“Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu” posjetio Podsused – Vrapče: Preventivni pregledi i savjetovanja sa stručnjacima privukli građane

Ove subote održana je treća po redu manifestacija “Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu”, koju su, nakon sajmova u Trnskom i u Sesvetama, organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Gradska četvrt Podsused – Vrapče.

Tržnica Gajnice nova je lokacija koja je ovog vikenda ugostila javnozdravstveni projekt koji u središte stavlja građane i daje im priliku posavjetovati se s liječnicima te im dati osnovne informacije o njihovom zdravlju.

FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Također, cilj ovog projekta jest educirati Zagrepčane o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života, te ukazati na prepoznavanje prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja.

“Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu” za cilj ima zbližavanje zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima te jačanje kulture brige o zdravlju i kvaliteti života cijele lokalne zajednice.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

“Bolje spriječiti, nego liječiti”

Na manifestaciju “Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu”, ali i važnost ovog projekta za građane Grada Zagreba osvrnuo se gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević:

Nakon Trnskog i Sesveta, danas smo u Gajnicama radi ove hvalevrijedne javnozdravstvene akcije koju smo kao Grad pokrenuli s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, ali i domovima zdravlja Grada Zagreba, s ciljem dolaska zdravstvenih ustanova među građane. Cilj izlaska zdravstvenih djelatnika među lokalnu zajednicu, u zagrebačke kvartove, jest educirati građane, napraviti preventivne preglede te se voditi mišlju “bolje spriječiti, nego liječiti”. Na ovim štandovima vrijedni djelatnici različitih gradskih zdravstvenih ustanova spremni su svim građanima dati savjete, odraditi preventivne preglede ili ih na iste uputiti, a građani se mogu i naručiti na mamografiju koju će onda obaviti na ovom Sajmu u mobilnom mamografu, koji ujedno predstavlja i nadstandard Grada Zagreba.

U gradskoj četvrti Podsused – Vrapče građane su dočekale brojne edukacije, radionice i preventivni pregledi, a sve sa svrhom podizanja svijesti o važnosti aktivnijeg i zdravijeg života. Građani su se, osim obavljanja preventivnih pregleda, mogli posavjetovati s liječnicima, ali i dobiti prijedloge raznih jelovnika prilagođenih specifičnim zdravstvenim stanjima, te se konzultirati s nutricionistima.

FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Kao i na ranijim manifestacijama, posebnu je pozornost građana privukao mobilni mamograf, kao i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Zapad mjerili krvni tlak i razinu glukoze u krvi.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Zapad Jelena Rakić Matić, dr. med., zajedno je sa svojim djelatnicima podržala ovu akciju, kao i brojne druge koje Dom zdravlja organizira kao partner Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”:

Dom zdravlja Zagreb – Zapad danas je ponosni suorganizator i domaćin ovog Sajma. Dom zdravlja želi svim građanima pokazati da naši liječnici i naše sestre te ostalo zdravstveno osoblje nisu samo u zdravstvenim ustanovama, mi smo tu među narodom i ovdje smo za sve vas. Pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da nam se obrate sa svim pitanjima i nedoumicama koje imaju, odgovorit ćemo na sve što ih zanima te dati potrebne upute i savjete.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Okupljenima se obratio i prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”:

Zahvaljujem Gradu i gradonačelniku Tomaševiću što su s nama i što podržavaju naše javnozdravstvene akcije. Veliko nam je zadovoljstvo što smo treću manifestaciju u sklopu “Sajma zdravlja: Štampar u tvom kvartu” organizirali upravo u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče, s obzirom na to da je ovaj dio grada Zagreba poznat upravo po rekreaciji te sportskim aktivnostima. Drago mi je što su naši građani svjesni kako je rekreativni sport važan za održavanje i unaprjeđenje zdravlja te što ovaj kvart gaji posebnu naklonost prema aktivnom načinu života. Dodao bih još i kako je studeni mjesec u kojem smo usmjereni na muško zdravlje, posebno na rano otkrivanje raka testisa, raka prostate te na mentalno zdravlje muškaraca. Nakon što smo posjetili jug grada te njegov krajnji istok, prvi dio ove javnozdravstvene priče danas smo zaokružili na zapadu.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Nastavak slijedi na proljeće

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” kroz ovu manifestaciju, zajedno sa svojim partnerima, pruža građanima priliku za razne edukacije i radionice kako bi naučili poboljšati svakodnevne životne navike, okrenuti se aktivnijem načinu života, te sukladno zdravijim obrascima, produljiti svoj životni vijek.

“Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu” serija je manifestacija koja će na proljeće sljedeće godine nastaviti posjećivati zagrebačke kvartove te je izvrsna prilika svim Zagrepčanima da se pobrinu za svoje zdravlje na jednom mjestu – svojem kućnom pragu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu