Imate 40 godina i neke od ovih loših navika? Novo istraživanje otkriva koliko ćete još godina živjeti

Studija je pokazala da je fizička neaktivnost jednako loša kao i ovisnosti o nikotinu ili opioidima

Ako navršavate 40 godina i volite nešto od ovog ili sve – pušenje, prekomjerni unos alkohola ili opioidne preparate – postoje veliki izgledi da nećete doživjeti osam ili devet desetljeća.

To možda i nije vijest, ali dugoročna studija koja je obuhvatila gotovo 720.000 američkih vojnih veterana pokazala je koje su loše životne navike – najgore, barem među bivšim vojnicima, koji imaju veću vjerojatnost da će patiti od stanja kao što je posttraumatski stresni poremećaj od opće populacije.

Za potrebe studije tim znanstvenika predvođen Xuan-Mai Nguyenom sa Sveučilišta Illinois proučavao je osam životnih navika za koje se smatra da pridonose zdravom načinu života, a to su:

Samoća, brza hrana, loš san i pretjerani stres su se u nekim slučajevima pokazali gotovo podjednako loši kao pušenje ili opioidi za svakoga tko bi želio doživjeti punu starost.

Studija je pokazala da je fizička neaktivnost jednako loša kao i ovisnosti o nikotinu ili opioidima.
Pušači, ovisnici o opioidima i oni koji se jedva bave tjelovježbom imali su 30 – 45 % veći rizik od smrti
FOTO: Shutterstock

Svih osam loših navika skraćuje život za više od 20 godina

Studija, predstavljena na međunarodnoj konferenciji “Nutrition 2023” u Bostonu otkrila je da će muškarci u 40-ima sa svih osam loših navika umrijeti 24 godine prije svojih vršnjaka koji nemaju nijednu lošu naviku, a ženama će životni vijek vjerojatno biti skraćen za 21 godinu.

Pušači, ovisnici o opioidima i oni koji se jedva bave tjelovježbom imali su 30 – 45 % veći rizik od smrti, a oni koji se vole napiti, loše jedu, nedovoljno spavaju ili su pod velikim stresom imali su 20 % veći rizik od smrti.

Samci stariji od 40 mogu se opustiti jer je “nedostatak pozitivnih društvenih odnosa” povezan sa samo 5 % većim rizikom od smrti.

Zaključci naglašavaju koju ulogu ima način života u razvoju kroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti koje dovode do preranog invaliditeta i smrti, prema američkom ministarstvu za ratne veterane i Medicinskom fakultetu Carle Illinois, koji su upozorili da istraživanje ne dokazuje uzročnost.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu