Kako smanjiti bolove u leđima? Evo 14 načina

Kako smanjiti bolove u leđima

Bolovi u leđima pogađaju milijune diljem svijeta. Od sjedilačkog načina života i nepravilne tehnike vježbanja do neravnoteže mišića ili čak temeljnih medicinskih stanja – njihovo podrijetlo može biti jednako raznoliko kao i njihove manifestacije.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti bolove u leđima.

Kako smanjiti bolove u leđima?

Evo 14 strategija za ublažavanje bolova u leđima.

Poboljšajte svoj san

Bolovi u leđima često ometaju san, pogoršavajući nelagodu. Kako biste poboljšali kvalitetu sna, pokušajte spavati na boku s jastukom između koljena radi poravnanja kralježnice ili na leđima s jastukom ispod koljena. Osigurajte da vaš madrac ima odgovarajuću čvrstoću za potporu.

Održavajte dobro držanje

Izbjegavajte pogrbljeno držanje jer loše držanje može pogoršati bolove u leđima, posebno tijekom dugotrajnog sjedenja.

Sjednite uspravno s opuštenim ramenima i leđima naslonjenim na stolac.

Razmislite o korištenju jastuka ili smotanog ručnika za lumbalnu potporu i držite stopala ravno na podu.

Lijekovi bez recepta

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i acetaminofen obično se koriste za ublažavanje bolova u leđima.

Međutim, posavjetujte se s liječnikom prije uporabe jer možda nisu prikladni za svakoga i obično su dio sveobuhvatnog plana liječenja.

Lijekovi na recept

U teškim slučajevima mogu biti potrebni NSAID-ovi, opioidi ili mišićni relaksanti. Neophodno je razgovarati o mogućim interakcijama s drugim lijekovima kako bi se izbjegle nuspojave.

Jedan od najneobičnijih načina kako smanjiti bolove u leđima je korištenje antidepresiva
FOTO: Shutterstock

Antidepresivi

Jedan od najneobičnijih načina kako smanjiti bolove u leđima je korištenje antidepresiva. Antidepresivi se mogu propisati za kroničnu bol u donjem dijelu leđa, iako njihov mehanizam ublažavanja boli nije u potpunosti shvaćen. Mogu utjecati na signale boli u tijelu svojim utjecajem na kemijske glasnike.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut vas može naučiti pravilno poravnanje i tehnike kretanja kako bi se smanjio napor na leđima. Specijalizirane vježbe jačaju mišiće jezgre, što može pomoći u sprječavanju budućih epizoda bolova u leđima.

Izbjegavajte dugotrajno mirovanje

Suprotno dosadašnjoj praksi, produženo mirovanje u krevetu se ne preporučuje jer može pogoršati bolove u leđima i dovesti do komplikacija. Umjesto toga, postupno nastavite s normalnim aktivnostima i uključite blage vježbe poput plivanja, hodanja ili joge.

Terapija ledom i toplinom

Naizmjenično primjenjivanje leda i topline može pomoći u smanjenju bolova i upale. U početku stavljajte ledene obloge nekoliko puta dnevno, a zatim prijeđite na tople obloge, kako biste opustili mišiće i poboljšali protok krvi.

Praktična terapija

Masaža i manipulacija kralježnicom koju izvode obučeni stručnjaci mogu pružiti privremeno olakšanje od kroničnih bolova u leđima rješavanjem strukturnih problema i napetosti mišića.

Masaža i manipulacija kralježnicom koju izvode obučeni stručnjaci mogu pružiti privremeno olakšanje od kroničnih bolova u leđima
FOTO: Shutterstock

Stimulacija živaca

Tehnike poput akupunkture ili transkutane električne stimulacije živaca (TENS) mogu se koristiti za ublažavanje kroničnih bolova u leđima modulacijom signala boli.

Psihološka podrška

Kognitivno-bihevioralna terapija je pokazala učinkovitost u upravljanju kroničnim bolovima i u leđima tako što se bavi negativnim obrascima mišljenja i promiče pozitivne reakcije na tjelesnu aktivnost.

Biofeedback

Biofeedback pomaže pojedincima kontrolirati fiziološke reakcije na bol bez lijekova, smanjujući intenzitet bolova bez prijavljenih nuspojava.

Pročitajte članak “Biofeedback terapija: Fizioterapeut otkriva koja stanja liječi i kako se kreće cijena“.

Spinalne injekcije

Injekcije, poput kortikosteroida, mogu se davati za smanjenje upale i ublažavanje bolova u leđima, iako učestalost može biti ograničena kako bi se spriječili štetni učinci.

Kirurške opcije

Kirurški zahvat, kao što je diskektomija ili laminektomija, može se razmotriti u teškim slučajevima gdje konzervativni tretmani ne uspijevaju ublažiti pritisak na živce ili leđnu moždinu.

Međutim, operacija nosi rizike i treba je smatrati posljednjim sredstvom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Berry, J. i Charmley, S. (2024). Home remedies for fast back pain relief. Medical News Today.
  2. Ways to Relieve Back Pain. (2023). WebMD.
  3. Back pain. (2022). NHS.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu