Posao primalje: Najljepše zanimanje uz koje se vežu brojne zablude, a i koje izumire! Evo kako to izgleda iz prve ruke

Posao primalje

Primalje, često prikazivane kao tihe čuvarice poroda, utjelovljuju lozu skrbi koja se proteže kroz kulture i stoljeća. Uz spoj drevne mudrosti i modernog medicinskog znanja, posao primalje ne podrazumijeva samo kliničku stručnost, već i suosjećajnu prisutnost tijekom jednog od najvažnijih trenutaka u životu.

Od vođenja budućih roditelja kroz prenatalnu njegu do porođaja beba vještim rukama i umirujućim riječima, primalje njeguju delikatnu ravnotežu između znanosti i empatije, poštujući čudo rođenja svakim nježnim dodirom i ohrabrujućim osmijehom.

Kako izgleda posao primalje opisuju članice Hrvatske komore primalja.

Posao primalje

Banana Kunina, mag. obs., IBCLC, se prisjeća samog početka:

Moja priča nije kao mnoge “Otkad sam bila mala, znala sam … ” ili ” Moja baka je bila primalja, moja mama je primalja pa sam i ja primalja!”. Kada je došlo vrijeme upisa u srednju školu, ne znaš što bi htio biti. Sad si odrasla. Prošlo je vrijeme kada smo kao male htjele biti pjevačice, voditeljice i sl. Karakter, način ophođenja s ljudima, kemija … Sve je vodilo pomagačkim zanimanjima, odnosno sve je vodilo medicinskoj školi. Teta je nagovarala: “Dijete, idi u ekonomsku – u petak u 15 sati staviš papire u ladicu i zatvoriš je do ponedjeljka ujutro!”. No, srce i um su govorili drugačije. Nesvjesna što je to ustvari primalja, razmišljajući samo o malim bebama krenula sam tim putem na kojem i danas, nakon 36 godina staža, spoznajem kako sam odabrala najljepši posao na svijetu.
Posao primalje
FOTO: Hrvatska komora primalja

Tipičan dan jedne primalje

Sonja Kočiš Čovran, bas. obs., ističe da je gotovo nemoguće opisati tipičan dan jedne primalje u rađaonici:

Nikad ne znamo što ćemo zateći u rađaonici. Kao profesionalci uvijek trebamo biti spremni za sve izazove koji se u rađaonici mogu dogoditi. Upravo zato su nam važni školovanje i kontinurana edukacija. Svaka služba započinje primopredajom službe na kojoj preuzimamo rodilje koje su u porođaju i primamo nove. Ključne odgovornosti primalje u rađaonici su u prvom redu skrb za majku i dijete.

Usto, Kočiš Čovran tvrdi da je važno znati posložiti prioritete te biti dostupan sa svim svojim znanjem i iskustvom ženama u porođaju te znati razliku između fiziologije procesa porođaja i znakova patološkkih promjena tijekom procesa porođaja.

Ključna odgovornost primalje je i znati reagirati na vrijeme te prepoznati hitna stanja u porodništvu, s obzirom na to da primalja u rađaonici pruža kontinuiranu skrb rodilji tijekom porođaja kroz sva četiri porodna doba, a poslije porođaja i majci i novorođenčetu.

Važnost uloge primalje u zdravstvenom sustavu

Uloga primalje u zdravstvenim sustavima jedinstvena je na globalnoj razini, pa tako i na ovim prostorima. Prije svega treba naglasiti važnost partnerstva sa ženama svih dobnih skupina sa svrhom promocije onih aktivnosti koje su usredotočene na promicanje zdravlja i prevenciju bolesti, aktivnosti koje unapređuju spoznaje žena o osobnoj dobrobiti, potom zdravlju novorođenčadi, dojenčadi i u konačnici njihovih obitelji.

Primaljska skrb temelji se na poštivanju dostojanstva žena i njihovim ljudskim pravima te kulturološkoj osjetljivosti.

Suzana Haramina, mag. obs., dodaje:

Primalje su često u međuodnosu sa ženama i njihovim složenim životnim, zdravstvenim i socijalnim pričama. Sve to predstavlja potrebu za primaljskom skrbi koja je u velikoj mjeri osjetljiva na različite potrebe stanovništva, kao i različite potrebe žena i njihovih obitelji. Primaljska skrb temeljno poštuje osobnu autonomiju i dostojanstvo žene i njezina reproduktivna prava. Ključno je u primaljskom modelu skrbi upoznati svaku ženu, poštivati načela individualnosti, prihvatiti je kao holističko biće i pružiti optimalnu skrb. Primaljstvo u svojoj srži podrazumijeva da su trudnoća i porod sigurni, zdravi i fiziološki procesi.

Prema Haramini u kontekstu skrbi za majku i novorođenče treba istaknuti nekoliko ciljeva primaljske skrbi:

  • unaprijediti zdravlje i dobrobit žena
  • osigurati pozitivno iskustvo trudnoće, poroda i postnatalnog perioda
  • razmotriti dugoročne, kao i kratkoročne učinke skrbi
  • omogućiti najbolji početak života novorođenčeta
  • osigurati integritet obitelji i privrženosti između roditelja i djeteta.

Ovakav model skrbi omogućuje primaljama da razmišljaju i vide svoju ulogu praktičara drugačije od ostalih zdravstvenih djelatnika unutar sustava zdravstvene skrbi. Iako se ovaj pristup skrbi može činiti jednostavnim, složen je i zahtjeva visoku razinu kompetencija.

Haramina nastavlja:

Primalje koje su visoko obrazovane, vješte i suosjećajne, koje rade u učinkovitom zdravstvenom sustavu s odgovarajućim resursima, podržavaju humaniziranu primaljsku skrb usredotočenu na žene i obitelji koje rađaju djecu u ovoj zemlji. Zaključno – budućnost svake nacije ovisi o zdravlju žena.
Zablude o primaljstvu
FOTO: Hrvatska komora primalja

Zablude o primaljstvu

Postoje mnoge uobičajene zablude o primaljstvu koje mogu utjecati na percepciju populacije o ovoj profesiji. Marijana Ivančić, mag. obs., navodi samo neke od mnogih s kojima se susrećemo.

Primalje samo pomažu pri porođaju

Ova zabluda često potječe od nedovoljnog razumijevanja uloge primalja. Primalje su obučene da pružaju holističku zdravstvenu skrb ženama tijekom cijelog reproduktivnog ciklusa, sve do menopauze, a to uključuje i pripremu za trudnoću, sam porođaj, postporođajnu skrb i podršku dojenju.

Poziv primalje je samo za žene

Iako je stereotip da je primaljstvo isključivo ženska profesija, muškarci također mogu biti uspješni u tome. Važno je osvijestiti ljude o činjenici da je biti primalja povezano s vještinama, znanjem i posvećenošću, a ne sa spolom.

Primalje su isto što i medicinske sestre

Ovo je vrlo česta zabluda. Iako su obje profesije zdravstvenog profila, primalje su specijalizirani stručnjaci za pružanje skrbi ženama tijekom njihovog reproduktivnog razdoblja, najčešće je to prije i za vrijeme trudnoće i nakon porođaja. Medicinske sestre rade u drugim oblastima i brinu o općoj populaciji.

Primalje nisu medicinski stručnjaci

Ova zabluda proizlazi iz nedovoljnog razumijevanja obuke i uloge primalja u zdravstvenom sustavu. Primalje su visoko obrazovani stručnjaci koji posjeduju znanje i vještine potrebne za pružanje sigurne i efikasne zdravstvene skrbi tijekom trudnoće, porođaja i postporođajnog perioda.

Ivančić se nadovezuje:

Razbijanje ovih zabluda zahtijeva kontinuiranu edukaciju, promociju javne svijesti i podršku javnih politika koje cijene i podržavaju ulogu primalja u zdravstvenom sustavu.

Podrška primalja

Svaka žena ima određene stavove o porođaju koji su usvojeni pod utjecajem obitelji, društva i zajednice u kojoj živi. Tijekom trudnoće žena se susreće s mnogim pitanjima koja je mogu opteretiti i poremetiti njezino bezbrižno iščekivanje.

Mirjana Mate Ello, bacc. obs., pojašnjava ulogu primalje u pružanju podrške trudnicama:

Podrška primalje temelji se na upoznavanju trudnice s urednim tijekom trudnoće, pravilnom prehranom, vježbama za trudnice i pripremi za porođaj. Trudnica se na taj način upoznaje sa svojim tijelom, njegovim potrebama i sposobnostima, što omogućuje da bude smirena i sigurna u sebe. Uz podršku primalje, trudnica postaje svjesna svih segmenata porođaja, dostupnih opcija u zdravstvenom sustavu i van njega, organizacije zdravstvenog sustava i načina suradnje sa zdravstvenim djelatnicima. Vodeći se mišlju da informacije oblikuju uvjerenje i mogu dovesti do promjena u stavu pružajući podršku trudnici, primalja kontinuirano radi na uklanjanju ranije stečenih predrasuda.

Primalje su ključni članovi tima koji se brinu i pružaju podršku rodilji tijekom porođaja. Nakon porođaja, skrb i podrška primalje nastavljaju se na razdoblje u kojoj je ženi potrebna pomoć u vezi skrbi o novorođenčetu, dojenja, oporavka tijela nakon poroda i prilagođavanja cijele obitelji na novu ulogu koja se zove roditeljstvo.

Primaljska skrb i podrška koja se temelji na informacijama utemeljenim na dokazima, znanju i iskustvu donosi mir, podršku i stručnost kroz cijelu trudnoću, porođaj i vrijeme neposredno nakon njega i od iznimne je važnosti za ženu i cijelu obitelj.
primalje
FOTO: Hrvatska komora primalja

Informiranost majke i obitelji

Informiranost majke i obitelji te dobivanje kvalitetnih i stručnih informacija od izuzetnog je značaja za svaku majku, oca, partnera, ali i za cijelu obitelj kako bi odluke koje se trebaju donijeti tijekom trudnoće i porođaja bile pravovremene i, što je još važnije, ispravne. Nikolina Vrbanec, bacc. obs., naglašava:

Danas, na sreću, postoje mnogi izvori informacija – od interneta, stručne literature i članaka do raznih seminara i radionica, no onaj najvažniji je dobivanje informacija od stručnih osoba u neposrednom kontaktu. Ovdje do izražaja dolaze savjetovanje te iskustvo stručnih osoba koje svoje znanje i dugogodišnje iskustvo mogu primijeniti individualno jer je svaka trudnoća posebna, svaka rodilja se susreće s drugačijim pitanjima i izazovima i zahtijeva poseban pristup. Stoga, korisnicima individualan pristup primalje uvelike olakšava donošenje važne odluke te im daje dodatnu psihofizičku snagu za suočavanje s problemom i rješavanje istog. Savjetnica-primalja u trudnoći je stoga izvor pravovremenih i stručnih informacija, osoba na koju se trudnice uvijek mogu osloniti i u direktnom kontaktu bez ustručavanja pitati za bilo kakve savjete.

Izazovi s kojima se primalje susreću

Svaki porod je drugačiji i svaki porod sa svojim specifičnostima iz profesionalnog aspekta za primalju je sam po sebi izazov. Ponekad se trudnice i njihovi partneri mogu osjećati preplašeno, zbunjeno ili anksiozno tijekom porođaja.

Važno je uspostaviti empatičnu i podržavajuću komunikaciju kako bi se osjećali sigurno i informirano. Alenka Blaži, mag. obs., opisuje svoje iskustvo:

Kroz godine prakse naučila sam prilagoditi svoj pristup ovisno o individualnim potrebama svakog pacijenta. Ponekad jednostavno pružanje ruke ili slušanje njihovih briga može uvelike olakšati njihovo iskustvo. Porođaj je prirodan proces, ali može doći do neočekivanih komplikacija koje zahtijevaju brzu reakciju. Redovito ažuriranje znanja kroz kontinuirano obrazovanje i sudjelovanje u simulacijama hitnih situacija omogućuje mi da ostanem pripremljena za takve situacije. Osim toga, suradnja s drugim zdravstvenim stručnjacima i izgradnja interdisciplinarnog tima ključni su u upravljanju takvim slučajevima.

Dodaje:

Porodi su često neplanirani i mogu zahtijevati brzu i efikasnu reakciju. Razvila sam vještine prioritizacije i upravljanja stresom kako bih ostala smirena i fokusirana čak i u najzahtjevnijim situacijama. Timski rad također igra ključnu ulogu u olakšavanju pritiska jer možemo podijeliti odgovornosti i podržati jedni druge. Svaki porođaj je jedinstven, baš kao i svaka obitelj. Neki pacijenti imaju posebne potrebe ili žele specifičan pristup porodu. Kroz prilagodljivost i otvorenost prema različitim pristupima, moguće je osigurati da se svaki pacijent osjeća poštovano i podržano tijekom njihovog iskustva porođaja.

Žena koja rađa prolazi kroz važno životno razdoblje i proživljava emocionalni i duhovni događaj. Pomoći ženi na tom njezinom putu najveća je privilegija primalja, prema Blaži.

Većina žena ima neki svoj plan kako bi trebao izgledati njihov porođaj. I upravo u tome leži naš izazovpokušati dati sve od sebe kako bi im taj najvažniji događaj u životu ostao u najljepšem sjećanju. Znanje, uvažavanje želja roditelja, redovito stručno usavršavanje, osobni i individualizirani pristup, prisnost i povjerenje na tom putu naši su alati koje pritom koristimo i kojima naše klijentice teže.

O tome što smatra najzahvalnijim u poslu primalje i postoje li neki posebni trenuci ili iskustva koja joj se ističu u karijeri govori primalja Tanja Marciuš:

Jedno od najzahvalnijih i najosobnijih iskustava u mojem poslu kao primalje je svjedočenje čudu novog života i radost koju donosi rođenje djeteta. Biti prisutan u tom trenutku, podržavati majku tijekom poroda i vidjeti kako se nova obitelj formira, pruža nevjerojatno dubok osjećaj zadovoljstva i blagoslova. Nekad su porodi puni neočekivanih prepreka i izazova. Raditi zajedno sa ženama i njihovim obiteljima kako bi se prevladale te teške situacije pruža osjećaj dubokog zadovoljstva znajući da sam bila tu za njih kada su najviše trebali podršku. Mnoge obitelji s kojima sam radila ostavile su dubok trag u mojem srcu. Biti dio njihovog života u tako važnom trenutku i pratiti rast njihove obitelji kroz godine predstavlja posebnu čast i privilegiju.
Hrvatska komora primalja
FOTO: Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja i Hrvatska udruga za promicanje primaljstva

Od svojeg osnutka Hrvatska udruga za promicanje primaljstva (HUPP) aktivno radi na promicanju primaljstva na području cijele Hrvatske. Aktivne članice Udruge sudjelovale su u osnivanju Hrvatske komore primalja svojim napornim radom i volontiranjem, kako bi podignule primaljstvo na višu razinu u državi i osamostalile struku.

Aktivne članice i jednog i drugog tijela sudjeluju u promicanju primaljstva i primaljske struke na našem području desetljećima, rade na poboljšanju uvjeta rada primalja, napredovanju struke i organiziranju kontinuirane edukacije, kako bismo slijedili primjer razvijenih zemalja.

Teuta Grdinić, mag. obs., IBCLC, ističe:

Primaljstvo u Hrvatskoj još uvijek ima puno prepreka za prijeći, a što se tiče neprepoznatljivosti struke, prepreka su uglavnom državna tijela. Unatrag 10 godina osnovani su studiji u Rijeci i Splitu za prvostupnice primaljstva te se otvara i prvi diplomski studij primaljstva u Rijeci kao rezultat suradnje Medicinskog fakulteta u Rijeci i Hrvatske komore primalja, koja je ukazala na potrebu visoko obrazovanih primalja na našem području. Hrvatska komora primalja kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta rada primalja na području cijele Hrvatske, surađuje s Ministarstvom i drugim tijelima kako bi unaprijedila struku, komunicira s članicama i područnim vijećima.

Posao primalje – struka na rubu izumiranja

Primaljstvo je danas struka koja je službeno na rubu izumiranja. Primalja Maja Rečić, izvršna direktorica HUPP-a, iznosi važna pitanja koja se tiču budućnosti struke:

Kako je moguće da jedna od najstarijih i najpotrebitijih profesija polako odlazi u zaborav, nije mi jasno. Zar će potreba za porodom nestati u bliskoj budućnosti? Naravno da neće. Dok je ljudi, djeca će se rađati. Ostaje nam pitanje s kakvom kvalitetom i brižnošću će se provoditi skrb za žene ako primalja neće biti?

Mladim ljudima koji razmišljaju o svojoj profesionalnoj budućnosti i zanimaju se za primaljstvo Rečić poručuje:

Karijera primalje može biti izazovna, ali i izuzetno ispunjavajuća. Važno je biti predan, strastven i otvoren za kontinuirano učenje kako biste postigli uspjeh u ovoj važnoj i plemenitoj profesiji. Potražite priliku razgovarati s primaljama koje već rade u Hrvatskoj, kako biste dobili bolji uvid u njihovu svakodnevnu praksu, izazove i zadovoljstva vezana uz posao. Istražite svoje mogućnosti zapošljavanja. Upoznajte se s različitim institucijama i bolnicama koje zapošljavaju primalje u Hrvatskoj. Ovisno o osobnim preferencijama, možda ćete težiti radu u javnom zdravstvenom sustavu, privatnoj praksi ili možda čak kao samostalni praktičar. Ako je moguće, razmislite o volontiranju ili obavljanju prakse u porodništvu, kako biste stekli praktično iskustvo i izgradili svoju mrežu kontakata u industriji. Pridružite se profesionalnim organizacijama ili udruženjima primalja kako biste imali pristup resursima, edukaciji i podršci kolega.

Primalje nisu samo stručnjaci u zdravstvenom sustavu, već i osobe koje posjeduju ogromno srce i razumijevanje za sve što žene prolaze tijekom trudnoće i porođaja. Zato im se često s povjerenjem obraćaju žene diljem svijeta, znajući da su u sigurnim rukama.

Rečić zaključuje:

Nema ljepšeg zanimanja na svijetu. Primalje se udružuju u svrhu promocije primaljstva i razmjene znanja i iskustva te su međusobno najveća potpora u zajednici. Naša druženja su prije svega korisna, ali i zabavna, opuštena. Međusobno se svi poznajemo, uvažavamo i podupiremo na svakom koraku, kako poslovnom, tako i privatnom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatska komora primalja

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu