Zabrinjava porast infekcija sifilisom, klamidijom i gonorejom: Mladi se mogu besplatno testirati na spolne bolesti

Zabrinjava porast infekcija sifilisom, klamidijom i gonorejom

Povodom Dana spolnog zdravlja Centar za zdravlje mladih (CZM) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) najavili su početak besplatnog testiranja na sifilis, klamidiju, gonoreju, HIV i hepatitis C za mlade do 25 godina u prostorima Centra.

Grad Zagreb osigurao je za testiranje 400.000 kuna koji su potrebni za nabavu testova. Testiranje počinje od utorka, 6. rujna, dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, od 10 do 14 sati, rečeno je na konferenciji za novinare.

Psiholog udruge HUHIV Davor Dubravić je istaknuo:

Zabrinjava porast infekcija sifilisom te činjenica da je gotovo svaki deseti korisnik pozitivan na infekciju klamidije ili gonoreje. Zabrinjava činjenica da je preko pola korisnika saznalo svoju dijagnozu testirajući se prvi put. Unatoč poboljšanju znanja mladih o zaštiti spolnog zdravlja, primjena zaštitnih ponašanja i dalje ostaje izazov.

Procijepljenost protiv HIV-a još uvijek nije dovoljna

Testiranja u Zagrebu već obavlja Centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja CheckPoint, koji vodi udruga HUHIV. Centar djeluje već 10 godina i svrha mu je pružanje sveobuhvatnog pristupa prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prevencija rizičnih spolnih ponašanja te očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Sve su usluge u CheckPointu besplatne te se vrše bez uputnice, stručno i povjerljivo, a po uzoru na njihovu praksu, usluge će na identičan način biti dostupne i u CZM-u.

Procijepljenost protiv HIV-a još uvijek nije dovoljna
FOTO: Shutterstock

U travnju su u CZM-u uvedeni i cijepljenje protiv HPV-a te besplatni ginekološki pregledi, a te usluge mogu koristiti svi adolescenti i adolescentice do 25 godina. Njih 300 cijepilo se do kraja lipnja.

Cijepljenje protiv HPV-a u Zagrebu je počelo 2007. godine, a 2015. uvedeno je i u kalendar besplatnog cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda.

Procijepljenost se unazad zadnje dvije godine kreće oko 40 %, što je napredak, ali nije dovoljno, jer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost djevojčica do 15. godine treba biti 90 %, istaknula je liječnica iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Tatjana Petričević Vidović.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu