Tuberkuloza kostiju: Razvija se sporo, ali podmuklo! Evo koji su simptomi, kako se dijagnosticira i liječi

Tuberkuloza kostiju

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis, koja se prenosi zrakom te raste i dijeli unutar stanica. Infekcija, koja počinje u plućima, može se proširiti na veća područja plućnog tkiva koja mogu odumrijeti, stvarajući šupljine. Bakterije se također mogu proširiti na druge organe, uključujući bubreg, mozak i kralježnicu.

Tuberkuloza može biti smrtonosna. Kako bi se spriječila, djeca već pri rođenju dobivaju cjepivo BCG. Postoje dvije glavne vrste infekcija tuberkulozom:

  • plućna tuberkuloza – uglavnom pogađa pluća, infekcija može uzrokovati bol u prsima, probleme s disanjem i iskašljavanje krvi
  • izvanplućna tuberkuloza – utječe na druga područja tijela, a ovaj se oblik bolesti češće vidi kod ljudi koji imaju oslabljeni imunološki sustav zbog bolesti ili lijekova.

Izvanplućna tuberkuloza utječe na kosti, kralježnicu ili zglobove i naziva se koštana ili skeletna tuberkuloza. Najčešći tip je tuberkuloza kralježnice. Tuberkuloza kralježnice naziva se i Pottova bolest.

Ova vrsta tuberkuloze češća je u nerazvijenim zemljama. Čini 2,2 – 4,7 % ukupnih slučajeva tuberkuloze u Europi i SAD-u.

U 2016. godini je u Hrvatskoj zabilježeno 454 novoboljelih od tuberkuloze, a 30 je slučajeva završilo smrtnim ishodom. Najveći udio ukupno oboljelih čine osobe u dobi od 70 godina i stariji. Hrvatska se stopom incidencije nalazi u europskom prosjeku. Postoje značajne razlike među pojedinim županijama pa je tako najviša incidencija obolijevanja zabilježena u Sisačko-moslavačkoj, a najniža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. ožujka, na dan kada je 1882. godine Robert Koch svijetu obznanio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bakterije Mycobacterium tuberculosis, za koje je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu.

Izvanplućna tuberkuloza utječe na kosti, kralježnicu ili zglobove
FOTO: Shutterstock

Tuberkuloza kostiju – uzrok i rizični čimbenici

Tuberkuloza se širi s osobe na osobu kapljičnim putem, nakon što zaražena osoba kašlje ili priča. Kad je bakterija prisutna u organizmu, ona može širiti bolest putem krvi iz pluća ili limfnih čvorova u kosti, kralježnicu ili zglobove. Koštana tuberkuloza zbog bogate vaskularne opskrbe obično počinje u sredini dugih kostiju i kralježaka.

Tuberkuloza kostiju i druge vrste neplućne tuberkuloze razvijaju se kada se tuberkuloza raširi iz pluća. To se može dogoditi kada prisutnost Mycobacterium tuberculosis dugo ostane neotkrivena. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju visok rizik od razvoja izvanplućne tuberkuloze. To uključuje osobe s AIDS-om i one koji primaju kemoterapiju.

Ostali čimbenici rizika uključuju bolesti i stanja poput:

Simptomi tuberkuloze kostiju
FOTO: Shutterstock

Simptomi tuberkuloze kostiju

Nije lako prepoznati simptome tuberkuloze kostiju dok bolest nije daleko uznapredovala. Tuberkulozu kostiju, a posebno tuberkulozu kralježnice, teško je dijagnosticirati jer je bezbolna u ranim fazama i pacijent možda ne pokazuje nikakve simptome.

Kada se konačno dijagnosticira, bolest je obično vrlo uznapredovala.

Osim toga, ponekad bolest može biti neaktivna u plućima i širiti se, a da bolesnik uopće ne zna da ima bilo kakav oblik tuberkuloze. Na sljedeće simptome treba pripaziti kod tuberkuloze kostiju:

Kod naprednog oblika tuberkuloze kostiju simptomi uključuju:

Također, pacijenti s tuberkulozom kostiju mogu, ali i ne moraju, osjetiti opće simptome tuberkuloze, koji mogu uključivati:

Tuberkuloza kostiju - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Tuberkuloza kostiju – dijagnoza i liječenje

Proces dijagnosticiranja tuberkuloze kostiju kreće postavljanjem niza pitanja i uzimanjem detaljne anamneze koja se tiče simptoma u svakodnevnom životu. Nakon toga mogu uslijediti dijagnostički testovi poput:

  • bakterijska kultura – ako postoji tuberkuloza kostiju, velike su šanse da postoji i tuberkuloza pluća; uzimanjem uzorka krvi ili ispljuvka može se testirati materijal na prisustvo Mycobacterium tuberculosis
  • biopsija – uključuje uzimanje uzorka dijela zaraženog tkiva i provjeru na prisustvo uzročnika
  • testiranje tjelesnih tekućina – liječnik može uzeti uzorak pleuralne tekućine koja okružuje i štiti pluća ili cerebrospinalne tekućine oko leđne moždine, kako bi provjerio ima li uzročnika infekcije; za tuberkulozu kostiju ili zglobova može se izvući uzorak sinovijalne ili zglobne tekućine za testiranje
  • lančana reakcija polimeraze (PCR) – uzorci koje liječnik uzima mogu se testirati pomoću PCR-a; ovaj test pojačava uzorak genetskog materijala bakterije i pomaže u traženju infekcije iz malih količina tekućine
  • imunološki testovi – liječnik može koristiti uzorak krvi ili tjelesne tekućine za provjeru protutijela protiv tuberkuloze (krvna slika kod tuberkuloze), a u nekim slučajevima i AIDS-a
  • radiološki testovi – uz simptome poput deformacije kostiju obično se obavljaju rendgenska snimka, CT ili MRI.

Liječenje tuberkuloze kostiju uključuje lijekove za liječenje infekcije, a ponekad i operaciju, ovisno o količini oštećenja koja je na kostima ili zglobovima. Tuberkuloza se liječi antibioticima, ali vrlo specifičnim lijekovima koji se koriste ovisno o vrsti prisutnih bakterija – neki su sojevi bakterija koji uzrokuju tuberkulozu otporni na određene antibiotike. Testiranje osjetljivosti na lijekove provodi se kako bi se odredio ispravan tijek liječenja.

Liječenje tuberkuloze lijekovima slijedi određeni raspored učestalosti i doziranja koji obično traje 6 – 12 mjeseci, ovisno o korištenim lijekovima.
Oporavak od tuberkuloze
FOTO: Shutterstock

Lijekovi koji se koriste u 9-omjesečnom ili 12-mjesečnom RIPE planu liječenja (nazvanom po inicijalima lijekova) uključuju:

  • rifampicin
  • izonijazid
  • pirazinamid
  • etambutol.

Kortikosteroidi se mogu propisati kako bi se spriječile komplikacije poput upale oko leđne moždine ili srca.

Oštećenje kostiju i infekcija od tuberkuloze mogu zahtijevati kirurške zahvate, uz lijekove. Postupci mogu uključivati:

  • debridement – kirurško uklanjanje mrtve, oštećene ili zaražene kosti
  • presađivanje kostiju – kost uzeta iz drugog dijela tijela i stavljena u oštećeno područje
  • unutarnja fiksacija – upotreba vijaka i/ili ploča za stabilizaciju kostiju.

Tuberkuloza kostiju može dovesti do značajnog oštećenja zglobova, uzrokujući smanjen raspon pokreta i značajnu bol. Nakon operacije će možda trebati fizikalna i radna terapija kako bi se povratila izgubljena funkcija zbog oštećenja uzrokovanih infekcijom.

Oporavak od tuberkuloze

Rano otkrivanje vjerojatnije će dovesti do pozitivne prognoze, dok kašnjenja u dijagnozi povećavaju šanse da će se infekcija proširiti.

Pročitajte i članak “Tuberkuloza će srušiti COVID-19 po zaraznosti i smrtnosti: Brojke su 15 godina bile u padu, a od 2020. ponovo rastu“.

Članak objavljen:
  1. Amankwah, D. (2023). An Overview of Bone Tuberculosis (TB). Healthgrades.
  2. What Is Skeletal Tuberculosis? (2022). WebMD.
  3. Borba protiv tuberkuloze. (2019). HZJZ.
  4. Snyder, A. (2018). Bone Tuberculosis. Healthline.

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu