Kardio vježbe za starije: Olakšavaju svakodnevne radnje, sprječavaju padove i jačaju srce! Imamo popis aktivnosti koje se mogu izvoditi sigurno

Kardio vježbe za starije

Kardiovaskularno zdravlje bitno je u svakoj fazi života, a postaje još važnije kako starimo. Za starije osobe održavanje jakog srca i dobre cirkulacije od presudne je važnosti za opću dobrobit. Bavljenje kardio vježbama ne samo da poboljšava zdravlje srca, već i povećava izdržljivost i razinu energije.

U nastavku provjerite koje prednosti nude kardio vježbe za starije i koje vježbe možete sigurno izvoditi.

Kardio vježbe za starije - prednosti
FOTO: Getty Images

Kardio vježbe za starije – prednosti

Redovito izvođenje kardio vježbi nudi brojne prednosti za starije osobe – jača srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također, pospješuje cirkulaciju, potiče bolji protok krvi i potencijalno smanjuje rizik od hipertenzije.

Usto, kardio vježbe povećavaju izdržljivost i razinu energije te time olakšavaju izvođenje svakodnevnih radnji (poput dizanja predmeta, saginjanja i sl.).

Osim toga, pomažu u kontroli težine i mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne kompozicije. Nadalje, kardio vježbe su povezane s poboljšanjem raspoloženja i smanjenjem osjećaja tjeskobe i depresije, zbog čega pomažu mentalnom zdravlju.

Ove vježbe također mogu poboljšati ravnotežu i koordinaciju, čime smanjuju rizik od padova i promiču neovisnost u kasnijim godinama.

Kardio vježbe za starije od 60 godina

U nastavku provjerite koje su najbolje kardio vježbe za starije koje osobe starije od 60 godina mogu sigurno izvoditi.

Kardio vježbe za starije od 60 godina
FOTO: Getty Images

Aerobik na stolcu

Aerobik u stolcu izvrstan je za starije osobe koje imaju ograničenu pokretljivost. Ova vježba s malim opterećenjem izvodi se dok sjedite na čvrstom stolcu. Uključuje niz ritmičkih pokreta, uključujući podizanje nogu, kruženje rukama i marširanje u sjedećem položaju. Aerobik u stolcu ubrzava rad srca i cirkulaciju bez pretjeranog opterećenja zglobova.

Vježbe s elastičnom trakom

Elastične trake su svestrani alati za kardio vježbe za starije osobe. Stariji ih mogu koristiti za izvođenje vježbi u sjedećem ili stojećem položaju. Primjerice, podizanje nogu u sjedećem položaju s trakom može poboljšati snagu nogu i kardiovaskularnu kondiciju. Ove vježbe nude dvostruku korist izgradnje mišića i povećanja kardiovaskularne izdržljivosti.

Pročitajte članak “Vježbe s trakom: Tko kaže da vam trebaju utezi za dobar trening? Samo jedna traka ojačat će cijelo tijelo uz ovih 5 vježbi“.

Elastične trake su svestrani alati za kardio vježbe za starije osobe
FOTO: Getty Images

Ples

Ples je ugodan i učinkovit način za ubrzavanje rada srca. Bilo da se radi o dvoranskom plesu ili jednostavnom njihanju uz glazbu u vašoj sobi, ples je zabavna kardio vježba koja odgovara osobama svih razina kondicije. Ne samo da potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, već poboljšava i raspoloženje i koordinaciju.

Pročitajte članak “Psihologinja otkriva: Ples i glazba tvore jednu od najuspješnijih terapija za neurodegenerativnu bolest koja pogađa milijune ljudi“.

Penjanje uz stepenice

Penjanje uz stepenice može biti izvrstan kardio trening za starije osobe. To je vježba koja pomaže u održavanju gustoće kostiju dok poboljšava kardiovaskularnu kondiciju. Stariji mogu započeti s nekoliko koraka i postupno povećavati broj stepenica kako se njihova snaga i izdržljivost poboljšavaju.

Sobni bicikli nude siguran i učinkovit kardio trening za starije osobe
FOTO: Getty Images

Stacionarni biciklizam

Sobni bicikli nude siguran i učinkovit kardio trening za starije osobe. Omogućuju vježbe s malim opterećenjem koje su lake za zglobove, a istovremeno predstavljaju veliki izazov za kardiovaskularni sustav. Stariji mogu prilagoditi vježbanje tako da odgovara njihovoj razini kondicije i postupno povećavati intenzitet tijekom vremena.

Tai Chi

Tai Chi je vježba duha i tijela koja kombinira spore, tečne pokrete s dubokim disanjem. Iako se možda ne čini kao tradicionalna kardio vježba, Tai Chi može značajno poboljšati kardiovaskularnu kondiciju tijekom vremena. Također poboljšava ravnotežu i smanjuje rizik od padova kod starijih osoba.

Tai Chi može značajno poboljšati kardiovaskularnu kondiciju tijekom vremena
FOTO: Getty Images

Planinarenje ili šetnje prirodom

Ako imate pristup prirodnim stazama ili parkovima, planinarenje ili šetnje prirodom izvrsne su mogućnosti za kardio trening za starije osobe. Hodanje po neravnom terenu aktivira različite skupine mišića i predstavlja izazov za ravnotežu, što ga čini učinkovitim kardio treningom. Ne zaboravite koristiti odgovarajuću obuću i započeti s kraćim, manje zahtjevnim rutama.

Pročitajte članke:

Zamahivanje rukama

Jednostavna, ali učinkovita kardio vježba uključuje stajanje ili sjedenje uspravno i snažno zamahivanje objema rukama na kontrolirani način. Ova radnja jača gornji dio tijela i pomaže ubrzati broj otkucaja srca i cirkulaciju. To je vježba koju je lako uklopiti u svakodnevnu rutinu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu