Znanstvenici preporučuju posjedovanje kućnog ljubimca starijim osobama koje žive same! Evo zašto

Znanstvenici preporučuju posjedovanje kućnog ljubimca starijim osobama koje žive same

Posjedovanje kućnog ljubimca potencijalno bi moglo poslužiti kao zaštitni čimbenik protiv kognitivnog pada kod starijih osoba koje žive same, prema nedavnoj studiji objavljenoj u JAMA Network Open.

Istraživanje, provedeno korištenjem podataka gotovo 8.000 sudionika engleske Longitudinalne studije starenja otkrilo je da su starije osobe s kućnim ljubimcima imale sporije stope kognitivnog pada, osobito verbalnog pamćenja i tečnosti, u usporedbi s onima bez kućnih ljubimaca.

Studija pridonosi sve većem broju dokaza koji upućuju na to da posjedovanje kućnih ljubimaca može ublažiti kognitivni pad, osobito verbalnog pamćenja.

Dr. Tiffany Braley, izvanredni profesor neurologije na Michiganskoj medicini, za Everyday Health naglašava da uočene kognitivne prednosti posjedovanja kućnih ljubimaca za one koji žive sami potiču važna ispitivanja potencijalnih mehanizama koji leže u pozadini ovog fenomena.

kumulativni učinci posjedovanja kućnih ljubimaca, osobito tijekom duljih razdoblja
FOTO: Shutterstock

Poticanje starijih osoba na posjedovanje kućnih ljubimaca

Budući da demencija pogađa približno jednu od 10 osoba u dobi od 65 i više godina u SAD-u, s očekivanim udvostručenjem slučajeva do 2050. godine, studija naglašava potencijalne javnozdravstvene implikacije promicanja posjedovanja kućnih ljubimaca za zdravo starenje.

Ovo istraživanje je u skladu s prethodnim istraživanjem koje ukazuje na to da trajanje posjedovanja kućnog ljubimca može utjecati na kognitivne dobrobiti. Dr. Braley, koautorica srodne studije iz ožujka 2023., primijećuje da se čini da kumulativni učinci posjedovanja kućnih ljubimaca, osobito tijekom duljih razdoblja, djeluju zaštitno, osobito u smislu verbalnog pamćenja.

Opažene dobrobiti mogu se povezati s ulogom kućnih ljubimaca u ublažavanju usamljenosti i društvene izolacije, dobro utvrđenih čimbenika rizika za kognitivni pad.

Iako je studija opservacijska i ne utvrđuje uzročno-posljedičnu vezu između posjedovanja kućnog ljubimca i smanjenog kognitivnog pada, nalazi su u skladu sa shvaćanjem da kućni ljubimci doprinose upravljanju stresom i povećanoj tjelesnoj aktivnosti, kao što se vidi kod vlasnika pasa koji češće šetaju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Li, Y. i sur. (2023). Pet Ownership, Living Alone, and Cognitive Decline Among Adults 50 Years and Older. JAMA Network Open, 6(12): e2349241. 
  2. Upham, B. (2023). Live Alone? A Pet Could Help Keep Your Mind Sharp. Everyday Health.
  3. Applebaum, J. W. i sur. (2022). The Impact of Sustained Ownership of a Pet on Cognitive Health: A Population-Based Study. J Aging Health., 35(3–4): 230–241.

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu