Što i kako jesti nakon provedenog liječenja karcinoma dojke? Udruga Nismo same održala je radionicu pod nazivom “Prehrana i stres”

Udruga Nismo same

U prostorima Udruge Nismo same održana je osma radionica pod temom “Prehrana i stres” na kojoj je sudjelovalo 15 žena. Na radionici koju je vodila mr. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. preh. tehn., pripremala su se jednostavna jela, izmjenjivala iskustva te rješavala pitanja i nedoumice koje se pojavljuju kod onkoloških pacijentica kada je riječ o prehrani.

Cilj radionice je bio dati informacije što i kako jesti nakon provedenog liječenja karcinoma dojke, ukloniti stres vezan uz odabir hrane i pružati smjernice za planiranje prehrane s većim razumijevanjem.

“Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”

Udruga Nismo same je održala svoju osmu radionicu u sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” koji se temelji na organizaciji “zdravih kava” u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge.

Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti.

Tema ove radionice je bila “Prehrana i stres” na kojoj su zainteresirane žene je imale priliku saznati vrijedne informacije o pravilnoj prehrani, važnosti uravnotežene prehrane i nutritivnim potrebama kod onkoloških pacijentica. Razumijevanje kako različite namirnice i nutrijenti mogu utjecati na imunološki sustav i oporavak od tretmana omogućuje onkološkim pacijenticama da donesu informirane odluke o svojoj prehrani.

Radionicu je vodila mr. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. preh. teh., koja je završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu te magistrirala na području nutricionizma. Radi u Državnom inspektoratu, graničnoj sanitarnoj inspekciji. Prije toga se 15 godina u Ministarstvu zdravstva bavila zakonodavnim i inspekcijskim poslovima na području sigurnosti hrane. Krajem 2019. i sama je oboljela od karcinoma dojke. Život nakon završenog liječenja usmjerio ju je na proučavanje i prilagođavanje prehrane kako bi se što bolje nosila s tegobama. Osobnim iskustvom i stručnim znanjem želi pomoći drugim ženama kako bi se lakše nosile s nutritivnim izazovima i poboljšale si kvalitetu života.

Nisi sama - educiraj se uz zdravu kavu s nama
FOTO: Udruga Nismo same

Knezić je izjavila:

Radionica je prošla odlično. Žene su bile jako zainteresirane i postavljale su puno pitanja. O prehrani svi sve znaju, a zapravo ne znaju ništa. Onkološkim pacijentima nedostaju informacije. Vezano uz to, održala sam predavanje s općenitim smjernicama i pokazala ženama kako si same mogu kreirati zdrave jelovnike. Isprobale smo i neke recepte. Prehrana je iznimno bitna jer utječe na našu kvalitetu života općenito. Naravno da ne možemo izliječiti rak samom prehranom, ali si možemo puno olakšati tegobe i općenito pojačati svoju dobrobit.

Suzana Kovačević, jedna od sudionica koja izrazila veliko oduševljenje radionicom je rekla:

Iskustvo koje sam stekla na radionici bilo mi je fenomenalno. Stvarno se trudim zdravo hraniti i paziti na svoju prehranu, no sada sam saznala puno novih informacija. Koraljka je s nama podijelila puno informacija koje su bile prilagođene nama, onkološkim pacijenticama. Sretna sam jer smo dobili neke odlične recepte, a upoznala sam i neke nove namirnice koje ću upotrebljavati u svojoj kuhinji.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija “zdrave kave” u Oštarijama koja će se održati 13. lipnja, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko proipćenje Udruge Nismo same.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu