Globalni očekivani životni vijek promijenit će se do 2050.!

Globalni očekivani životni vijek promijenit će se do 2050

Nova studija predviđa da će se globalni životni vijek povećati za više od četiri godine za žene i gotovo pet godina za muškarce u sljedećih 30 godina.

Očekuje se da će do 2050. godine žene živjeti do 80,5 godina, a muškarci do 76 godina, s najznačajnijim poboljšanjima u zemljama s trenutno najnižim životnim vijekom, prema nalazima u Lancetu.

Predviđa se da će se u SAD-u životni vijek produljiti za otprilike 1,5 godinu za žene i 2,5 godine za muškarce. Nasuprot tome, subsaharska Afrika će zabilježiti mnogo veći porast – 8,9 godina za žene i 9,4 godine za muškarce.

Zašto bi se životni vijek mogao povećati?

Ta se povećanja pripisuju smanjenom broju smrtnih slučajeva od COVID-19, drugih zaraznih bolesti, pothranjenosti i rađanja, uz napredak u prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti srca. Na buduću dugovječnost više će utjecati kronična stanja poput raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Čimbenici načina života kao što su pušenje, konzumacija alkohola, loša prehrana i neaktivnost, kao i problemi poput visokog krvnog tlaka i pretilosti, igrat će značajniju ulogu u životnom vijeku nego prije. Studija bilježi povećanje od 50 % u godinama izgubljenim zbog lošeg zdravlja i prerane smrti zbog ovih čimbenika od ranih 2000-ih.

Očekuje se da će do 2050. godine žene živjeti do 80,5 godina, a muškarci do 76 godina
FOTO: Shutterstock

Veliki potencijal za poboljšanje globalnog zdravlja

Glavni autor studije, Christopher Murray, tvrdi da postoji veliki potencijal za poboljšanje globalnog zdravlja rješavanjem rastućih metaboličkih i prehrambenih čimbenika rizika, posebno onih povezanih s ponašanjem i stilom života, kao što su visoka razina šećera u krvi, visok BMI i visoki krvni tlak.

Napredak u medicini i javnom zdravstvu, poput cjepiva i poboljšanih sanitarnih uvjeta, značajno je smanjio smrtnost od zaraznih bolesti, u trudnoći i smrtnost dojenčadi. Razvoj vodi boljem pristupu čistoj vodi, hrani i zdravstvenoj skrbi, smanjujući smrtnost od infekcija i pothranjenosti.

Unatoč produljenju očekivanog životnog vijeka, sve će više godina biti provedeno s invaliditetom i kroničnim zdravstvenim problemima zbog starenja.

Međutim, nalazi studije sugeriraju da ljudi mogu poboljšati svoje zdravlje i dugovječnost izborom načina života.

Promjene u prehrani poput smanjenjaa soli, šećera i životinjskih masti, mogu značajno spriječiti ili kontrolirati kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i visokog kolesterola. Tu je i fizička aktivnost koja poboljšava i fizičko i mentalno zdravlje te je povezana s dužim životom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu