“Reagiram i preveniram”: Stručnjaci pozivaju na cijepljenje protiv pneumokoka (upale pluća) i gripe

Službeno je započela javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram” u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, ističe:

Dolaskom hladnijih mjeseci u kojima vladaju respiratorne bolesti odlučili smo pokrenuti ovu kampanju koja je namijenjena edukaciji građana o pneumokoku i gripi, te važnosti cijepljenja kao preventivnoj metodi. Želimo ukazati svim osobama koje su u povećanom riziku da su za njih cjepiva protiv gripe i pneumokoka besplatna i da to mogu obaviti kod liječnika obiteljske medicine. Također, osobe sa šećernom bolešću to mogu učiniti i pri redovnom pregledu na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.

Mnogi ne znaju da oboljeli od šećerne bolesti imaju četiri puta veći rizik za obolijevanjem od pneumokokne bolesti (teške upale pluća), a oboljeli od KOPB-a čak 16 puta veći rizik. Kod osoba s kroničnom srčanom bolesti gripa može 10 puta povećati rizik od srčanog, te osam puta od moždanog udara.

Prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, objašnjava:

Danas je poznato da osobe koje se cijepe protiv gripe imaju u pravilu 30 % manji rizik da završe s teškom kliničkom slikom, da budu hospitalizirani. Naučili smo isto tako da osobe koje nisu cijepljene protiv pneumokoka puno češće prilikom kontakta s pneumokokom završe u jedinicama intenzivnog liječenja ili završe smrtnim ishodom. Pozivam građane da se cijepe, posebno osobe koje su u povećanom riziku, a to su najčešće kronični bolesnici. Cijepljenje protiv pneumokoka i gripe itekako ima smisla, jer cijepljenjem možemo spasiti živote. Ako ne možemo spriječiti zarazu, možemo barem dovesti do toga da osobe imaju blažu kliničku sliku.
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Istodobno se mogu primiti oba cjepiva

Protiv pneumokoka može se cijepiti tijekom cijele godine, a cjepivo se prima jednom u životu. S druge strane, cjepivo protiv gripe uzima se svake godine i ono se može primiti samo kada je sezona gripe. Građani se cijepe kod svojih obiteljskih liječnika.

Dr. med. Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine iz KoHOM-a, dodaje:

Liječnici obiteljske medicine su prvi kontakt sa svojim pacijentima i oni daju informacije o tim bolestima i dostupnosti cjepiva. Velik je broj pacijenata koji su kandidati za cijepljenje protiv pneumokoka i gripe. Iako se istodobno mogu primiti cjepiva i protiv pneumokoka i gripe, zbog velikog broja pacijenata, ovim putem molim da se protiv pneumokoka cijepe prije ili tijekom cijele godine, kako bi rasteretili obiteljske ordinacije. Također, naglašavam da su mjesta gdje se također mogu cijepiti i nastavni zavodi za javna zdravstva.

U javnozdravstvenu kampanju “Reagiram i preveniram” uključeni su relevantni stručnjaci, kao i zdravstvene institucije: MIZ, HZJZ, NZJZ “Dr. Andrija Štampa”“, Hrvatsko epidemiološko društvo, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora – HDOD, KoHOM – koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Udruga Jedra.

Dodatne informacije možete pronaći na internetskoj stranici https://www.dijabetes.hr/reagiram-i-preveniram/.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Pneumokok cijepljenje iskustva pacijenata, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu