherry rajčice, češnjak, ljutu papričicu i maslinovo ulje, dobro promiješajte i pecite oko 30 minuta.
- Zatim na lim posložite kriške kruha, prelijte pečenim rajčicama i dodajte kriške mozzarelle.
- Zapecite kratko u pećnici.
Pročitajte i članke:
- Obroci za najzauzetije: Od jednog recepta napravite svaki put drugačije jelo gotovo u 10 minuta
- Jeftina jela: Cijene hrane idu gore pa treba prilagoditi budžet! Nutricionistica otkriva kako složiti kvalitetan obrok za malo novaca
- Što zdravo jesti na poslu? Nutricionistica donosi 10 prijedloga.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja