Koji su najbolji dodaci prehrani za onkološke bolesnice? Udruga Nismo same održala je radionicu na tu temu, a vodila ju je stručnjakinja

Udruga Nismo same

U prostorima Udruge Nismo same održana je deveta radionica na temu “Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“. Na radionici, koju je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb, pacijentice su imale priliku dobiti pregled najčešće korištenih suplemenata u onkologiji.

Imale su priliku pojedinačno prokomentirati indikacije, kontraindikacije, moguće nuspojave i interakcije prvenstveno dobivene iz rezultata randomiziranih kliničkih studija koje su temelj moderne medicine baziranih na dokazima (evidence-based medicine), a ne na osnovu sporadičnih ili anegdotalnih slučajeva.

Radionica je održana u sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” koji se temelji na organizaciji “zdravih kava” u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti.

Nisi sama - educiraj se uz zdravu kavu s nama
FOTO: Udruga Nismo same
Na ovoj su radionici žene imale priliku postavljati pitanja, kao i iznijeti svoja iskustva s korištenjem određenih suplemenata i dodataka prehrani.

Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica je radioterapije i onkologije na Zavodu za radioterapijsku i internističku onkologiju Klinike za tumore. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. Na Zavodu je zaposlena od 2007., a od 2012. kao specijalistica radioterapije i onkologije. U svakodnevnoj praksi ponajviše se bavi radioterapijom bolesnika/bolesnica s karcinomom dojke, karcinomima probavnog i urogenitalnog sustava te ginekološkim tumorima.

Također, jedna je od radioterapijskih onkologa koji provode ginekološku brahiterapiju (unutrašnje zračenje) kod bolesnica s karcinomima maternice. Odslušala je poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je u procesu izrade doktorske disertacije.

Pozitivna iskustva na radionici

Rendić-Miočević je izjavila:

Jako sam zadovoljna kako je protekla radionica, posebice zato što nije bila jednosmjerna komunikacija. Ugodno smo o svemu razgovarale, žene su postavljale pitanja i iznijele svoja iskustva o temi koja je vrlo široka i kompleksna. Konkretno, govorili smo o najvažnijim vitaminima i znanstvenim spoznajama o primjeni većih doza određenih vitamina na rizik od razvoja određenih tumora, kao i na ishod onkološkog liječenja. Dotaknuli smo se i minerala i elemenata u tragovima, prvenstveno smo govorili o suplementaciji kalcija i vitamina D u očuvanju koštanog zdravlja kod bolesnica na onkološkom liječenju.

Dodala je:

Na kraju se povela jedna vrlo zanimljiva rasprava o alternativnim pripravcima kojih na tržištu danas ima nebrojeno i većina onkoloških bolesnica neminovno dolazi u napast primijeniti jedan ili više alternativnih pripravaka koji se oglašavaju kao sredstva koja jačaju imunitet i direktno uništavaju tumorske stanice bez nuspojava. Za kraj, sudionicama radionice pokušala sam objasniti kako se u medicini odlučuje o primjeni nekog lijeka u kliničkoj praksi, odnosno što znači medicina temeljena na dokazima i kako dobivamo te važne dokaze koji su nam dovoljno vrijedni da bismo određeni pripravak proglasili lijekom i odobrili ga za upotrebu.
Zrinka Rendić-Miočević
FOTO: Udruga Nismo same

Helena Povijač, jedna od sudionica radionice, je rekla:

Jako mi je koristila radionica. Tek sam na početku liječenja i kao svi sam strahu i puna pitanja. Istovremeno dobivam različite informacije o tome što bi mi sve moglo pomoći tijekom liječenja pa mi važno poslušati stručnu osobu koja je u toj tematici i koja će reći “Ovo možete, a ovo ne možete.”. Ovo je moja prva radionica uopće i hvala vam što ste nešto tako organizirali.

Ovim hvalevrijednim projektom Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.

Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija “zdrave kave” u Pakracu koja će se održati 31. kolovoza, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Nismo same. 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Udruga Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu