Poražavajuća statistika: Manje od petine srednjoškolaca zna osnovno o kontracepciji

Manje od petine srednjoškolaca zna osnovno o kontracepciji

Samo 16 % učenika trećeg razreda srednjih škola u Hrvatskoj ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama, stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 15. lipnja do 4. rujna provodi kampanju za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja “Nema maženja bez paženja”. I to u sklopu projekta “Živjeti zdravo”, čija je voditeljica prof. Sanja Musić Milanović.

Preliminarni rezultati istraživanja HZJZ-a provedenog u školskoj godini 2021./2022., na uzorku od 1.208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3 %) imalo neku vrstu spolnog odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16 %) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora, istaknuli su iz HZJZ-a u priopćenju.

Picture1
FOTO: HZJZ

Preventivne poruke, online edukacije i nagrade

Istraživanje među učenicima srednjih škola uključivalo je pet tvrdnji za koje su učenici trebali utvrditi jesu li točne ili netočne.

  1. Hormonska kontracepcija služi za zaštitu od spolno prenosivih infekcija i neplanirane trudnoće.
  2. Prekinuti snošaj ima visoku djelotvornost u sprečavanju trudnoće.
  3. Ako se koristi hormonska kontracepcija, nema potrebe za korištenjem kondoma.
  4. Kondom se može upotrijebiti više puta.
  5. Dvostruka zaštita je korištenje dva kondoma istovremeno.

Radi vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini, bit će prikazane preventivne poruke putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama.

Kampanjom se želi podići svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Popis-svlacionica-i-ljekarni-2048x2048-1
FOTO: HZJZ

U sklopu ovogodišnje kampanje provest će se online edukacije putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Za najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane te najbrže točne odgovore na kvizovima znanja predviđene su nagrade.

Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj internetskoj stranici projekta Živjeti zdravo i na svim društvenim mrežama istog.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu