Prekinuti snošaj i zaštita od trudnoće – pouzdanost metode

prekinuti_snosaj

Prekinuti snošaj (lat. coitus interruptus) najstarija je i najčešće primjenjivana prirodna metoda zaštite od trudnoće. Odnosi se na spolni odnos pri kojem muškarac prije orgazma izbacuje ejakulat izvan rodnice te na taj način sprječava začeće, odnosno kontakt spermija i jajne stanice.

prekinuti_snosaj2

Dok poneki prakticiraju ovu metodu tek u nedostatku nekog drugog oblika kontracepcije, pojedini partneri uvijek se na nju oslanjaju, često pogrešno misleći da je riječ o sigurnom načinu prevencije trudnoće.

Osim što je prekidanje snošaja rizična metoda u sprječavanju trudnoće, posebno je rizična za spolno zdravlje, s obzirom na to da ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Koliko je pouzdana metoda prekinutog snošaja?

Kao i kod drugih metoda kontracepcije, pouzdanost ove metode ovisi o tome koliko se ispravno koristi.

U savršenim uvjetima, kada se prije samog odnosa u mokraćnoj cijevi muškarca ne nalazi aktivna sperma (primjerice od prošlog odnosa) te kada muškarac na vrijeme prekine snošaj, metoda ima učinkovitost od 4 %, što znači da će u godinu dana 4 od 100 žena primjenom ove metode ostati trudne.

Ipak, s obzirom na to da je spolni odnos često nepredvidiv, a pojedini muškarci teže uspostavljaju kontrolu nad ejakuliranjem od drugih, učinkovitost ove metode u stvarnosti iznosi 22 %, što znači da će čak 22 žene od njih 100 redovitom primjenom samo ove metode kontracepije ostati u drugom stanju.

U tablici možete usporediti uspješnost metode prekinutog snošaja s drugim metodama kontracepcije:

Metoda kontracepcijeSavršena primjenaTipična primjena
prekinuti snošaj4 %22 %
mjerenje plodnih dana4 %24 %
kondom2 %8 %
kontracepcijska pilula0.3 %9 %
dijafragma6 %12 %
spirala / mirena0.2 % – 0.6 %0.2 % – 0.8 %

Napomena: Savršena primjena daje naizgled zadovoljavajuću uspješnost, no mjerodavniji su postotci u stupcu tipične primjene.

Nažalost, većina ljudi ne uspijeva uvijek provesti mjere zaštite onako kako su one predviđene (primjerice, muškarci mogu spontano ejakulirati, kondom može puknuti, žene zakasne s uzimanjem pilule) zbog čega su podaci iz drugog stupca mnogo bliže stvarnosti.

Postotci izraženi u tablici odnose se na postotak žena koje će ostati trudne koristeći samo određenu metodu. Primjerice, žene koje koriste samo metodu mjerenja plodnih dana imaju nešto veću šansu ostati trudne od onih koje prakticiraju prekinuti snošaj; taj postotak je ipak manji ako se ove dvije metode kombiniraju.

Zašto metoda prekinutog snošaja nije pouzdana?

Metoda zahtijeva veliku samokontrolu kod muškaraca, posebno kod onih mlađih i neiskusnijih, ali i kod starijih koji nemaju redovite seksualne odnose. Poneki muškarci čekaju zadnji trenutak prije ejakulacije i prekasno prekidaju snošaj zbog čega određeni broj spermija može ući u rodnicu.

test_trudnoce

Kao što znamo, dovoljan je jedan spermij da se oplodi jajna stanica. Posebno su riskantni uzastopni odnosi; nakon prve ejakulacije, mali broj spermija ostaje u mokraćnoj cijevi muškarca koji će ući u rodnicu ako dođe do sljedećeg odnosa nakon kraćeg vremena.

Također, postoji i problem s predejakulatom. Predejakulat je tekućina koja nastaje čim se muškarac uzbudi i izlučuje se tijekom cijelog spolnog odnosa.

O njoj se i danas ne zna dovoljno, a rezultati istraživanja su vrlo raznoliki; dok su neka istraživanja pokazala kako predejakulat ne može uzrokovati trudnoću jer ne sadrži aktivne spermije, druga su istraživanja pokazala kako su se ipak u trećini testiranih uzoraka predejakulata nalazili živi spermiji.

Prednosti metode prekinutog snošaja

Prednosti ove metode uglavnom se tiču subjektivnog doživljaja:

 • nema zapreka genitalnoj stimulaciji (muškarci često navode “veći užitak” kao jedan od razloga omiljenosti ove metode),
 • nema prekidanja spolnog odnosa,
 • besplatna je,
 • ne zahtijeva korištenje farmaceutskih proizvoda.

Nedostaci metode prekinutog snošaja

Iako naizgled manje brojni, nedostaci ove metode mnogo su teži od njezinih prednosti:

 • značajno manja uspješnost u izbjegavanju neželjene trudnoće od ostalih metoda,
 • ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti,
 • kod nekih žena i muškaraca može stvarati stres zbog moguće trudnoće čime se narušava kvaliteta seksualnog odnosa,
 • žene također mogu osjećati veliki psihički pritisak u iščekivanju mjesečnice što može dovesti do poremećaja u radu hormonalnog sustava te posljedično kašnjenje mjesečnice i daljnji stres.

Kako učiniti metodu prekinutog snošaja sigurnijom?

menstrualni_kalendar
 1. Prije prakticiranja seksualnog odnosa bez zaštite, razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima. Ako bilo koji od partnera boluje od određene vrste bakterijskih ili virusnih infekcija genitalija, gotovo je sigurno da će se one prenijeti odnosom bez fizičke zaštite, odnosno odnosom bez prezervativa.
 2. Također, unaprijed razgovarajte o tome kako ćete postupiti u slučaju da dođe do trudnoće. Kad se usuglasite u načinu na koji ćete se nositi s takvom situacijom, bit ćete smireniji i manje skloni stvaranju panike nakon odnosa.
 3. Imajte plan B. Možete imati u pričuvi hitnu kontracepciju, odnosno “pilulu za dan poslije” ako muškarac ne uspije na vrijeme prekinuti snošaj. Iako je ona danas dostupna u svim ljekarnama, zbog visoke koncentracije hormona i snažnog utjecaja koji ima na menstrualni ciklus, ove se pilule nikako ne smiju shvatiti kao obična metoda zaštite i trebaju se koristiti samo u iznimnim situacijama i s oprezom.
 4. Vodite dnevnik menstrualnog ciklusa. Računajući plodne i neplodne dane možete utvrditi koji su dani sigurniji za prakticiranje metode prekinutog snošaja, a u kojim je danima potrebno koristiti neku efikasniju metodu.
 5. Muškarac može poboljšati samokontrolu vježbom; koristite kondom prilikom odnosa, ali svejedno prekinite snošaj prije njegova orgazma. Na taj način muškarac će moći bolje procijeniti kada će ejakulirati te na vrijeme prekinuti odnos.
 6. Kod uzastopnih odnosa muškarac treba mokriti nakon svakog ejakuliranja kako u mokraćnoj cijevi ne bi ostalo spermija koji mogu ući u rodnicu prilikom sljedećeg odnosa.
Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prekinuti snošaj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu