Kalkulator trudnoće: Izračunajte približno svoj termin poroda! Evo koji datum je potrebno znati, a nije riječ o datumu začeća

Kalkulator trudnoće

Već pri prvom posjetu ginekologu, kada se utvrdi trudnoća, liječnik će odrediti očekivani datum porođaja. Unatoč brojnim napredcima u medicini i opstetriciji, za izračun termina poroda koristi se jednostavna metoda iz 19. stoljeća koju je razvio njemački liječnik Franz Naegele.

U praksi se vrlo malo djece doista rađa na izračunati termin poroda pa tako čak 96 % djece izbjegne taj datum barem za jedan dan.

Liječnik će pomoću tablice već za nekoliko sekundi moći odrediti okviran termin, a možete ga jednostavno izračunati i sami. Upotrijebite kalkulator trudnoće, odnosno kalkulator za računanje termina poroda ili u nastavku teksta doznajte kako ga možete izračunati.

Kalkulator trudnoće po tjednima

Izračun je samo informativan i ne može se koristiti u druge svrhe. Jedini pouzdan termin poroda može izračunati vaš liječnik.

Kalkulator trudnoće pomaže vam da okvirno odredite termin poroda. Svoje rezultate pogledajte na ovoj internetskoj stranici.

Kako izračunati termin poroda
FOTO: Shutterstock

Kako izračunati termin poroda?

Kako biste izračunali vaš termin, potrebno je samo znati datum početka posljednje menstruacije. Iako bi bilo preciznije trudnoću računati od dana začeća (zbog čega mnogi na internetskim tražilicama pretražuju kalkulator trudnoće po danu začeća), to se ne radi jer je taj trenutak rijetko poznat – do začeća ne mora uvijek doći na dan ovulacije, a žene koje ne rade testove ovulacije rijetko znaju kada su im bili plodni dani.

Zato se za računanje termina koristi datum početka posljednje menstruacije. Od tog datuma računamo 40 tjedana, odnosno 280 dana, kako bismo dobili očekivani termin poroda. 

Dakle, ako je posljednja menstruacija započela 10. lipnja 2023. godine, previđeni datum poroda bit će 17. ožujka 2024. godine. 

Ova metoda uzima u obzir trajanje prosječnog menstrualnog ciklusa od 28 dana, odnosno ne uzima u obzir individualne razlike među ženama, zbog čega često nije pouzdana.

Datum poroda može biti znatno prije predviđenog termina kod žena čiji su ciklusi kraći od 28 dana.

Tko će roditi prije očekivanog termina?

Također, iako se ovulacija u pravilu odvija sredinom ciklusa, u nekim slučajevima zbog raznih razloga ona se može dogoditi na samom početku ciklusa, već nakon menstruacije, što će također “požuriti” porod.

Prije očekivanog termina često će roditi i:

Termin može biti kasniji od predviđenog kod starijih trudnica, kod trudnica višeg tjelesnog rasta, a različiti psihički faktori poput stresa, depresije i anksioznosti mogu produžiti trudnoću.

Žene koje su ostale trudne tijekom uzimanja (najčešće nepravilnog) kontracepcijskih pilula ili odmah nakon prestanka korištenja istih također mogu imati velika odstupanja od predviđenog termina. 

Računanje termina poroda ultrazvučnim pregledom
FOTO: Shutterstock

In vitro oplodnja

Ako ste zatrudnjeli putem in vitro oplodnje (IVF), možete izračunati svoj datum poroda koristeći vaš IVF datum transfera. Većina prijenosa embrija događa se 3 – 5 dana nakon preuzimanja jajne stanice i oplodnje.

Ako ste imali prijenos na treći dan, računajte 263 dana od datuma prijenosa da biste izračunali datum poroda, a ako ste imali prijenos na peti dan, izbrojite 261 dan.

Računanje termina poroda ultrazvučnim pregledom

Danas se redovito pri ultrazvučnom ginekološkom pregledu trudnice računa i starost ploda, na temelju koje liječnik korigira predviđeni termin poroda. 

Pregledi u prva tri mjeseca trudnoće su najpouzdaniji jer datiraju termin poroda s odstupanjima od samo 5 – 7 dana, dok se u drugom tromjesečju već može pogriješiti i do 10 dana od termina. 

Iako je nemoguće precizno i pouzdano odrediti termin poroda, okvirno računanje svakako je od pomoći u iščekivanju i pripremama za veliki dan, a ginekologu od velike važnosti kako bi se mogli isplanirati posebni zahvati tijekom porođaja, ako će biti potrebni. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kalkulator trudnoce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu