Mladi se sve više odlučuju za cijepljenje protiv HPV-a, ali 70 % njih ne zna što je PAPA test

U Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti mladih u Hrvatskoj kada je riječ o HPV infekciji. Istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Marko Gangur, voditelj i nacionalni koordinator “Budi mRAK” kampanje, je izjavio:

Utrošeno je 27.000 doza cjepiva protiv HPV-a za osnovne škole, 4.000 doza za srednje škole i oko 2.000 doza za visoka školstva. Što se tiče same procijepljenosti po županijama, Grad Zagreb svakako ima najviše utrošenih doza, jer imaju i najdužu praksu cijepljenja protiv HPV infekcije. Procijepljenost za prošlu školsku godinu 2020./2021. u osnovnim školama iznosila je oko 41 %. Veliko iznenađenje su Brodsko-posavska županija sa 65 % procijepljenosti te Vukovarsko-srijemska i Bjelovarsko-bilogorska sa 60 % procijepljenosti. Najlošija županija je Ličko-senjska gdje je samo jedan učenik primio dvije doze cjepiva. Uz nju, loše stoje i Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija gdje je procijepljenost ispod 10 %.

Iako raste broj cijepljenih, nismo ni na pola puta

Iako je trend cijepljenja u porastu, to i dalje nije dovoljno. Dr. med. Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, je istaknula:

Mi u Gradu Zagrebu cijepimo već 15 godina i rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Čak i za vrijeme pandemije COVID-a procijepljenost je bila dobra. No, ako gledamo smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi procijepljenost djevojčica do 15 godina trebala biti oko 90 %, a mi sa 41 % nismo ni na pola puta. Nadamo se da će naše sve daljnje javno-zdravstvene aktivnosti i cjelokupni rad doprinijeti još boljim rezultatima.
FOTO: Kampanja “Budi mRAK”

Javno-zdravstvena kampanja “Budi mRAK” kontinuirano se provodi s ciljem edukacije mladih i njihovih roditelja kada je riječ o prevenciji HPV infekcije koja može uzrokovati čak šest vrsta raka. Najbolja i najučinkovitija zaštita je cjepivo koje je u Hrvatskoj dostupno i besplatno za sve mlade do 25. godine života.

Kako bi što bolje i više mladih educirali o HPV infekciji, studenti medicine, u sklopu ove kampanje, diljem hrvatskih škola provode edukacije za učenike. Prema podacima održanih edukacija po hrvatskim školama unazad godinu dana mladi i dalje ne znaju dovoljno o prevenciji i zaštiti od HPV-a. Od 3.000 ispitanih učenika čak 70 % njih ne zna što je PAPA test. Ovako je to opisao voditelj i nacionalni koordinator kampanje:

Mi smo proveli edukaciju u 11 županija. Od 3.000 ispitanih učenika čak 70 % njih ne zna što je PAPA test. Također, isto toliko njih ne zna koji su simptomi kod muškaraca s HPV infekcijom niti koliko tipova HPV-a postoji. Nakon radionice znanje učenika o HPV infekciji se itekako povećava. Uz to, kreće i promišljanje i odluka o cijepljenju. I to je ono što je najbitnije.

Edukacije iznjedruju pozitivne reakcije

U Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog održan je niz radionica koje su itekako polučile uspjeh. Evo što je o tome rekla prof. psihologije, Violeta Jazbec, zamjenica ravnatelja Prirodoslovne škole Vladimir Prelog:

Kada učenike podučavaju mladi, praktički njihovi vršnjaci koji imaju znanje, onda je uspjeh zagarantiran. Mi smo s radionicama započeli 2019. i djeca su odmah to prihvatila, bilo im je zanimljivo i kažu da su puno naučili. Mi smo ove godine uspjeli obuhvatiti sve razredne odjele, dakle oko 1.000 učenika je prošlo ovu edukaciju.
FOTO: Kampanja “Budi mRAK”

Zbog dobre edukacije mnogi su se učenici ove škole odlučili cijepiti protiv HPV-a. Dr. Lara Dadić, liječnica školske medicine, je dodala:

Zahvaljujući ovoj kampanji i edukaciji koje su provedene u ovoj školi, naš telefon zvoni, učenici zajedno sa svojim roditeljima izražavaju želju za cijepljenjem protiv HPV-a. Evo, za primjer: nazvala me jedna maturantica ove škole koja je bila predstavnica svojeg razreda. Dogovorila je termin za cijepljenje 10 učenika njezinog razreda. Tako da izrazito podržavamo ovu akciju i mislim da je itekako dodatna vrijednost u svim našim naporima da se mladi i njihovi roditelji educiraju u ovom problemu.

“Budi mRAK” kampanju provodi Udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Više o kampanji pročitajte na internetskoj stranici https://budi-mrak.com/.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje kampanje “Budi mRAK”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Kampanja "Budi mRAK"

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu