Vege lazanje: Imamo recept koji osvaja hrskavošću i aromatiziranim bešamel umakom, a odlične su i drugi dan

vege lazanje

Spremanje veganskih lazanja uvijek je kreativno, a mogućnosti je bezbroj. Ovaj vam put predstavljam bijele vege lazanje koje imaju tri različita sloja i prelivene su aromatiziranim bešamel umakom.

Za ideju me nadahnuo šenon jer njegov neobičan šiljasti izgled i predivna zelena boja baš nekako traže da budu u prvom planu, a gdje bolje nego na vrhu ukusnih lazanja?

Šenon je zapravo hibrid između brokule i cvjetače, a u svijetu je poznat pod nazivom romanesco. Slično kao i brokula, romanesco je izvrstan za sve – od sirove hrane, preko jednostavnog jela na pari, do pečene verzije na tavi s malo maslinovog ulja i limuna.

Šenon
FOTO: Shutterstock

Očekujte okus bliže brokuli nego cvjetači te zanimljivu hrskavu teksturu. No, baš kao i cvjetača, ima blaži okus pa sam cijelu kombinaciju odlučila podići kombinirajući tofu, humus i bijelo vino. Rezultat je fantastičan i tako pripremljen umak je intenzivnog okusa, što ga čini idealnim za središnji sloj lazanja.

vege lazanje
FOTO: Mare

Vege lazanje – recept

Ove su vege lazanje odlične tople i hladne, a bit će ukusne i sljedeći dan. Uz njih svakako servirajte nešto kiselo poput kineskog kupusa na salatu ili kisele krastavce.

Sastojci za nadjev:

Sastojci za bešamel umak:

Ostali sastojci:

  • 9 listova integralnih lazanja (oko 150 g)
  • 50 g veganskog parmezana
  • 320 g šenona
  • 1 jušna žlica lanenih sjemenki.
Vege lazanje šenon
FOTO: Mare

Priprema

  1. Nadjev pripremite tako što ćete prvo izblendati luk i češnjak u pire.
  2. Na maslinovom ulju kratko popržite mljeveni tofu pa ulijte pire od luka i češnjaka. Kratko popržite i zalijte vinom. Kad vino ispari dodajte humus, prehrambeni kvasac te kratko, uz miješanje, dinstajte na laganoj vatri.
  3. Bešamel umak pripremite na način da u biljno mlijeko dodate lovor, muškatni oraščić i češnjak te ostavite da prokuha. Pokrijte i maknite sa strane.
  4. U drugoj posudi otopite veganski maslac, dodajte brašno i dobro sjedinite u pastu.
  5. Zatim ulijte mlijeko koje ste prethodno ocijedili te na laganoj vatri uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gusti bešamel umak. Začinite solju i paprom po vlastitoj želji.
  6. Ako je potrebno, prethodno prokuhajte listove integralnih lazanja, sukladno uputama na pakiranju, a cvjetaču i šenon operite i pokidajte na manje komade, otprilike veličine vilice.
  7. Slažite lazanje u posudu za pečenje na način da najprije premažete dno posude s dvije jušne žlice bešamela pa na to posložite listove lazanja te po njima opranu i pokidanu cvjetaču. Prelijte s par jušnih žlica bešamela i na to opet posložite listove lazanja.
  8. Zatim raspodijelite umak od tofua, humusa i vina te prekrijte listovima lazanja. Prelijte ostatkom bešamela, posipajte veganskim parmezanom, po površini posložite očišćeni šenon te posipajte sjemenke lana.
  9. Pecite pokriveno aluminijskom folijom 15-ak minuta na 200 °C te još 5 – 10 minuta otkriveno na 180 °C.
Napomene

Ako niste u mogućnosti naći mljeveni tofu, možete koristiti i obični čvrsti tofu ili dimljeni, ali ga prethodno naribajte na veći ribež te dodatno začinite, a onda nastavite po koracima iz pripreme.

Sastojci su dostatni za protvan veličine 20 x 28 cm.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu