Blue balls: Muškarci zbog ovog stanja stvaraju pritisak partnericama! Evo o čemu je riječ i predstavlja li ozbiljnu prijetnju spolnom zdravlju

Blue balls kao argument da se partnericu prisili na seks

Termin “blue balls” često se koristi u društvu u različitim kontekstima, posebno onim humorističnog karaktera, iako je riječ o stvarnom medicinskom stanju kod muškaraca. Pogrešno shvaćanje ovog termina je da testisi poprime plavu boju ili nateknu zbog manjka seksualne aktivnosti. Međutim, blue balls nastaje zapravo tijekom seksualnog uzbuđenja.

Kako bismo razjasnili ovaj pojam i otkrili njegovo pravo značenje, u nastavku vam donosimo o čemu je točno riječ.

Blue balls - značenje
FOTO: Shutterstock

Blue balls – značenje

Blue balls (hrv. “plave kuglice”) ili epididimalna hipertenzija odnosi se na bol u skrotumu ili osjećaj težine nakon dugotrajnog seksualnog uzbuđenja bez orgazma i ejakulacije.

Simptomi uključuju:

  • blagu bol
  • nelagodu
  • osjećaj težine u području testisa
  • ponekad – kao što ime sugerira – blijedu plavkastu boju u testisima.

Blue balls – uzroci

Seksualno uzbuđenje uzrokuje širenje arterija koje nose krv do muških spolnih organa, povećavajući protok krvi u ovom području. Vene koje obično odvode krv iz genitalija se sužavaju, zadržavajući krv u tom području, te tako uzrokuju erekciju.

Nakon ejakulacije ili ako osoba prestane osjećati uzbuđenje, krvne žile se vraćaju na svoju uobičajenu veličinu, zajedno s natečenim penisom i testisima. To uzrokuje privremeno nakupljanje krvi u testisima, zbog čega nastaje epididimalna hipertenzija, odnosno blue balls.

Epididimalna hipertenzija
FOTO: Shutterstock

Je li ovo stanje štetno za muškarca?

Iako se možda tako čini zbog navedenih simptoma, epididimalna hipertenzija nije štetna i neće uzrokovati nikakve ozbiljne zdravstvene probleme.

Svaka nelagoda trebala bi nestati nakon što erekcija prođe, a protok krvi u genitalije vrati se u normalu.

Međutim, ako primijetite da testisi postaju tamnoplavi ili ljubičasti (ne blijedo plavkasti, što je normalno), to bi mogao biti simptom ozbiljnijeg problema koji se zove torzija testisa. Ovo stanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Torzija testisa
FOTO: Shutterstock

Blue balls kao argument da se partnericu prisili na seks

Kada vam se pojave blue balls, najbolje je pričekati da vas taj osjećaj prođe. No, jedan od najbržih načina da se riješite tog osjećaja je ejakulacija.

Međutim, ponekad dolazi do pogrešnog shvaćanja da muškarac treba obavezno ejakulirati kako bi se riješio tih simptoma pa često zbog toga mnogi nagovaraju svoje partnerice na seks.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Sexual Medicine rezultati, koji sadrže odgovore više od 2.000 sudionika (oko 57 % muškaraca i 43 % žena), otkrili su da na neki način ovo iskustvo “nije velika stvar”, dok za druge predstavlja “veliki problem”.

Znatno više žena (40,1 %) nego muškaraca (3,7 %) prijavilo je pritisak da se upusti u seksualni odnos u ovoj situaciji.

Seksualna prisila i blue balls
FOTO: Shutterstock

Seksualna prisila i blue balls

Seksualna prisila uključuje radnje kao što su moljenje, preklinjanje i navođenje nekoga da se osjeća krivim zbog boli ili da je njegova krivnja što bol postoji.

Seksualna prisila povezana je s negativnim ishodima u smislu zdravlja i dobrobiti, kao što su povećan rizik od depresije i tjeskobe, nisko samopoštovanje i negativna seksualna samopoimanja.

Spolni odnos ili bilo kakva seksualna aktivnost kao odgovor na prisilu svakako nije u skladu s entuzijastičnim i slobodno danim seksualnim pristankom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu