Veganski bolonjeze umak: Oduševio je i mesoljupce, a tako ga je jednostavno napraviti! Evo recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Iako nemam primarnu ambiciju da veganiziram sva jela koja sam jela prije veganstva jer me više privlači istraživanje novih kombinacija, namirnica i okusa, imam ambiciju približiti veganski životni stil što većem broju ljudi.
Hrana je važan element u našim životima pa se zato ponekad zainatim i neko tradicionalno jelo, za koje se primarno koriste sastojci životinjskog porijekla, napravim toliko ukusnim da zbunim i oduševim sve oko sebe.
Trebalo mi je tri pokušaja da dođem do recepta za veganski bolonjeze umak iza kojeg ću baš ponosno stati, ali isplatilo se. Osvojio je nepca svih koji su ga isprobali, a nadam se da će i vaša odlučite li ga pripremiti.
Tako imamo bulgur, zobene pahuljice i leću, a trebat će vam i pšenični gluten koji možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili online. On je jako važan sastojak ovog recepta zato što će povezati ostale sastojke, dati jednu žilaviju, “žvakastiju” teksturu umaku, jako sličnu klasičnom bolonjezeu, i značajno doprinijeti udjelu proteina u cjelokupnom jelu.
Količine navedene u sastojcima dostatne su za jedan veći lonac – u konačnici biste trebali dobiti gotovo dva kilograma bolonjezea. Slobodni ste, naravno, prilagoditi količinu svojim potrebama, no savjetujem vam da bez straha napravite pun lonac, baš kao i ja. Višak možete držati u hladnjaku 3 – 4 dana, a ne gubi na okusu ni ako ga zamrznete.
Osim u klasičnoj kombinaciji s tjesteninom, odličan je s njokima, kao umak za lazanje ili cannellone, a možete ga koristiti i kao punjenje za burrito, paprike, tikvice ili raviole.
Ja sam dio umaka iskoristila upravo za cannellone, a dio zaledila pa ovih dana planiram puniti raviole.
Sastojci za 1. dio:
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 2 ljubičasta luka
- 1 mrkva
- 5 režnjeva češnjaka
- pola jušne žlice soli
- 200 g bulgura
- 0,5 l povrtnog temeljca.
Sastojci za 2. dio:
- 3 jušne žlice BBQ umaka
- 3 jušne žlice zobenih pahuljica
- 1 jušna žlica začina za bolonjeze ili grill meso
- 1 jušna žlica slatke paprike
- 1 čajna žličica papra
- 3 jušne žlice leće
- 0,5 l povrtnog temeljca
- 0,2 l vina (crno ili bijelo).
Sastojci za 3. dio:
- 150 g pšeničnog glutena
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice umaka od rajčice
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 2 lista lovora.
Napomena
Kako biste postigli “žvakastu” teksturu, morate koristiti isključivo pšenični gluten (100 %-tni). Kad biste koristili glutensko brašno (sadrži 75 % glutena i 25 % tipskog brašna), dobili biste više kremastu teksturu.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte sitno kosani luk, naribanu mrkvicu i češnjak. Lagano posolite da povrće brže ispusti tekućinu. Taj proces, za ovu količinu povrća, obično traje 10 – 15 minuta.
- Dodajte bulgur i podlijte s 0,5 l povrtnog temeljca.
- Povremeno promiješajte, a kad tekućina skroz ispari, dodajte sve suhe sastojke iz 2. dijela i BBQ umak. Dobro promiješajte pa podlijte opet temeljcem i vinom. Uz povremeno miješanje, na srednje jakoj vatri, kuhajte sve dok tekućina ne ispari.
- Umiješajte pšenični gluten i ostavite 2 – 3 minute da se lagano poveže sa smjesom.
- Zatim ulijte preostali temeljac, umak i koncentrat od rajčice. Ubacite listove lovora i na srednje jakoj vatri povremeno promiješajte i kuhajte barem 30 minuta. Slobodni ste ostaviti i malo dulje, ovisno o tome koliko gusti veganski bolonjeze umak želite. Isto tako, dodavanjem temeljca ili vode možete prorijediti umak. Po želji začinite dodatno pikantnim začinima.
Ovo vam može biti odlična prilika da sami napravite svoj povrtni temeljac, pun lonac, pa sve što ostane sačuvate u zamrzivaču za neki drugi put. Da bi temeljac bio intenzivnijeg okusa, dodajte na samom početku u lonac 1 – 2 jušne žlice maslinovog ulja i na njemu kratko zapržite sve povrće koje ste odlučili koristiti. Tek nakon toga dodajte vodu i stručak začina.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja