Umjetnošću protiv stresa: Hvalevrijedan projekt otišao korak dalje i onkološkim pacijenticama omogućio da oslobode skrivene talente

Antistresna kreativna radionica

Udruga Nismo same jučer je organizirala svoju petu radionicu, tj. “Antistresnu kreativnu radionicu” kako bi ukazala na to da umjetnost može pomoći onkološkim pacijenticama u procesu njihovog liječenja. Radionicu je u prostorima Hrvatske kuće “Materina priča” vodio Aleksandar Kovačević, koji je 19 okupljenih sudionica podučio tehnikama kao što su string art, akrilno izlijevanje i enkaustika.

S ciljem otpuštanja stresa i približavanja modernih tehnika suočavanja s istim, Udruga Nismo same polaznicama je omogućila upoznavanje s umjetnošću kao jednim oblikom terapije.
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, je istaknula:

U sklopu projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kravu s nama” organiziramo niz radionica kojima želimo povezati onkološke pacijentice i ohrabriti ih da pronađu nešto za sebe. Zajedno smo izrađivali nakit, učili o prirodnoj njezi tijela, imali interaktivnu psihološku radionicu i terapiju pisanjem, a danas smo polaznicama predstavili još jedan oblik umjetnosti kroz koji mogu izraziti svoje emocije, stvarajući mala umjetnička djela.   
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same

Kovačević: “I sam sam ove antistres kreativne radionice pokrenuo kad mi je bilo teško … “

Polaznice, koje nisu trebale imati nikakvo predznanje, iskustvo niti talent za likovnu umjetnost, tijekom radionice su upoznale tehniku string art, odnosno umjetnost koncem u boji, kojim se spajaju nanizane točke ili čavlići kako bi se oblikovali geometrijski uzorci ili reprezentativni dizajni kao što su brodska jedra.

Osim tehniku koncem, voditelj radionice Aleksandar Kovačević predstavio je akrilno izlijevanje, čiji svojstveni efekti stvaraju posebno atraktivna djela. Kao i prethodne dvije, posljednja predstavljena umjetnička tehnika, enkaustika, oduševila je polaznice jer se vosak potreban za slikanje može zagrijati kućnom peglom, nakon čega mogu početi stvarati svoja umjetnička djela.

FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same

Aleksandar Kovačević, voditelj jedinstvenih antistresnih kreativnih radionica, je rekao:

Osim što ovakve radionice i umjetnički rad uz ugodno druženje generalno smanjuju stres, proces stvaranja kod svake osobe jača samopouzdanje i širi vidike. Želio sam pokazati svim polaznicama da se unutar njih krije jedinstveni umjetnik, jedinstveni mikrokozmos i da trebaju biti ponosne na sve što one jesu i na sve što mogu. Važno je sebi dati priliku, osloboditi skrivene talente i raditi na njima. I sam sam ove antistres kreativne radionice pokrenuo kad mi je bilo teško jer sam vjerovao kako još uvijek ima nešto što mogu ponuditi svijetu, ali i sebi.
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same

Podrška novooboljelim ženama

“Antistresna art terapija” dio je hvalevrijednog projekta Udruge Nismo same, koja ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje u opuštajućoj atmosferi i razgovoru s liječnicima, kao i druge aktivnosti kao što su kreativne radionice poput ove.

Projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu