Šiljasti kondilomi na spolnim organima i anusu – uzroci, simptomi i liječenje

Šiljasti kondilomi

Šiljasti kondilomi su posljedica spolno prenosive bolesti koja se može pojaviti na unutarnjim i vanjskim muškim i ženskim genitalijama. Kako prepoznati kondilome? Šiljasti kondilom ili genitalna bradavica je male izraslina koja ponekad mogu nalikovati “karfiolu” koji raste u blizini genitalnog ili analnog područja. Obično raste u analnom području, unutar ili oko vagine i vrata maternice te u uretri muškaraca.

Šiljasti kondilomi su najčešća virusna spolno prenosiva bolest, nadmašujući čak i genitalni herpes. Pogađaju oko 5,5 milijuna Amerikanaca svake godine i procjenjuje se da imaju prevalenciju od oko 20 milijuna ljudi. To je najčešća anorektalna infekcija koja pogađa homoseksualne muškarce. Međutim, često se javlja i kod biseksualnih i heteroseksualnih muškaraca i žena. Iako je najčešći način prijenosa putem seksualnog kontakta, mogu se javiti i neseksualnim putem prijenosa.

Šiljasti kondilomi – uzrok

Ove genitalne bradavice pripisuju se infekciji humanog papiloma virusa (HPV). Postoji više od 100 tipova virusa, ali tek dvije specifične vrste koje čine oko 90 % svih ukupnih slučajeva bradavica. Neke vrste ovog virusa čak su povezane s oko 90 % svih karcinoma vrata maternice. Također ih se povezuje s malignim bolestima vagine, anusa, stidnice i penisa. Rast genitalnih bradavica povećava se tijekom trudnoće i u stanjima ugroženog imunološkog statusa.

Šiljasti kondilomi - HPV
FOTO: Shutterstock

Šiljasti kondilomi – HPV

HPV tipovi 6 i 11 uzrokuju 90 % šiljastih kondiloma, a drugi niskorizični (nekancerogeni) tipovi HPV-a (uključujući HPV 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 i CP6108) čine preostalih 10 % slučajeva. Sve vrste HPV-a su DNA virusi koji su mali, nerazvijeni i dvolančani.

Tijek infekcije bilo kojim tipom HPV-a započinje ulaskom virusa u epitel kroz male ranice. HPV inficira bazalni sloj stanica kože, zatim se replicira u tim stanicama i integrira u DNK domaćina. Kako zaražene bazalne stanice migriraju prema površini kože, dolazi do ekspresije virusnih gena. Karakteristični izgled šiljastih kondiloma rezultat je virusnih učinaka na epitel.

Virus se prvenstveno prenosi seksualnim kontaktom zaražene osobe. Inkubacija može potrajati i do tri mjeseca nakon kontakta. Bradavice se mogu prenositi s majke na novorođenče kada se novorođenče porodi putem zaraženog rodnog kanala.

Pročitajte članak “Humani papiloma virus (HPV) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Kondilomi kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Šiljasti kondilomi – simptomi

Kondilomi kod muškaraca se obično javljaju na penisu ili anusu i oko njega. Mogu se pojaviti bradavice unutar uretre, ponekad povezane s krvi u mokraći, slabijim tokom urina ili sitnim krvarenjem. Skrotalne lezije kod imunokompetentnih muškaraca vrlo su rijetke. Lezije kod žena obično se javljaju na stidnici, cerviksu, perineumu ili anusu. Mogu se pojaviti i ustima.

Kako izgledaju šiljasti kondilomi
FOTO: Shutterstock

Kako izgledaju šiljasti kondilomi?

Boja bradavica može se kretati, čak i kod istog pacijenta, od boje mesa do tamnije ili svjetlije. Često je prisutno više od jedne bradavice koje se mogu grupirati u određenom dijelu anogenitalnog područja. Lezije se mogu razviti nakon autoinokulacije od brijanja ili podrezivanja.

Kod oba spola kondilomi na keratiniziranoj koži obično su asimptomatski. Svrbe li kondilomi ili bole? Kod određenih pacijenata mogu se razviti simptomi:

Velike lezije mogu dovesti do poteškoća kod seksualnog odnosa, vaginalnog porođaja ili vršenja nužde.

Šiljasti kondilomi – terapija

Jesu li kondilomi opasni? Šiljasti kondilomi u većini slučajeva nisu ozbiljno zdravstveno stanje, što znači da ne postoji apsolutna medicinska indikacija za liječenje u svim slučajevima bolesti. Recidivi se mogu pojaviti u 30 – 70 % slučajeva u roku od šest mjeseci od liječenja, a spontana regresija je zabilježena u 20 – 30 % slučajeva u roku od tri mjeseca.

Jedno od najčešćih pitanja koje se pretražuje na internetu je “Da li kondilomi mogu nestati sami od sebe?”. Većina infekcija HPV-om je asimptomatska i samoograničena, tj. prolazi sama od sebe kroz nekoliko mjeseci.

Šiljasti kondilomi - terapija
FOTO: Shutterstock

Prilikom razmatranja dijagnoze genitalnih bradavica treba uzeti u obzir potpunu seksualnu anamnezu, uključujući povijest spolno prenosivih bolesti, HIV, spol seksualnih partnera i anatomska područja koja su bila izložena tijekom seksualnog kontakta.

Liječnik koji provodi fizički pregled može koristiti kolposkopiju kako bi pregledao unutrašnjost vrata maternice i identificirao bradavice unutar vrata maternice. Papa test se može obaviti nakon fizičkog pregleda. Abnormalni rezultat papa razmaza može ukazivati na infekciju HPV-om.

Zlatni standard u uspostavljanju dijagnoze infekcije HPV-om je obavljanje biopsije. Ovaj test je preporučljiv za bradavice koje su atipične i otporne na liječenje. Pacijenti koji imaju visok rizik za karcinome i oni koji imaju kompromitirani imunološki sustav trebali bi testirati genitalne bradavice.

Genitalne bradavice
FOTO: Shutterstock

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja za uklanjanje genitalnih bradavica, ali ne postoji jedan idealni lijek za koji vrijedi za sve. Svaki tretman mora biti prilagođen pojedincu.

  • Topikalna sredstva – kreme koje može propisati liječnik će pomoći ukloniti bradavice. Nuspojave mogu biti bol, osjećaj pečenja, upala i svrbež na području na koje se krema nanosi. Neka od sredstava su podofilin i razne kiseline.
  • Imunoterapija – pristup koji cilja sam virus koji je doveo do pojave kondiloma.
  • Kirurški pristup – bradavice se mogu ukloniti korištenjem lasera, zaleđivanjem, paljenjem ili izrezivanjem.

Za trudnice koje imaju šiljaste kondilome preporučljivo je riješiti rast bradavica prije vaginalnog porođaja. Prolaskom novorođenčeta kroz vaginalni kanal moguć je prijenos infekcije s majke na dijete.

Obične bradavice na genitalijama također su moguće, a o njima više pročitajte u članku “Virusne bradavice – vrste i liječenje“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Condyloma (Genital Warts). (2019). HealthCentral.
  2. Katz, K. (2017). Condiloma acuminatum (Genital warts). DermatologyAdvisor.
  3. Condiloma Acuminatum. (2015). Medical Foxx.
  4. Chang, G. J. i sur. (2004). Human Papillomavirus, Condylomata Acuminata and Anal Neoplasia. Clin Colon Rectal Surg., 17(4): 221–230.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu