Kriza srednjih godina kod žena i kod muškaraca – ima li razlike i kako se nositi s njom?

Kriza srednjih godina kod žena i kod muškaraca

Kriza srednjih godina je period života u kojem dolazi do promjene identiteta, a može se javiti kod osoba srednje dobi, najčešće između 40 i 65 godina. Najčešće se događa uslijed određenih psihosocijalnih promjena koje su karakteristične za tu dob.

Krizi srednjih godina jednako su podložni i muškarci i žene. Ipak, ova pojava može se ponešto razlikovati među njima, a u nastavku saznajte više o uzročnicima krize, simptomima, razlikama između žena i muškaraca te savjete kako se nositi s njome.

Kriza srednjih godina – psihologija

Malo je istraživanja posvećeno krizi srednjih godina, a sam koncept krize srednjih godina često se dovodi u pitanje. Radi se o terminu koji se češće koristi u popularnoj kulturi i medijima. Ipak, neka saznanja o ovom fenomenu postoje, a u nastavku ćete saznati više o tome.

Kriza srednjih godina
FOTO: Shutterstock

Kriza srednjih godina – zašto se javlja?

Kriza srednjih godina ne javlja se kada netko stupi u određene godine, već uslijed životnih promjena koje su karakteristične za tu dob. To znači da sam ulazak u tzv. srednje godine neće izazvati krizu, te se ona može javiti i u ranijoj ili kasnijoj životnoj dobi. Isto tako, ni karakteristične promjene koje nastupaju u toj dobi ne moraju izazvati iste osjećaje kod svih.

Prema istraživanjima zapravo samo oko 10 – 20 % ljudi iskusi neku vrstu krize u srednjim godinama.

Promjene koje najčešće nastupaju u srednjim godinama su psihosocijalne prirode, a može se raditi o sljedećim događajima:

  • starenje i briga za roditelje
  • odlazak djeteta iz doma
  • smrt člana obitelji ili bliskog prijatelja
  • preljub ili razvod
  • gubitak posla
  • zdravstvene tegobe
  • promjene u izgledu
  • promjene u seksualnom nagonu
  • svijest o starenju i nadolazećoj smrtnosti.

Neke promjene su tranzicijske i utječu na promjene identiteta osobe, kao što je starenje roditelja i promjena uloge u tom odnosu, na način da se dijete brine za roditelja. Osobe u srednjim godinama često se nađu i u “sendvič” situaciji, tj. u situaciji gdje se moraju s jedne strane brinuti za mlađu generaciju (djecu), ali i za stariju generaciju (roditelje).

Kriza srednjih godina - simptomi
FOTO: Shutterstock

Kriza srednjih godina – simptomi

Simptomi krize srednjih godina mogu biti različiti, a pojavnost simptoma je individualna. Dok neki mogu iskusiti samo jedan ili dva simptoma, drugi su podložniji većem broju simptoma. Neki od najčešćih simptoma krize srednjih godina uključuju:

  • osjećaj neispunjenosti u životu
  • osjećaji dosade i praznine
  • osjećaji nostalgije i žaljenja
  • nezadovoljstvo poslom i drugim životnim odabirima
  • drastične promjene u ponašanju i izgledu.

Važno je za napomenuti da se radi o fenomenu koji se može pojaviti zajedno s depresijom, stoga je iznimno važno pratiti simptome i znati ih razlikovati. Simptomi depresije mogu se, između ostalog, javiti u obliku socijalne izolacije i potpunog gubitka interesa za aktivnosti koje su nekad bile zabavne. Ako primijetite da vi ili netko blizak vama razvija simptome depresije, potražite stručnu pomoć kod liječnika.

Za bolje razumijevanje simptoma depresije, pročitajte članak “Simptomi depresije – kako ih prepoznati?“.

Kriza srednjih godina kod žena i kod muškaraca – ima li razlike?

Istraživanjem objavljenim 2000. godine u časopisu Motivation and Emotion pokazano je da je vjerojatnost prijavljivanja simptoma i osjećaja krize srednjih godina gotovo podjednaka i kod muškaraca i kod žena. To znači da su i muškarci i žene jednako podložni krizi srednjih godina.

Za razliku od uvriježenih rodnih stereotipa (u smislu da muškarac kupi novi auto ili nađe ljubavnicu, a žena stoji kod kuće i plaće), kriza kod muškaraca i kod žena ne izgleda polarno drugačije. Faktori koji utječu na to kako će se osoba nositi s krizom su razni, neovisno o rodu.

Ipak, određene razlike u krizi srednjih godina se mogu primijetiti kod muškaraca i žena. Razlike nastaju zbog bioloških promjena, ali i zbog društvenog uređenja (prema kojemu su npr. žene percipirane kao njegovateljice, stoga gubitak te uloge odlaskom djeteta može više utjecati na ženu, nego na muškarca).

Kriza srednjih godina kod žena
FOTO: Shutterstock

Kriza srednjih godina kod žena – simptomi i uzroci

Kriza srednjih godina kod žena primarno se razlikuje od krize kod muškaraca po tome što su srednje godine kod žena obilježene hormonalnim promjenama i menopauzom. Fiziološke promjene mogu uzrokovati promjene u spavanju, raspoloženju i seksualnom nagonu. Takve promjene, kao i realizacija o završetku reproduktivnog razdoblja, mogu utjecati na samopercepciju i na pojavnost krize.

Istraživanje objavljeno 2000. godine u časopisu Motivation and Emotion pokazalo je da žene, češće nego muškarci, navode događaje vezane uz djecu i zdravlje kao izvor krize. Osim toga, žene u istraživanju često su navodile smrt u obitelji i brak kao uzrok krize.

Kriza srednjih godina kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Kriza srednjih godina kod muškaraca – simptomi i uzroci

Kriza srednjih godina kod muškaraca također može biti uzrokovana određenim hormonalnim promjenama (kao što su snižene razine testosterona) koje utječu na promjene u seksualnom nagonu i erektilnu disfunkciju. Neki psiholozi smatraju da kriza srednjih godina kod muškaraca može pratiti menopauzu njihovih partnerica jer označava završetak reproduktivnog razdoblja.

Istraživanje objavljeno 2000. godine u časopisu Motivation and Emotion pokazalo je da je kriza kod muškaraca češće vezana uz događaje koji se tiču posla ili braka.

Često se postavlja pitanje koliko traje kriza srednjih godina kod muškaraca, a odgovor je – trajanje krize je individualno. Dužina trajanja krize nedovoljno je istražena, ali anegdotalno se smatra da traje između 3 – 10 godina kod muškaraca, te 2 – 5 godina kod žena.

Kriza srednjih godina i brak

Ulazak u srednje godine zajedno s partnerom može postaviti nove izazove za parove. Važno je nastaviti se međusobno podržavati te pratiti promjene na sebi, kao i promjene svojeg partnera ili partnerice. Ako oni sami ne primjećuju promjene, a smatrate da prolaze kroz njih, razgovarajte s njima o tome i pružite im podršku.

Kriza srednjih godina - ljubavnica
FOTO: Shutterstock

Kriza srednjih godina – ljubavnica ili ljubavnik i drugi bračni problemi

Preljub i učestalo razmišljanje o preljubu može biti i jedan od okidača ili simptoma krize srednjih godina. Pojava ljubavnice ili ljubavnika (jer preljub nije rodno isključiva pojava), kao i drugi bračni problemi, poput emocionalne i seksualne nezainteresiranosti, su situacije koje često pogađaju parove srednjih godina. Ipak, srednje godine i kriza nisu izgovor za ovakva ponašanja.

Važno je ne donositi nagle zaključke te otvoreno razgovarati s partnerom. Terapija parova ili bračna terapija odličan je način da započnete s rješavanjem problema koji se često javljaju u srednjim godinama.

Pročitajte članke:

Kako se nositi s krizom srednjih godina
FOTO: Shutterstock

Kako se nositi s krizom srednjih godina? – savjeti psihologinje

Prije svega važno je prihvatiti osjećaje kroz koje prolazite. Ignoriranje tih osjećaja može samo pogoršati mentalno stanje i ne doprinosi rješenju situacije u kojoj se nalazite. Razgovor s drugima može pomoći u razumijevanju tih osjećaja, stoga potražite podršku prijatelja, obitelji ili psihologa.

Također je važno odbaciti percepcije koje društvo ima o srednjim godinama. Samo zato što ste ušli u srednje godine, ne znači da će vam se zasigurno zdravlje pogoršati, lice naborati, a partner ili partnerica napraviti preljub. Srednje godine su period života koji za svih izgleda drugačije, a važno je zapamtiti da određeni aspekti vašeg života jesu u vašoj kontroli. Samo zato što ste u tzv. srednjim godinama ne znači da se morate prilagoditi društvenoj percepciji osobe u srednjim godinama.

Važno je pobrinuti se za svoje fizičko zdravlje kako biste umanjili pojavnost problema povezanih sa srednjim godinama. Zdrava prehrana i vježbanje mogu uvelike poboljšati fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Kriza srednjih godina također ne mora biti u potpunosti negativno iskustvo. Ovo može biti prilika za reevaluacijom života, povezivanjem sa samim sobom i određivanjem prioriteta. Razmislite što vas usrećuje i kako se možete najbolje pobrinuti za svoje potrebe. Imajte na umu da je sasvim normalno ako vam je teško nositi se s ovim periodom života.

Vrlo je važno pratiti simptome koje imate i obratiti pozornost na mentalno zdravlje. Ako osjećate da kriza prerasta u depresiju i da utječe na vaš svakodnevni život, potražite profesionalnu pomoć.

Članak objavljen:
  1. Raypole, C. (2021). Midlife Crisis or Midlife Myth? What to Know About Going ‘Over the Hill’. Healthline.
  2. Infurna, F. J., Gerstorf, D., i Lachman, M. E. (2020). Midlife in the 2020s: Opportunities and challenges. American Psychologist, 75(4): 470.
  3. Henry, R. G., i Miller, R. B. (2004). Marital problems occurring in midlife: Implications for couples therapists. The American Journal of Family Therapy, 32(5): 405–417.
  4. Wethington, E. (2000). Expecting stress: Americans and the “midlife crisis”. Motivation and Emotion, 24(2): 85–103.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kriza srednjih godina zene, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu