Želite li seks češće od svojeg partnera? Evo kako neusklađenost libida može naštetiti vezi, ali i kako riješiti ovaj problem

Neusklađenost libida

Spolni nagon igra značajnu ulogu u svakoj romantičnoj vezi jer povezuje partnere na fizičkoj i emocionalnoj razini. Međutim, romantične veze su složene, a kada je u pitanju fizička intimnost, parovi se često mogu naći pred izazovima.

Jedan od takvih izazova je suočavanje s neusklađenim libidom, gdje jedan partner želi seksualnu aktivnost češće ili s entuzijazmom nego drugi. Ova situacija može dovesti do frustracije, osjećaja odbačenosti, pa čak i razoriti cjelokupni odnos ako se ne riješi učinkovito.

Neusklađena seksualna želja često je povezana s lošom romantičnom vezom ili nedostatkom međusobne privlačnosti. Iako to može biti točno u nekim slučajevima, nekoliko drugih čimbenika, uključujući duljinu i fazu veze, mogu utjecati na seksualne želje partnera.

Neusklađena seksualna želja
FOTO: Shutterstock

Neusklađenost libida – uzroci

Na neusklađenost libida također mogu utjecati:

  • anksioznost zbog izvedbe (eng. sexual performance anxiety) – osobe koje imaju ovo stanje često će biti svladane strahom da neće dobro zadovoljiti partnera; ovaj poremećaj više se javlja kod muškaraca nego kod žena
  • učestalost neseksualne naklonosti
  • nedostatak vremena ili privatnosti
  • iscrpljenost
  • seksualna odbojnost
  • anksioznost, depresija i/ili drugi poremećaji raspoloženja (kao što su postporođajna depresija ili postporođajna anksioznost).

Kako riješiti ovaj problem?

Ako vi i vaš partner imate neusklađen libido, to ne znači da ste nekompatibilni i da biste jednostavno trebali prekinuti odnos.

Ovaj se problem može riješiti na načine koje smo izdvojili u nastavku.

Temelj svake uspješne veze je otvorena i iskrena komunikacija
FOTO: Shutterstock

Razgovor o vašim potrebama

Temelj svake uspješne veze je otvorena i iskrena komunikacija. Kada se suoče s neusklađenim seksualnim nagonom, oba partnera moraju biti voljna voditi iskrene razgovore o svojim potrebama, željama i brigama.

Dijeljenje osjećaja i briga može pomoći partnerima da bolje razumiju međusobne perspektive. Partner s većim spolnim nagonom može izraziti svoje emocionalne i fizičke potrebe, dok partner s nižim spolnim nagonom može navesti razlog svojeg smanjenog interesa, poput stresa, problema sa slikom tijela ili osobne nesigurnosti.

Empatija prema partneru

Empatija je ključna komponenta kada se raspravlja o neusklađenim seksualnim nagonima. Oba partnera moraju shvatiti da su njihovi osjećaji valjani, čak i ako se razlikuju. Partner s većim spolnim nagonom trebao bi priznati potrebu drugog za emocionalnom i fizičkom intimnošću izvan seksa, dok bi partner s nižim spolnim nagonom trebao cijeniti važnost fizičke blizine za svojeg partnera.

Fokus na kvalitetu, a ne kvantitetu

Umjesto da se usredotočite samo na učestalost, usredotočite se na to da spolne odnose koje imate učinite zadovoljnijim i ispunjenijim.

Dajte prednost emocionalnoj povezanosti i intimnosti.

Iako bi moglo zvučati neromantično, zakazivanje intimnih trenutaka može pomoći u ravnoteži između vaših različitih seksualnih nagona. Ovaj pristup pomaže i jednom i drugom partneru da se psihički pripreme i raduju iskustvu.

Predigra i neseksualna privrženost igraju ulogu u izgradnji pozitivne seksualne interakcije
FOTO: Shutterstock

Pitajte se što za vas znači “seks”

Intimnost nije samo seks, a seks nije samo snošaj. Kada seks postane samo čin, može postati manji užitak za jednog ili oba partnera. Predigra i neseksualna privrženost poput ljubljenja, maženja, grljenja i sl. igraju ulogu u izgradnji pozitivne seksualne interakcije.

Također, za neke parove je gotovo sve predigra, od načina na koji kažete dobro jutro do pranja suđa nakon večere kako bi se vaš partner mogao opustiti. Kada oba partnera namjerno ulože trud u odnos kao cjelinu i neseksualnu naklonost, vjerojatnije je da će doći do stvarnog seksa.

Ako vam neusklađenost libida i dalje predstavlja složeni problem u vezi, jedna od najboljih opcija je da kontaktirate seksualnog terapeuta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pearson, C. (2023). When One Partner Wants Sex More Than the Other. The New York Times.
  2. Tee-Melegrito, R. A. (2023). What to know about mismatched sex drives. Medical News Today.
  3. Auteri, S. (2022). What to Do When You and Your Partner Have Wildly Different Sex Drives. InStyle.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu