Rastava braka – utjecaj i posljedice rastave za partnere i djecu

Rastava braka

Rastava braka predstavlja prestanak postojanja bračne zajednice između dva bračna partnera. Psihološki gledano, rastava braka je krajnji oblik bračne nestabilnosti i vanjska posljedica svih problema, stresa i frustracija koje su partneri proživjeli.

Rastava braka je jedan od najstresnijih događaja u životu osobe. Nerijetko je potrebno dugo vremena kako bi se osoba prilagodila na život poslije rastave braka.

Rasprostranjenost rastava braka

Stopa razvoda braka sve više raste, a najčešći su razvodi u ranijoj fazi braka. U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini bilo nešto manje od 6.000 razvoda, što bi značilo oko 300 razvoda na 1000 sklopljenih.

Statistički podaci pokazuju da su stope razvoda braka obično više za pojedince s nižim obrazovanjem. Glavni uzroci su obično financijski problemi koji povećavaju vjerojatnost razvoda u obiteljima s nižim prihodima.

Jedan od najčešćih uzroka rastave braka je i nevjera među bračnim partnerima. Pokazalo se da su razvodi braka češći u srednjoj odrasloj dobi kada su u obitelji prisutna djeca adolescenti.

Rastava braka zbog preljuba
FOTO: Shutterstock

Etape razvoda braka

Prema nekim teorijskim psihološkim objašnjenjima, postoji nekoliko etapa razvoda braka koje su prisutne kod bračnih partnera, a to su:

 1. emocionalni raskidemocionalno udaljavanje partnera
 2. intrapsihička etapa – uočavanje slabosti drugog partnera i pojačana kritičnost
 3. dijadna ili bračna etapa – kritizirani bračni partner shvaća da je onaj drugi u braku nezadovoljan (emotivne rasprave)
 4. društvena etapa – nezadovoljni partner obavještava rodbinu i prijatelje o teškoćama u braku i o mogućnosti razvoda
 5. bračni sprovod – odnosi među partnerima su izrazito loši (odluka o razvodu braka).

Utjecaj rastave braka na partnere

Rastava braka predstavlja prekidanje prisnosti između bračnih partnera. Ne nastupa naglo, nego je vrhunac dugog procesa emocionalnog udaljavanja i rastuće neovisnosti. Nadalje, žene su sklone postati nezadovoljne neuspješnim brakom ranije od muškaraca, te im mnogo manje smeta ulaženje u neugodnosti bračnih razmirica.

Prekid prisnog odnosa između muškarca i žena je vrlo stresan. Odbačeni supružnici se nerijetko osjećaju poniženo i bespomoćno. Stres je za neke pojedince prevelik, pa neki nerijetko obole od teških duševnih ili tjelesnih poremećaja.

Jedno istraživanje iz 1980. godine je pokazalo da je život razvedenih žena često teži od života udovica zato što je prisutan veći gubitak statusa i poštovanja, strah od iskorištavanja, te negativno sjećanje na muža.

Procedura kod rastave braka
FOTO: Shutterstock

Posljedice rastave braka za partnere

Posljedice rastave braka su brojne, a među njima prevladavaju depresija, tjeskoba i impulzivno ponašanje.

Očevi koji se ne druže s djecom se često znaju upuštati u neobuzdane društvene aktivnosti, a ponovno pronalaženje partnera je važnije za njih kada je u pitanju veza, nego za žene koje više uživaju u novom braku, nego u nesretnom braku.

Muškarci aktivnije traže osobu za novi brak, te ranije ponovno ulaze u brak, a neki to pripisuju poteškoćama s brigom za sebe koju su muškarci prije dijelili sa svojim suprugama.

U prvoj godini nakon razvoda majke su manje dosljedne u disciplini i kućanskim poslovima, a više su izložene stresu zbog financijskih briga, posla, roditeljskih odgovornosti i društvenih potreba.

Rastavljene žene mogu povećati svoju emocionalnu dobrobit ako imaju odgovarajuću socijalnu podršku, završeno obrazovanje te ako ostvare napredak u karijeri.

Utjecaj rastave braka na djecu

Djeca također proživljavaju emocionalne i socijalne poteškoće zbog rastave braka. Neka istraživanja su pokazala da djeca razvedenih roditelja imaju lošija školska postignuća. Također, često imaju slabiju emocionalnu povezanost s nekim od roditelja (najčešće s ocem).

Na njih također može utjecati niži socioekonomski status koji nerijetko doživljavaju nakon što obitelj nastavi uzdržavati samo jedan roditelj. Zbog toga su skloniji depresivnosti i nerijetko vide svoj brak u budućnosti u negativnom svjetlu.

Bilo kakva agresivna ponašanja koja djeca pokazuju nakon razvoda su moguća i očekivana. Ukoliko nikako ne možete s djetetom ozbiljno i smireno razgovarati o svemu što osjeća zbog razvoda, pokušajte to pomoću psihologa ili nekog bliskog prijatelja u kojega dijete ima povjerenja, kako bi se moglo otvoriti i reći što ga muči.

Rastava braka i maloljetna djeca
FOTO: Shutterstock

Odsutnost jednog roditelja nakon rastave braka može prouzročiti različite deficite u odgoju, zato što jedan roditelj nikad ne može nadoknaditi nedostatak onog drugog. Majke često moraju raditi duže kako bi prehranile djecu, a zbog toga nemaju dovoljan nadzor nad djetetovim ponašanjem.

Isto tako, sukobi među roditeljima prije i nakon razvoda mogu biti jako stresni za dijete, a roditelji nerijetko traže da se dijete prikloni uz jednog roditelja. Problemi ne proizlaze iz samog razvoda, nego iz sukoba prije i nakon rastave braka, zbog čega se čini da je razvod braka bez djece puno lakši.

Djeca nikako ne bi smjela proživljavati posljedice rastave braka, a za to su najodgovorniji roditelji. Sve sukobe koji se mogu pojaviti između roditelja trebalo bi riješiti bez prisutnosti djece. Usto, treba shvatiti da održavanje prijateljskog odnosa značajno pomaže boljoj suradnji u odgoju djeteta i normalnom razvoju djece.

Iako se čini da je nemoguće zadržati pozitivne odnose nakon razvoda, imajte na umu da život ide dalje, te da je vašoj djeci potrebno slaganje njihovih roditelja. Pokušajte sa svojim partnerom/icom dogovoriti i isplanirati aktivnosti i druženja s djecom. Također, redovito pričajte o djetetovom razvoju i mogućim problemima, kako biste oboje bili aktivno uključeni u živote djece.

Rastava braka i djeca
FOTO: Shutterstock

Kako umanjiti posljedice rastave braka za djecu?

Puno boljom se pokazala prilagodba djece čiji roditelji nakon rastave braka zadrže pozitivan roditeljski odnos. To se obično događa kad je u pitanju bio pokrenut postupak za sporazumni razvod braka.

Neslaganje rastavljenih roditelja bi trebalo ostaviti po strani koliko je god moguće, te nastaviti surađivati u odgoju djeteta.

Negativne emocije koje se javljaju u procesu razvoda bi trebalo suzbiti pozitivnim emocijama, odnosno traženjem podrške prijatelja i bliskih osoba, provođenjem kvalitetnog slobodnog vremena, te uključivanjem u aktivnosti koje mogu pomoći u suzbijanju stresa (npr. fizičke aktivnosti, planinarenja, izleti).

Također, trebalo bi proći dovoljno vremena za postupak uvođenja u život novog romantičnog partnera, kako bi djeca mogla stvoriti bliski odnos s njim.

Mogući su pozitivni ishodi rastave braka ukoliko prođe dovoljno vremena, te ako postoji mogućnost u prilagodbi u vidu bračnog savjetovanja i obrazovanja o obiteljskom životu.

Uz pomoć bračnih savjetnika, roditelji mogu pronaći najbezbolnije načine priopćavanja odluke o razvodu djeci, a svakako biste im trebali naglasiti sljedeće stvari:

 • da ona nisu kriva za razvod braka
 • da će i dalje moći provoditi vrijeme s oba roditelja
 • da će njihov život nastaviti funkcionirati normalno
 • da će uvijek imati na raspolaganju i oca i majku
 • da će se neke stvari ipak promijeniti (npr. odlazak jednog roditelja iz kuće).
Sporazumna rastava braka
FOTO: Shutterstock

Sporazumni razvod braka – postupak

Mnogi se pitaju gdje podnijeti zahtjev za razvod braka, kao i gdje se obratiti za razvod braka. Zahtjev za razvod braka predaje se sudu koji kasnije odlučuje o rastavi braka.

Teško je odrediti za sporazumni razvod braka koliko traje, ali s obzirom na to da je u pitanju zajednički dogovor muža i žene oko razvoda, vjerojatno ne postoji tužba za razvod braka zbog čega bi cijeli postupak trebao biti relativno brzo gotov.

Naime, bračni parovi koji se odluče na sporazumni razvod braka, postupak pokreću tako što predaju zahtjev za sporazumni razvod braka. Primjer takvog zahtjeva mora biti razumljiv i sadržavati sve ono što je potrebno kako bi se mogao sudski obraditi:

 • oznaka suda
 • ime
 • prebivalište, odnosno boravište stranaka, njihovih zakonskih zastupnika i punomoćnika ako ih imaju
 • osobni identifikacijski broj stranaka koje podnose zahtjev
 • predmet sporta
 • sadržaj izjave.

U sklopu zahtjeva se predaje i prijedlog koji sadržava određena pitanja o kojima odlučuje općinski sud. To su uglavnom prijedlozi s kojim bi roditeljem dijete trebalo živjeti nakon prestanka bračne zajednice, kako bi roditelj uzdržavao dijete te koliko vremena će dijete provoditi s drugim roditeljem s kojim ne živi.

Razvod braka – cijena

Jedno je od najčešćih pitanja za sporazumni razvod braka cijena. Naime, ako se bračni partneri mogu zajednički dogovoriti oko svih pitanja vezanih uz rastavu braka, podjelu imovine i brigu oko djeteta, tada nije potrebno uzimati odvjetnika. To znači da je potrebno snositi samo troškove sudske pristojbe za razvod braka koja iznosi ukupno 400 kn. Za pokretanje rastave braka inače nije potreban odvjetnik.

Međutim, ako postoji mnogo neriješenih pitanja oko rastave braka između bračnih partnera, svakako se preporučuje angažiranje odvjetnika. To znači da je cijena ovisna o uslugama odvjetnika. Spor između stranaka može trajati mjesecima. Sve to podrazumijeva enormne troškove koji mogu dosegnuti cijene od nekoliko tisuća kuna.

Članak objavljen:
 1. Državni zavod za statistiku. (2021). Žene i muškarci u Hrvatskoj 2021. DZS.

Ocijenite članak

4.27 / 5   11

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: razvod braka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu