Zdravi kolač od naranče: Za obožavatelje jaffe, brownieja i truffles deserata! Imamo recept za brzu slasticu koja dugo ostaje sočna
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sve verzije kolača koje u sebi sadrže naranču i čokoladu većinu će podsjetiti na jaffu. Tako i ovaj kolač, iako u suštini nema sve elemente jaffa deserta. No, ako volite navedenu kombinaciju, ovaj će vam se zdravi kolač od naranče i čokolade vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo priprema.
Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete rezati oblike kakve god želite. Uza sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu.
Količina sastojaka dostatna je za kalup dimenzije 25 x 35 cm.
Sastojci za biskvit:
- 200 g integralnog pirovog brašna
- 2 jušne žlice kakaa
- 1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja
- 1 jušna žlica brašna rogača (samljeveni rogač)
- 200 ml biljnog mlijeka
- 150 – 200 ml ocijeđenog soka naranče
- 180 g čvrstog tofua
- pola jušne žlice cimeta
- 50 g tamne čokolade
- 4 jušne žlice muscovado šećera ili šećera kokosovog cvijeta (kombinirajte ili sve zamijenite sa 110 g datulja bez koštica)
- 10 g praška za pecivo.
Sastojci za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 100 g datulja bez koštica
- 3 nešpricane naranče
- 2 jušne žlice kakaa + za posipavanje.
Priprema
- Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom, a sve preostale sastojke zajedno izblendajte u kremu koristeći procesor za hranu ili blender. Količina soka naranče varira ovisno o tome budete li za sladilo koristili datulje ili kombinaciju muscovada i kokosovog šećera. Naime, cjelokupna smjesa bit će gušća kada koristite datulje pa će vam biti potrebno više tekućine. Slobodno procijenite količinu, smjesa mora biti gusta, ali da je možete razmazati po kalupu za pečenje.
- Ugrijte pećnicu na 180 °C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje.
- Pecite 25 – 35 minuta, a onda ostavite da se ohladi.
- Za glazuru naribajte koricu sa svih naranči, dio ostavite sa strane, a ostatak uz oguljene naranče izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i datulje.
- Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice naranče. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.
Napomena
Tekstura biskvita varirat će ovisno o tome koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane datulje. Od spužvaste do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.
Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja