Više spolnih odnosa zaredom: Možete li pretjerati? Evo kako to utječe na muško, a kako na žensko fizičko i mentalno zdravlje

Više spolnih odnosa zaredom

Seks je temeljni aspekt ljudskog života koji pridonosi emocionalnom i fizičkom blagostanju. Iako seksualna aktivnost može biti izvor zadovoljstva i intimnosti, postavlja se pitanje može li više spolnih odnosa zaredom u kratkom vremenskom razdoblju dovesti do štetnih učinaka na zdravlje.

Više spolnih odnosa zaredom

U ovom ćemo članku istražiti potencijalne rizike pretjeranog upuštanja u seksualnu aktivnost i kako to može utjecati na zdravlje žena i muškaraca.

Fizički problemi

Upuštanje u više seksualnih odnosa unutar kratkog vremenskog okvira može dovesti do fizičke iscrpljenosti. Ljudsko tijelo troši energiju tijekom spolne aktivnosti, a česti ili dugotrajni spolni odnosi mogu rezultirati umorom. To može biti posebno izazovno za osobe s već postojećim zdravstvenim problemima ili one koji nisu fizički spremni.

Česta ili dugotrajna seksualna aktivnost može dovesti i do bolova u mišićima, nalik napornoj tjelovježbi. To može utjecati i na muškarce i na žene, osobito ako su uključeni položaji ili aktivnosti fizički zahtjevni.

Pretjerivanje može dovesti i do ozljeda kao što su uganuća ili istegnuća. Snažna aktivnost bez odgovarajućeg zagrijavanja ili pretjerane sile može prouzročiti tjelesnu štetu, utječući i na muškarce i na žene.

Pročitajte članak “Kad ljubav boli: Ozljede u seksu mogu biti neugodne i ponekad zahtijevaju liječničku pomoć! Evo savjeta kako ih izbjeći“.

Višestruki seksualni odnosi u kratkom vremenskom roku mogu dovesti do pojačanog stresa i tjeskobe
FOTO: Shutterstock

Mentalni i emocionalni problemi

Više spolnih odnosa zaredom može uzrokovati i sljedeće probleme vezane uz mentalno i emocionalno zdravlje.

Stres i tjeskoba

Višestruki seksualni odnosi u kratkom vremenskom roku mogu dovesti do pojačanog stresa i tjeskobe. Pritisak za dobru izvedbu u seksu, emocionalni napor ili zabrinutost za nečije seksualno zdravlje mogu negativno utjecati na psihičko blagostanje.

Napetost u vezi

Pretjerano uživanje u seksualnoj aktivnosti može opteretiti vezu. Može stvoriti nerealna očekivanja, nezadovoljstvo i nesporazume među partnerima.

Gubitak intimnosti

Česti seksualni odnosi mogu, paradoksalno, dovesti do gubitka intimnosti. Kada seks postane primarni fokus, emocionalne veze i komunikacija mogu patiti.

Pretjerana seksualna aktivnost može poremetiti i prirodnu pH ravnotežu vagine
FOTO: Shutterstock

Zdravstveni rizici za žene

Česta seksualna aktivnost bez zaštite može povećati rizik od spolno prenosivih infekcija i za muškarce i za žene. Žene mogu biti osjetljivije na određene spolno prenosive bolesti zbog anatomije svojeg reproduktivnog sustava.

Pročitajte članak “Simptomi spolnih bolesti: Učestalost iz godine u godinu raste! Evo koji su najčešći znakovi kod žena, a koji kod muškaraca“.

Pretjerana seksualna aktivnost može poremetiti i prirodnu pH ravnotežu vagine, što dovodi do nelagode, svrbeža i infekcija. Neophodno je da žene održavaju pravilnu higijenu kako bi te rizike svele na minimum.

Nezaštićeni seks tijekom seksualne faze visoke frekvencije može dovesti do neželjene trudnoće, što može imati fizičke i emocionalne posljedice za žene.

Pretjerano uživanje u seksualnoj aktivnosti može dovesti do privremene erektilne disfunkcije
FOTO: Shutterstock

Zdravstveni rizici za muškarce

Pretjerano uživanje u seksualnoj aktivnosti može dovesti do privremene erektilne disfunkcije, budući da tijelu treba vremena da se oporavi. Ako se ovo ponavlja, možda će biti potrebna liječnička pomoć.

Neka istraživanja sugeriraju da vrlo česta ejakulacija može imati zaštitni učinak na zdravlje prostate, ali pretjerivanje možda neće biti od koristi. Uspostavljanje ravnoteže je ključno.

Pročitajte članak “Prostata i ejakulacija: Otkriveno kako učestalost ejakulacije utječe na razvoj raka prostate! Jedna studija je trajala 14 godina“.

Iako je seksualna aktivnost normalan i ugodan dio života, bitno je uspostaviti ravnotežu koja osigurava i fizičko i emocionalno blagostanje. Pretjerano upuštanje u seksualnu aktivnost može dovesti do niza zdravstvenih rizika, različito utječući na žene i muškarce. Za pojedince je ključno da otvoreno komuniciraju sa svojim partnerima, prakticiraju siguran seks i obraćaju pozornost na vlastite fizičke i emocionalne granice.

U konačnici, zdrav seksualni život trebao bi poboljšati opću dobrobit, a ne ugroziti je.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Whittaker, G. (2023). Is It Bad to Have Sex Every Day? hims.
  2. Kassel, G. (2019). Is It Actually Possible to Have Too Much Sex? Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu