Rastava braka i djeca: Stresna je za sve! Psihologinja otkriva koje posljedice razvod može ostaviti na djeci

Rastava braka i djeca

Rastava braka smatra se jednim od najstresnijih događaja u životu osobe. Prestanak postojanja bračne zajednice i zajedničkog obiteljskog života stresan je i za partnere i za djecu. Razvod ne nastupa naglo – u pitanju je vrhunac dugog procesa emocionalnog udaljavanja. Različiti faktori utječu na to kakve će dugoročne posljedice rastava braka imati na djecu.

Kada su u pitanju rastava braka i djeca, najvažnije u svemu je objasniti djetetu situaciju u skladu s njegovim mogućnostima shvaćanja te prihvatiti da će brojne emocije izlaziti na površinu tijekom ovog zahtjevnog procesa razdvajanja, ali i poslije njega.

Rastava braka i maloljetna djeca
FOTO: Shutterstock

Rastava braka i djeca

Kakav će biti utjecaj rastave braka na djecu ovisi o tome u kakvom su okruženju djeca živjela dok je brak roditelja trajao. Iako neka istraživanja govore da djeca rastavljenih roditelja imaju različite emocionalne i socijalne poteškoće zbog odsutnosti jednog roditelja, što može uzrokovati deficite u odgoju i odrastanju, u slučajevima vrlo konfliktnih ili nasilnih brakova rastava predstavlja mogućnost sigurnijeg i stabilnijeg okruženja za život djeteta.

Kada se brak krene raspadati, mnogi roditelji se pitaju trebaju li ostati zajedno zbog djece. Roditelji se muče s mnogo briga i dilema u tom trenutku, od budućnosti svoje životne situacije i osiguravanja egzistencije do neizvjesnosti dogovora o skrbništvu i daljnjih dogovora oko odgoja djece. Iako možda nisu svjesna svega što se događa, djeca itekako osjećaju napetost i negativne emocije koje proživljavaju roditelji.

Brakovi koji su praćeni brojnim sukobima i konfliktima prije i poslije rastave jako su stresni za djecu. Nažalost, mnogi roditelji ne shvaćaju koliko njihove svađe negativno utječu na djecu koja često ne razumiju što se događa. Stoga je odgovornost roditelja da zaštite dijete od posljedica rastave braka te da pronađu zajednički jezik kako bi mogli ostvariti suradnju u djetetovom odgoju.

kome pripadaju djeca nakon razvoda
FOTO: Shutterstock

Rastava braka i maloljetna djeca

Kada su u pitanju maloljetna djeca, posljedice rastave mogu biti ozbiljnije i teže, posebno kada su prisutni sukobi popraćeni raspravom o tome kome pripadaju djeca nakon razvoda. O tim i mnogim drugim pitanjima, u slučaju nemogućnosti dogovora između roditelja, odlučuju nadležne službe i institucije kojima je u cilju zaštititi dijete i osigurati mu kvalitetan život u stabilnom i mirnom okruženju.

Manja djeca mogu imati problema u shvaćanju cijele situacije i odnosa između roditelja, zbog čega mogu osjećati krivnju da su ona uzrok razvoda, da ih roditelji više ne vole i da roditelja koji odlazi od kuće više nikad neće vidjeti. Ako su djeci uskraćene osnovne informacije o stanju kroz koje roditelji prolaze, moguće je da zbunjenost u kojoj se nađu uzrokuje teže emocionalne posljedice.

Stoga, koliko god bilo teško, recite djeci što se događa, pružite im dovoljno sigurnosti i zaštite koja im je potrebna te im objasnite u kojem smjeru će se situacija vjerojatno razviti.

Kada su u pitanju adolescenti, može se pojaviti pojačana agresivnost i ljutnja prema jednom ili oba roditelja, kao i odbijanje ili negiranje cijele situacije. Rastava braka kad su djeca punoljetna ne bavi se s toliko bitnih pitanja oko skrbništva niti toliko snažno može utjecati na odraslu osobu koja promatra nesklad u odnosu između dvoje odraslih ljudi, svojih roditelja. U toj situaciji razvod manje može naštetiti osobi emocionalno i socijalno s obzirom na to da govorimo o potencijalno formiranoj ličnosti koja je vjerojatno već samostalna i neovisna o roditeljima.

Djeca rastavljenih roditelja - posljedice
FOTO: Shutterstock

Djeca rastavljenih roditelja – posljedice

Prva godina nakon razvoda će u svakom slučaju biti svima teška i zahtjevna zbog prilagodbe na novonastale okolnosti. Istraživanja su pokazala da se djeca najviše bore tijekom prve dvije godine nakon rastave braka roditelja, a mnoga od njih intenzivnije pokazuju emocije ljutnje, tjeskobe, tuge, straha, ali i agresivnosti. Kod neke djece može doći do odbijanja odlaska u školu, lošijeg školskog i akademskog uspjeha i povlačenja u sebe.

Ipak, mnoga djeca se uspješno oporavljaju. U trenutku kada se ponovno oformi neka vrsta obiteljske strukture s redovitim dnevnim rutinama i sigurnim okolnostima, djeca se uspijevaju prilagoditi novom stadiju života u kojem je stalno prisutan samo jedan roditelj, a drugog viđaju povremeno. Manji postotak djece može imati trajne probleme prilagodbe, emocionalne nestabilnosti i drugih mentalnih poteškoća koji mogu potrajati.

Nekoj djeci rastava roditelja i nije toliko stresna koliko sve ono što slijedi nakon toga. Naime, nije rijetka situacija u kojoj se djeca nakon razvoda sele u novi dom, školu i/ili susjedstvo, doživljavaju egzistencijalne brige roditelja (zbog financijskih poteškoća koje sa sobom nosi samohrano roditeljstvo) ili dolaze u situaciju upoznavanja novih ljudi u životu jednog od roditelja (npr. očuha, maćehe, polubraće, polusestara i sl.). Strah od ponovnog gubitka i napuštanja je posebno izražen, a poremećaji prilagodbe mogu stvoriti dodatne razloge za brigu oko mentalnog zdravlja djeteta.

Kod neke djece mogu se pojaviti ozbiljniji problemi, kao što su poremećaji u ponašanju, upuštanja u rizične aktivnosti i delinkvenciju, prerana seksualna iskustva te razvoj problema s ovisnostima. Odrasli koji su doživjeli razvod roditelja u djetinjstvu mogu imati probleme u ostvarivanju partnerskih odnosa u odrasloj dobi, prvenstveno zbog straha od gubitka i nemogućnosti ostvarivanja povjerenja u drugu osobu.

Rastava i djeca
FOTO: Shutterstock

Rastava i djeca – kako zaštititi djecu?

Iako je rastava braka roditelja više ili manje stresna za djecu u svakom slučaju, dobra je vijest da roditelji mogu na različite načine prevenirati brojne posljedice. Davanje dovoljno informacija o novonastalim okolnostima djeci, ovisno o dobi u kojoj se nalaze i koliko mogu shvatiti, može značajno pomoći da shvate što se događa i da znaju da nisu kriva i odgovorna za ono što se događa između roditelja. Time im ulijevate povjerenje da ćete biti tu za njih i da se mogu osjećati sigurnima da ćete se i dalje brinuti za njih.

Mnogi roditelji prepucavaju se “preko” djece. Stavljanjem djece u sredinu svojih rasprava ili, još gore, okrećući djecu jedno protiv drugoga, može uzrokovati brojne psihičke probleme kod djece. Suprotno od toga, roditelji bi trebali pronaći zajednički jezik kada je u pitanju daljnji odgoj djece. Koliko god bilo teško, pozitivna komunikacija i suradnja između roditelja pomažu da se djeca oporave i prilagode novim okolnostima.

Iako neka djeca neće pokazivati koliko se loše osjećaju zbog rastave, bilo bi dobro da imate na umu da svatko prolazi kroz stres na svoj način. Ignoriranje onoga što se dogodilo i stavljanje pod tepih ne znači da će se stvari same od sebe riješiti. S druge strane, razgovor o onome što se događa i što se dogodilo te dogovor oko organiziranja nekih životnih prioriteta u budućnosti može pomoći djeci da se osjećaju sigurnima i uključenima.

Osnaživanje djeteta, poticanje razvoja samopoštovanja i samopouzdanja te učenje vještina suočavanja sa stresnim okolnostima od velike je važnosti za prilagodbu.

Uključivanje u grupe podrške roditeljima koji su prošli kroz iskustvo rastave braka te suočavanje sa samohranim roditeljstvom može pomoći u zaštiti i prilagodbi roditelja. Ako nikako ne uspijevate pronaći putokaz u novonastalim okolnostima, potražite stručnu pomoć i nekoga tko će vam pomoći u prilagodbi promjenama koje su se dogodile.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Morin, A. (2022). The Psychological Effects of Divorce on Children: Take steps to help kids bounce back faster. Verywell Family.
  2. Goleman, D. (2013). Emocionalna inteligencija. Mozaik knjiga: Zagreb.
  3. Berk, L. E. (2008). Psihologija cjeloživotnog razvoja. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  4. Čudina-Obradović, M. i Obradović, J. (2006). Psihologija braka i obitelji. Golden marketing – Tehnička knjiga: Zagreb.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu