Istraživanje: gotovo 60 % srednjoškolaca stupilo u seksualni odnos, a malo znaju o prevenciji

Gotovo 60 % srednjoškolaca stupilo u seksualni odnos, a malo znaju o prevenciji

Rezultati ispitivanja provedenog u dvije srednje škole u Hrvatskoj pokazali su da je 59 % učenica i učenika stupilo u spolni odnos, ali da tek 17 % njih ima visoku razinu znanja o spolnosti i prevenciji rizičnih ponašanja.

Anonimno je anketirano stotinu učenica i učenika Srednje medicinske škole i Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, među kojima su bile 72 djevojke i 28 mladića.

Istraživanje je objavljeno u novom broju Časopisa za primijenjene zdravstvene znanosti koji izdaje Zdravstveno veleučilište iz Zagreba, a autori članka su Valentina Koporčić iz Opće bolnice Pula i Željko Jovanović sa sveučilišta u Puli i Rijeci.

Gotovo 24 % srednjoškolaca imalo seks za jednu noć

Učestalost stupanja u spolne odnose češća je među ispitanicima Medicinske škole, ali je među njima češći i razgovor o spolnom životu, ističu autori.

Najčešći razlog prvog stupanja u spolni odnos je ljubav (62,7 %), a potom znatiželja (28,8 %).

Među ispitanicima koji su prakticirali spolne odnose, 57,6 % ima stalnog partnera, a 23,7 % navodi kako su imali partnere za jednu noć.

Gotovo 24 % srednjoškolaca imalo seks za jednu noć
FOTO: Shutterstock

Znatno je češći seks za jednu noć među gimnazijalcima, kao i izbjegavanje upotrebe kontracepcije te informiranje putem interneta.

Gotovo svi ispitanici izjavili su da upotrebljavaju kontracepciju, ali njihova znanja o spolnosti, posebno ona gimnazijalaca, nisu na zadovoljavajućoj razini, ističe se.

Učenici žele zdravstveni odgoj u školama

Većina ispitanika (72,9 %) naglašava kako je upoznata s dosadašnjim spolnim životom partnera. Kao najčešće korišteni oblik kontracepcije ističu prezervativ (74,6 %).

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 58,3 % djevojaka, a tek 17 % ispitanika imalo je sve točne odgovore iz područja spolnog zdravlja.

Većina od 65 % sudionika smatra da bi besplatna sredstva za kontracepciju smanjila broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti, dok gotovo svi smatraju da je zdravstveni odgoj potreban u školama, zaključuje se.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu