U Centru za zdravlje počelo cijepljenje za mlade protiv HPV-a i besplatni ginekološki pregledi

DSC_0026

Održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena dva preventivna programa koja će se održavati u Centru za zdravlje mladih (Heinzelova 62a). Riječ je o organiziranom cijepljenju mladih do 25. godine starosti protiv HPV-a te besplatnim preventivnim ginekološkim pregledima i savjetovanju za ciljanu populaciju.

Projekt cijepljenja mladih protiv HPV-a inicijalno je organizirala Međunarodna udruga studenata CroMSIC u suradnji s mnogim javnozdravstvenim institucijama. Unutar kampanje “Budi mRAK” koju su ovi budući liječnici pokrenuli, kontinuirano se provodi edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od HPV infekcije.

mRAK_kampanja_1
FOTO: Centar za zdravlje mladih

Marko Gangur, nacionalni koordinator Projekta Budi mRAK, rekao je:

Drago mi je što smo s mnogim zdravstvenim institucijama omogućili jedinstveno mjesto, ovdje u Centru za zdravlje mladih, mjesto gdje mladi mogu doći svakog ponedjeljka cijepiti se besplatno, uz prethodnu najavu, protiv HPV-a. Naručiti se mogu preko stranice terminko.hr. Također, dva puta u tjednu provodit će se i program besplatnih ginekoloških pregleda za sve djevojke do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svojeg mjesta prebivališta.

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a prvi je uveo Grad Zagreb još 2007. godine za sve učenike osmih razreda, a od 2015. cjepivo je dostupno na području cijele Hrvatske.

U 2019. godini napravljeno je istraživanje koje je pokazalo kako mladi, ali i njihovi roditelji nisu dovoljno educirani i upućeni u prevenciju i zaštitu od HPV-a, koji uzrokuje čak šest vrsta raka.

Pročitajte članak “Humani papiloma virus (HPV) – uzroci, simptomi i liječenje“.

mRAK_kampanja_2
FOTO: Centar za zdravlje mladih

Svaki drugi roditelj ne zna ništa o HPV infekciji

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i koordinatorica Gradskog programa prevencije raka vrata maternice Grada Zagreba, izjavila je:

Tako iz istraživanja vidimo da svaki drugi roditelj gotovo da ne zna ništa o HPV infekciji, svaki treći uopće ne zna da u Hrvatskoj postoji besplatno cjepivo za sve učenice i učenike osmih razreda, a svaki četvrti roditelj zna da je HPV cjepivo besplatno za sve osmaše u Republici Hrvatskoj. Također, što se tiče procijepljenosti, svaka deveta obitelj cijepila je svoju djecu ili dijete protiv HPV-a i to najčešće u obiteljima koje imaju samo žensku djecu. Iako znamo da je cjepivo i za djevojke i mladiće. Zato mi je drago da su u Centru za zdravlje mladih pokrenuta ova dva programa. I ponosni smo što su već svi termini za oba programa prevencije za travanj popunjena.

Cijepljenje će biti svakog ponedjeljka od 15:30 do 18:30 sati, dok će besplatni ginekološki pregledi biti ponedjeljkom i srijedom od 15:00 do 20:00 sati. Svi zainteresirani moraju se naručiti putem aplikacije terminko.hr.

mRAK_kampanja_3
FOTO: Centar za zdravlje mladih
mRAK_kampanja_4
FOTO: Centar za zdravlje mladih

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, izjavila je:

Mi smo u Gradu Zagrebu podigli na 40 % procijepljenost protiv HPV-a, ali još nismo ni na pola puta. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, procijepljenost bi trebala biti 90 %. Tako da je ovo dodana vrijednost da mladi i njihovi roditelji shvate koliko je cijepljenje protiv HPV-a važno.

Doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med. u Klinici za ženske bolesti i porodništvo i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice pri Hrvatskom liječničkom zboru, dodao je:

Svi rezultati cijepljenja protiv HPV-a vidjet će se tek nakon 10 godina. Smatra se da će 99 % žena prije ili poslije imati HPV infekciju, od čega će 10 % imati manifestacije koje mogu dovesti do raka. Cjepivo značajno može smanjiti tu brojku oboljelih od HPV infekcije.
mRAK_kampanja_5
FOTO: Centar za zdravlje mladih

Cjepivo protiv HPV-a štiti čak 90 %

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC, Dom zdravlja Zagreb-Istok i Centar za zdravlje mladih nositelji su ova dva projekta.

Jurica Kravaršćan, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Istok, naveo je:

Svega 3 % država godišnje ulaže u preventivne programe, osobito za mlade. Centar za zdravlje mladih širi svoje djelatnosti i to će zasigurno pripomoći u edukaciji i prevenciji, ovog puta kod mladih.
DSC_0068
FOTO: Centar za zdravlje mladih

Ova dva Programa prevencije sufinancirana su od Grada Zagreba. Dr. sc. Ivana Kekin, dr. med., spec. psihijatar, koja je izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednica Gradskog odbora za zdravstvo, zaključila je riječima:

Iznimno mi je drago da ovaj Centar brine o zdravlju mladih, u ovom slučaju za njihovo mentalno, spolno i reproduktivno zdravlje. I zato u potpunosti Grad Zagreb podržava ovakve programe koji će itekako pomoći mladima u daljnjoj edukaciji i prevenciji. Također, ovi projekti su dodana vrijednost zdravstvene skrbi za studente čije je prebivalište izvan Zagreba.

Prema posljednjim znanstvenim studijama, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90 % od raka vrata maternice.

Pročitajte članak “Papa test – kako analizirati nalaze i što oni mogu pokazati?“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Centra za zdravlje mladih.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Centar za zdravlje mladih

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu