Kako ublažiti opekline od koprive: Vrijeme je berbe, a mi znamo što učiniti ako vas ova samonikla povrtnica opeče

Kako ublažiti opekline od koprive

Opekline od koprive, tj. osip i svrbež od koprive nastaju kada koža dođe u kontakt s listom koprive. Koprive su česte biljke koje se nalaze u mnogim dijelovima svijeta. Stabljike i lišće koprive prekriveni su strukturama koje izgledaju kao dlake, ali su osjetljive i šuplje. Ove “dlake” djeluju poput igala kada dođu u kontakt s kožom jer dolazi do proizvodnje kemikalija, što uzrokuje peckanje i pojavu osipa. U nastavku doznajte kako ublažiti opekline od koprive.

Opekline od koprive
FOTO: Shutterstock

Opeklina koprive – simptomi

Osip od koprive karakteriziraju povišene izbočine ili plikovi koji su često svijetle boje i promjera do jednog centimetra. Koža koja okružuje plikove može biti crvena. Područje zahvaćene kože ovisi o tome koliko je kože došlo u dodir s listovima ili stabljikom koprive. Ubod se obično osjeća u kontaktu, a nakon toga uz osip se obično javlja i svrbež.

U rijetkim slučajevima javlja se alergijska reakcija na koprivu. U tim slučajevima treba odmah potražiti liječničku pomoć jer to stanje može biti opasno po život.

Simptomi teške alergijske reakcije na kontakt s koprivom su:

Kako liječiti opekline od koprive
FOTO: Shutterstock

Kako ublažiti opekline od koprive?

Slijedi nekoliko savjeta što učiniti ukoliko dođete u kontakt s koprivom, tj. kako liječiti opekline od koprive.

  • Ne dirajte zahvaćeno područje!
  • Operite zahvaćeno područje – prelijte svježu vodu preko područja bez dodirivanja. Iako bol može biti intenzivna tijekom prvih nekoliko minuta, izbjegavanjem bilo kakvog dodirivanja ili trljanja možete spriječiti da se bol zadrži danima.
  • Koristite sapun i vodu – oničiste zahvaćene dijelove kože i uklanjaju kemikalije koje ubod koprive oslobađa, a koji uzrokuju bol, oticanje, crvenilo i svrbež. U mnogim slučajevima, nakon što se područje opere, bol potpuno nestaje ili se uvelike smanjuje.
  • Uklonite ostatke koprive na koži – ukoliko niste u blizini sapuna i vode, koristeći čistu krpu, ljepljivu traku ili proizvod za odstranjivanje dlaka maknite ostatke biljke s površine kože.
  • Koristite hladne obloge – držite područje prekriveno hladnim oblozima kako biste stvorili osjećaj olakšanja od uboda. Hladnija temperatura može pomoći u smanjenju crvenila i ublažavanju dijela nelagode.
Hladnija temperatura može pomoći u smanjenju crvenila i ublažavanju dijela nelagode
FOTO: Shutterstock
  • Koristite pastu od soda bikarbone i vode – miješanjem sode bikarbone i vode, napravite materijal za pastu i nanesite na osip. Koristite hladnu vodu u pasti. Pasta može pomoći u ublažavanju dijela svrbeža, upale i osjećaja peckanja.
  • Koristite aloe veru – nanesite sok iz lista aloe vere ili upotrijebite proizvod s visokim koncentracijama aloe vere. Korištenje aloe vere može pomoći u smanjivanju crvenih i upaljenih područja te smanjiti osjećaj peckanja.
  • Izbjegavajte dodir s visokim temperaturama – kupajte se ili tuširajte u hladnijoj vodi i izbjegavajte nanošenje bilo čega toplog na to područje. Hladnije temperature su umirujuće i pomažu u smanjenju crvenila i upale.
  • Koristite razne kreme za olakšanje tegoba – osip i nelagoda od koprive trebali bi proći za 24 sata. Ukoliko se simptomi ne povuku, razmislite o posjetu liječniku koji vam može dati recept za neku od krema koje sadrže kortikosteroide ili antihistaminike te antibiotike, sve što može pomoći u smanjenju simptoma i povlačenju kožnih promjena.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Stinging nettles. (2022). New Zeland Ministry of Health.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu