Vlasnik ste kućnog ljubimca? Dokazano je da on ima važnu ulogu u očuvanju vašeg mozga i zaštiti od demencije

Nedavna studija na starijima od 50 godina pokazala je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja

Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak. Nedavna studija na starijima od 50 godina pokazala je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja. 

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Michigan ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca (“pet effect“) ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi, piše Science Alert

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju. 

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje
FOTO: Shutterstock
Ako je osoba iz te dobne skupine imala ljubimca pet godina, postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Ovo otkriće je samo poveznica, a ne jasan dokaz da “pet effect” stvarno postoji, napominju znanstvenici. 

Otprije je poznato da pozitivno utječu na emocije i fizičko zdravlje

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje i puno je teorija zašto je tako. 

Vlasnici pasa su, primjerice, prisiljeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno je kretanje povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim duljim životom. 

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imunosni sustav, posebno crijeva. Također, ljubimci nas čine sretnima, tj. studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga. 

Vlasnici pasa su prisiljeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno je kretanje povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim duljim životom
FOTO: Shutterstock

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utječe na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utječu na moždane sposobnosti.

Znanstvenici iz Michigana smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti. 

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu