Znanstvenici na tragu tablete protiv raka? Tvar za koju se smatralo da je “nedostupna” za lijekove mogla bi izliječiti ove vrste zloćudnih karcinoma

tablete za ubijanje raka AOH1996

Američki su znanstvenici razvili lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima “uništavao” sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Znanstvenici iz jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka City of Hope objavili su studiju s detaljima prvih rezultata testiranja “tablete za ubijanje raka” AOH1996.

Lijek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA) – proteina koji je u svojem mutiranom obliku “ključan” u replikaciji DNK-a i “popravku” svih “tumora koji se šire”, stoji u priopćenju.

Američki su znanstvenici razvili lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima uništavao sve čvrste karcinome
FOTO: Shutterstock

Linda Malkas, profesorica na odjelu za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje, razvija lijek posljednjih 20 godina. Dala je objašnjenje:

PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avion. Podaci sugeriraju da je PCNA jedinstveno promijenjen u stanicama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lijek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka. Naša tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište zračnih prijevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u zrakoplovima koji prevoze stanice raka.

Profesorica je rezultate nazvala “obećavajućima” i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u tijeku.

PCNA je ranije smatran nedostupnim za lijekove
FOTO: Shutterstock

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka

Tableta se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran “nedostupnim za lijekove”.

Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da nitko nikada nije ciljao PCNA lijekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspio razviti lijek za izazovnu metu.

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu