Udruga Nismo same: Poznata književnica održala radionicu terapeutskog pisanja za onkološke pacijentice

U prostorima Udruge Nismo same, a u sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”, održana je radionica pod nazivom “Terapija pisanjem” na kojoj je sudjelovalo 13 žena. Radionicu je vodila Ankica Tomić, nagrađivana hrvatska književnica, a glavni cilj je bio prikazati kako izražajno pisanje može biti još jedan značajan oblik terapije i samopomoći kod spoznaje o teškoj bolesti.

Zainteresirane žene su tako u bliskom okruženju imale priliku isprobati ovu vrstu terapije i vidjeti kako pisanje može uvelike utjecati na njihovo psihološko stanje i razmišljanja, dok im pisanje u skupini može biti i srodna grupa za međusobnu podršku.

Važnost provođenja ovakve vrste radne terapije potvrdila su i istraživanja koja zaključuju da narativna medicina i izražajno pisanje mogu imati veliku terapijsku ulogu u ozbiljnim bolestima, kao što je karcinom, jer smanjuju kroničan stres, depresiju i anksioznost.

FOTO: Udruga Nismo same

Tomić: “U par trenutaka je bilo vrlo emotivno što znači da su žene došle do svojeg osjetljivog mjesta … “

Tako se u prekrasnim prostorima Udruge okupilo 13 sudionica koje su u opuštenoj atmosferi uz stručno vodstvo naučile što je to izražajno pisanje, kako započeti i na koji način se sve može provoditi. Prikazane su im neke tehnike pisanja koje će sudionice moći prakticirati i u budućnosti, a ujedno su imale i priliku isprobati terapiju u skupini te tako pisati i na papir iznijeti svoje vlastite misli i osjećaje.  

Nagrađivana hrvatska književnica koja je vodila radionicu nije krila zadovoljstvo, a istaknula je i značaj ovakve vrste terapije kod onkoloških pacijentica:

Radionica je prošla izvrsno. Jako sam zadovoljna reakcijom žena koje su bile spremne, osim pisanja, čak i na čitanje vlastitih radova pred nepoznatom publikom. U par trenutaka je bilo vrlo emotivno što znači da su žene došle do svojeg osjetljivog mjesta – emocija, te da ih je vlastiti tekst potaknuo na drugačiji uvid u traumu koju su nedavno proživjele. Upravo to je jedna od glavnih svrha terapijskog pisanja. Također, da se odmaknemo od konfuzne bujice misli koje nas plaše, da iz nove perspektive promatramo problem te da tako nađemo nova, drugačija rješenja koje nam terapija pisanjem pruža. Zaista se nadam da će im ova terapija pisanjem uistinu biti od pomoći.

Božana Bešlić, jedna od zadovoljnih sudionica, o radionici je rekla sljedeće:

Radionica kreativnog pisanja je super prilika za oboljele žene, ali i njihove obitelji da razmjene iskustva i da pronađu sebe. Kroz sjajno vođenu radionicu s iskusnom osobom zaista smo puno naučile, a najviše o sebi. Ono što ću u budućnosti najviše primjenjivati su neki zapisi ili pisma zahvale jer sigurna sam da svi mi imamo biti na čemu zahvalni.
FOTO: Udruga Nismo same

Na redu je nova “zdrava kava s doktorima”

Ovim hvalevrijednim projektom Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.

Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija “zdrave kave s doktorima” u Slavonskom Brodu koja će se održati 25. listopada, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Nismo same.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu