Zdravi kolač od naranče: Za obožavatelje jaffe, brownieja i truffles deserata! Imamo recept za brzu slasticu koja dugo ostaje sočna

Zdravi kolač od naranče

Sve verzije kolača koje u sebi sadrže naranču i čokoladu većinu će podsjetiti na jaffu. Tako i ovaj kolač, iako u suštini nema sve elemente jaffa deserta. No, ako volite navedenu kombinaciju, ovaj će vam se zdravi kolač od naranče i čokolade vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo priprema.

Odličan je za uz kavu ili čaj, ali i kao desert uz neko slatko vino ili gin.

Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete rezati oblike kakve god želite. Uza sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu. 

Količina sastojaka dostatna je za kalup dimenzije 25 x 35 cm.

Narezan kolač od naranče
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Kolač od naranče - biskvit
FOTO: Mare

Sastojci za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g datulja bez koštica
  • 3 nešpricane naranče
  • 2 jušne žlice kakaa + za posipavanje.
Kolač od naranče - ukrašavanje
FOTO: Mare

Priprema

  1. Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom, a sve preostale sastojke zajedno izblendajte u kremu koristeći procesor za hranu ili blender. Količina soka naranče varira ovisno o tome budete li za sladilo koristili datulje ili kombinaciju muscovada i kokosovog šećera. Naime, cjelokupna smjesa bit će gušća kada koristite datulje pa će vam biti potrebno više tekućine. Slobodno procijenite količinu, smjesa mora biti gusta, ali da je možete razmazati po kalupu za pečenje.
  2. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje.
  3. Pecite 25 – 35 minuta, a onda ostavite da se ohladi.
  4. Za glazuru naribajte koricu sa svih naranči, dio ostavite sa strane, a ostatak uz oguljene naranče izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i datulje.
  5. Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice naranče. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.
Gotov kolač od naranče
FOTO: Mare

Napomena

Tekstura biskvita varirat će ovisno o tome koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane datulje. Od spužvaste do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.69 / 5   16

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu