Fina galetta za skori kraj ljeta: Puuuna usta okusa! Imamo recept sa sezonskim namirnicama u zagrljaju prhkog i aromatičnog tijesta
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ako se dosad niste susretali s nazivom “galetta“, evo ukratko o tome. Prvaci u slastičarstvu, Francuzi, taj izraz koriste za prhka tijesta kao za pite, koja nekako rustikalno, neki bi rekli nezgrapno, “grle” nadjev na način da su vanjski rubovi preklopljeni preko dijela nadjeva. Kao da se previše ne trudite da izgleda lijepo. 🙂
Ovo vrijeme godine – kada još ima ljeta, a jesen se nazire – vjerojatno mi je draže od samog ljeta, a ako govorimo o hrani, sada ima svega. Baš to je i motiv galette. Kombinirala sam bundevu i grožđe, uz smokve, breskve i jabuke. Tijesto je tako prhko i aromatično da se topi u ustima. Kako i ne bi kad je kombinacija pirovog i heljdinog brašna uz malo krupice za palentu.
Neću previše duljiti, sigurno vas najviše zanima recept, pa izvolite!
Sastojci za prhko tijesto:
- 120 g pirovog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 2 jušne žlice kukuruzne krupice za palentu
- 120 g veganskog maslaca ili margarina
- 1 jušna žlica muscovado šećera
- pola čajne žličice soli
- 1/4 šalice hladne vode.
Sastojci za premaz:
- 1 jušna žlica biljnog mlijeka
- 1 jušna žlica šećera
- pola jušne žlice ulja oraha (kao alternativa može sezamovo).
Sastojci za nadjev:
- 700 g voća po želji (ili 200 g bundeve, 100 g grožđa, 200 g jabuka, 100 g breskvi, 100 g smokava)
- 4 jušne žlice mljevenih oraha
- 1 jušna žlica heljdinog brašna
- 1 jušna žlica samljevenog rogača
- 100 g muscovado šećera.
Sastojci za premaz nakon pečenja:
- 1 jušna žlica marmelade od smokava
- 1 jušna žlica mlake vode.
Sastojci za serviranje (po želji):
- mekani veganski sir
- reducirani aceto
- maslinovo ulje
- listići timijana.
Priprema
- Prhko tijesto napravite tako da najprije pomiješate sve suhe sastojke i onda u njih umiješate veganski maslac ili margarin na listiće te sve dobro izgnječite rukama. Postepeno dodajte hladnu vodu i, kad je sve sjedinjeno, formirajte deblji disk, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji sat vremena.
- Voće i bundevu nasjeckajte na tanko pa pomiješajte s brašnom (ono će upiti višak tekućine i formirati kremasti okus voćnog soka), orasima i šećerom.
- Sastojke za prvi premaz pomiješajte, osim šećera (njega ćete posipati naknadno).
- Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na debljinu otprilike pola centimetra, ne morate paziti da rubovi budu pravilni. Dapače, to je jedan od zaštitnih obilježja galette. Prebacite na papir za pečenje u protvan u kojem ćete peći.
- Raspodijelite nadjev po tijestu, ali ostavite par centimetara tijesta po rubu koje onda presavinite po nadjevu.
- Tijesto premažite premazom i posipajte šećerom.
- Pecite na 200 °C oko pola sata pa ohladite na mreži za hlađenje.
- Kad se galetta ohladi, premažite voće i tijesto premazom od marmelade i vode. To će galetti dati sjaj, dodatnu aromu i pomoći da tijesto ostane prhko cijelo vrijeme.
Ako želite, meni su slastan dodatak uz galettu mekani domaći veganski sir, mrvica kremastog aceta i kap maslinovog ulja, uz listiće timijana. No, bez brige, bez svega toga i dalje ćete pri svakom zalogaju imati puuuna usta okusa.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja