Buduće mame, ali i tate, prijavite se na besplatni Tečaj pripreme za porođaj i dojenje

besplatni Tečaj pripreme za porođaj i dojenje

Svake se godine u cijelom svijetu 5. svibnja obilježava Međunarodni dan primalja. Ove godine Svjetsko udruženje primalja (ICM – International Confederation of Midwives) predlaže obilježavanje pod motom “Primalje i žene: partneri u borbi protiv klimatskih promjena“.

Klimatske promjene najveći su globalni zdravstveni izazov našeg vremena. Toplinski valovi, poplave i sve više prirodnih katastrofa zagrijavaju naš planet, što značajno utječe na zdravlje žena i novorođenčadi.

Svjetsko udruženje primalja smatra da su primalje važne za prilagodbu zdravstvenih sustava klimatskim promjenama jer pružaju sigurne i ekološki održive zdravstvene usluge.

Primalje i žene partneri u borbi protiv klimatskih promjena
FOTO: Hrvatska komora primalja

Primalje su puno više od onog što mnogi misle

Primalje nisu samo partnerice ženama, već ih treba kao partnere uključiti u donošenje odluka i politika vezanih za zdravstveni sustav, a posebice vezano za zdravlje žena i novorođenčadi.

Primaljska skrb također osnažuje majke da doje. Dojenje ne stvara otpad, nema plastike ni ambalaže. Pomaganje majkama u ispunjavanju njihovih ciljeva vezano za dojenje dobro je za dugoročno zdravlje novorođenčadi i majki, a ujedno je i prihvatljivo za planet.

Iako, na prvu, primalje direktno ne utječu na klimatske promjene, u neposrednoj prošlosti smo vidjeli da su primalje itekako pokazale znanje i sposobnost prilagodbe na prirodnu katastrofu potresa, koji je pogodio Zagreb i Petrinju 2020. godine. Unatoč podrhtavanjima, ozlijeđenima i vlastitom strahu, primalje su pomagale ženama koje su trebale roditi ili su tek rodile.

Osim globalnog klimatskog izazova, primalje u Republici Hrvatskoj se bore i s lokalnim izazovom – nedostatkom istih. Zabrinjavajuća činjenica jest da skoro trećina aktivnog članstva, 870 članica upisanih u Registar Hrvatske komore primalja, ima 54 – 64 godina.

Sasvim je jasno da će najkasnije za 10 godina sve imati uvjete za odlazak u mirovinu. Situacija je alarmantna jer prijeti nestajanje cijele regulirane profesije.

Postavlja se pitanje – ako nema primalja, tko će biti uz ženu tijekom čitave trudnoće, kod porođaja i babinja?

Nedostatak obrazovnih ustanova za primalje

Kao dodatna prepreka se vidi loša teritorijalna raspodjela obrazovnih ustanova za primalje. Iako postoji velika zainteresiranost za upisom studija primaljstva, ta je opcija nedostižna članicama koje žive daleko od Rijeke ili Splita, gdje se jedino nalaze studiji za primalje.

Kao rješenje se nameće otvaranje studija primaljstva u Zagrebu ili okolici, koji bi uklonio probleme kao što su udaljenost i duže izbivanje iz kućanstva, te financijski rasteretio primalje, ali i poslodavce.

U nedavnoj anketi koju je provela Komora primalja doznali smo da postoji velika zainteresiranost za otvaranje studija u Zagrebu – od 283 ispitanice/ka njih 193 (68,2 %) su zainteresirane/i za prijediplomski studij primaljstva u Zagrebu.

Primalje su u jedinstvenoj poziciji da brinu o ženama i novorođenčadi, što ih čini nezamjenjivima u zdravstvenom sustavu. No, ne rade primalje samo u rađaonama, one skrbe o ženama u svim životnim fazama, od puberteta do menopauze.

U kontekstu rastućih klimatskih promjena uloga primalja postaje još važnija u podršci ženama tijekom reproduktivnog putovanja. Kroz edukaciju, podršku i skrb koju pružaju klijenticama, primalje mogu djelovati kao ključni partneri ženama, ali i cijelim obiteljima, osnažujući ih da se nose s izazovima klimatskih promjena i osiguravajući zdravo majčinstvo za buduće generacije.

Tečaj pripreme za porođaj i dojenje
FOTO: Hrvatska komora primalja

Tečaj pripreme za porođaj i dojenje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja Hrvatska komora primalja, u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje primaljstva, i ove godine organizira besplatan Tečaj pripreme za porođaj i dojenje koji će se održati 6. svibnja u Domu zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu (Avenija Većeslava Holjevca 22) 16:30 – 20 sati.

Bit će koncipiran u dva dijela – u prvom dijelu tečaja govorit će se o trudnoći i porođaju, a u drugom o dojenju. Trudnice i njihovi partneri imat će priliku pitati sve što ih zanima vezano za trudnoću, porođaj i dojenje, ali i saznati više o primaljstvu.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijava na tečaj je obavezna putem prijavnog obrasca. Tečaj pripreme za porođaj je vrlo važan jer pruža trudnicama i njihovim partnerima znanje, vještine i samopouzdanje za lakše i sigurnije iskustvo porođaja.

Tijekom tečaja, trudnice će naučiti o različitim fazama porođaja, fiziološkim promjenama u tijelu tijekom trudnoće i porođaja, različitim tehnikama disanja i opuštanja, metodama ublažavanja boli i upravljanja stresom tijekom porođaja, kao i o postporođajnoj njezi i dojenju.

Važno je istaknuti da dojenje može biti izazovno u početku pa je edukacija o dojenju u trudnoći ključna kako bi se trudnica adekvatno pripremila i kako bi se smanjio stres koji može nastati kad se pojave mogući problemi. Kvalitetna edukacija o dojenju može pomoći trudnicama da se osjećaju sigurnije i samopouzdanije u svoje sposobnosti da doje.

Partneri također mogu sudjelovati u tečaju kako bi naučili kako najbolje podržati trudnicu i kako se pripremiti za roditeljstvo.

Tečaj će voditi primalje s dugogodišnjim iskustvom rada u rodilištu, kao najkompetentniji zdravstveni djelatnici za održavanje trudničkih tečajeva, čija je uloga nezamjenjiva tijekom cijele trudnoće, porođaja te prvih mjeseci djetetova života, a i prilikom uspostave uspješnog dojenja.

Također, i druga rodilišta po Hrvatskoj, kao Opća bolnica Bjelovar, Županijska bolnica Čakovec, Opća bolnica “dr. Ivo Pedišić” Sisak, Opća bolnica Varaždin, Nacionalna memorijalna bolnica “Dr. Juraj Njavro” Vukovar, Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, Opća bolnica Dubrovnik, Klinička bolnica Sveti Duh, Opća bolnica Gospić i Klinički bolnički centar Osijek obilježit će Međunarodni dan primalja edukacijom za trudnice ili danom otvorenih vrata gdje će trudnice upoznati primalje, njihov
rad te saznati sve što ih zanima vezano za porođaj i period nakon porođaja.

Više informacija o navedenim događanjima možete pratiti na internetskoj stranici i Facebook stranici Hrvatske komore primalja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske komore primalja.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu