Kolač od bundeve i jabuka: Imamo recept za jesensku poslasticu koja oduševljava kombinacijom začina
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Znate i sami da jesen obožava da se njezine plodove kombinira u brojnim slatkim i slanim varijantama. Izuzetak nisu ni jabuke i bundeve koje se odlično nadopunjuju u kolačima. Kod takvih kolača teško možete pogriješiti jer se svide čak i onima koji, recimo, ne vole bundevu, a trik su začini.
Nemojte se bojati začiniti biskvit cimetom, đumbirom, anisom, muškatnim oraščićem i sl., a najjednostavnije vam je kupiti smjesu začina za medenjake pa koristiti nju.
Na izgled ovog kolača me nadahnula šetnja hrastovom šumom, a vi ste slobodni kolač dekorirati prema vašoj želji, a poželite li to napraviti kao ja, u nastavku vam sve piše.
Sastojci za biskvit:
- 200 g bundeve
- 500 g jabuka
- 300 ml biljnog mlijeka (sojino, zobeno ili bademovo)
- 100 g samljevenih badema
- 100 g datulja
- 2,5 jušne žlice muscovado šećera (ili kokosov šećer ili obični bijeli rafinirani)
- 100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
- 200 g pirovog brašna (integralno ili bijelo)
- 100 g heljdinog brašna
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 čajna žličica začina za medenjake (miks đumbira, anisa, muškatnog oraščića, cimeta itd.)
- 1 prašak za pecivo (10 g).
Sastojci za premaz:
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- 1 naranča (ocijeđeni sok)
- 1 jušna žlica ekspandiranog prosa, kvinoje ili riže
- 50 g tamne čokolade.
Priprema
- Bundevu narežite na tanke duguljaste listiće, kao veliki čips. Premažite lagano s malo ulja i ostavite sa strane.
- Jabuke naribajte pa pomiješajte sa začinima, šećerom i mljevenim bademima.
- Datulje, ulje i mlijeko izblendajte u finu glatku smjesu.
- Zatim dobivenu smjesu ulijte u miks jabuka i badema te postepeno dodajte heljdino i pirovo brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pečenje.
- Sve izlijte u lim za pečenje i u utaknite tanko narezanu bundevu. Lijepo sve do dna, a po želji neka dio bundeve malo viri van, kao listići.
- Pecite na 180 °C oko 30 minuta ili dok biskvit ne bude dobro pečen. Mora ostati malo vlažan zbog jabuka unutra, ali na drvenom štapiću ne smije biti mokre smjese brašna.
- Javorov sirup pomiješajte sa sokom od naranče te tom smjesom premažite površinu pečenog kolača.
- Čokoladu otopite i njome premažite samo listiće bundeve koji vire ili po želji pokapajte mjestimično po cijelom kolaču.
- Sve završite tako da posipate ekspandirani proso, kvinoju ili rižu, a još bolje je ako imate miks svega pomalo.
Za kraj evo još jedne ideje – možete sami napraviti svoje kokice od amaranta pa njima posipati. Postupak možete pronaći u članku “Najbolje zdrave grickalice za put“.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja