Ovoliko koraka tjedno trebate napraviti kako biste si produljili život

Ovoliko koraka tjedno trebate napraviti

Prehodate li jednom ili dvaput tjedno oko 8.000 koraka, što je otprilike šest i pol kilometara, možete znatno utjecati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija. 

Tjelovježba se redovito povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, no u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u tjednu. 

Može li vam hodanje produljiti život
FOTO: Shutterstock

Istraživanje provedeno na 3.100 ispitanika

Istraživači s Kyotskog sveučilišta i Sveučilišta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8.000 koraka jedan ili dva dana u tjednu vjerojatnost od smrti u 10-ogodišnjem razdoblju za 14,9 % manja nego u grupi koja to nije prakticirala. 

U osoba koje su hodale 8.000 koraka ili više 3 – 7 dana u tjednu rizik od smrtnosti bio je i niži – 16,5 %. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvog hodanja imali sudionici stariji od 65 godina. 

Znanstvenici su povezali hodanje od oko 8.000 koraka u tjednu jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti. 

Znanstvenici su priopćili:

Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u tjednu.
Može li vam hodanje produljiti život
FOTO: Shutterstock

Hodanje kao redovita aktivnost ima pozitivan učinak na zdravlje

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je sudjelovalo 3.100 sudionika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja. 

Među sudionicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u tjednu, 532 su prehodale oko 8.000 koraka 1 – 2 dana u tjednu, a 1.937 ih je toliko hodalo 3 – 7 dana u tjednu. 

Prema podacima klinike Mayo prosječni Amerikanac dnevno hoda 3.000 – 4.000 koraka.

Uz to se pokazalo da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu