Vege lazanje: Imamo recept koji osvaja hrskavošću i aromatiziranim bešamel umakom, a odlične su i drugi dan
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Spremanje veganskih lazanja uvijek je kreativno, a mogućnosti je bezbroj. Ovaj vam put predstavljam bijele vege lazanje koje imaju tri različita sloja i prelivene su aromatiziranim bešamel umakom.
Šenon je zapravo hibrid između brokule i cvjetače, a u svijetu je poznat pod nazivom romanesco. Slično kao i brokula, romanesco je izvrstan za sve – od sirove hrane, preko jednostavnog jela na pari, do pečene verzije na tavi s malo maslinovog ulja i limuna.
Očekujte okus bliže brokuli nego cvjetači te zanimljivu hrskavu teksturu. No, baš kao i cvjetača, ima blaži okus pa sam cijelu kombinaciju odlučila podići kombinirajući tofu, humus i bijelo vino. Rezultat je fantastičan i tako pripremljen umak je intenzivnog okusa, što ga čini idealnim za središnji sloj lazanja.
Vege lazanje – recept
Ove su vege lazanje odlične tople i hladne, a bit će ukusne i sljedeći dan. Uz njih svakako servirajte nešto kiselo poput kineskog kupusa na salatu ili kisele krastavce.
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenog tofua
- 2 luka (oko 185 g)
- 2 režnja češnjaka
- 3 jušne žlice humusa
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 400 g cvjetače.
Sastojci za bešamel umak:
- 600 ml biljnog mlijeka
- 50 g veganskog maslaca
- 1 čajna žličica muškatnog oraščića
- 50 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 režanj češnjaka
- sol
- papar
- 2 lista lovora.
Ostali sastojci:
- 9 listova integralnih lazanja (oko 150 g)
- 50 g veganskog parmezana
- 320 g šenona
- 1 jušna žlica lanenih sjemenki.
Priprema
- Nadjev pripremite tako što ćete prvo izblendati luk i češnjak u pire.
- Na maslinovom ulju kratko popržite mljeveni tofu pa ulijte pire od luka i češnjaka. Kratko popržite i zalijte vinom. Kad vino ispari dodajte humus, prehrambeni kvasac te kratko, uz miješanje, dinstajte na laganoj vatri.
- Bešamel umak pripremite na način da u biljno mlijeko dodate lovor, muškatni oraščić i češnjak te ostavite da prokuha. Pokrijte i maknite sa strane.
- U drugoj posudi otopite veganski maslac, dodajte brašno i dobro sjedinite u pastu.
- Zatim ulijte mlijeko koje ste prethodno ocijedili te na laganoj vatri uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gusti bešamel umak. Začinite solju i paprom po vlastitoj želji.
- Ako je potrebno, prethodno prokuhajte listove integralnih lazanja, sukladno uputama na pakiranju, a cvjetaču i šenon operite i pokidajte na manje komade, otprilike veličine vilice.
- Slažite lazanje u posudu za pečenje na način da najprije premažete dno posude s dvije jušne žlice bešamela pa na to posložite listove lazanja te po njima opranu i pokidanu cvjetaču. Prelijte s par jušnih žlica bešamela i na to opet posložite listove lazanja.
- Zatim raspodijelite umak od tofua, humusa i vina te prekrijte listovima lazanja. Prelijte ostatkom bešamela, posipajte veganskim parmezanom, po površini posložite očišćeni šenon te posipajte sjemenke lana.
- Pecite pokriveno aluminijskom folijom 15-ak minuta na 200 °C te još 5 – 10 minuta otkriveno na 180 °C.
Napomene
Ako niste u mogućnosti naći mljeveni tofu, možete koristiti i obični čvrsti tofu ili dimljeni, ali ga prethodno naribajte na veći ribež te dodatno začinite, a onda nastavite po koracima iz pripreme.
Sastojci su dostatni za protvan veličine 20 x 28 cm.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja