Više od 2/3 djece u predtinejdžerskoj dobi ne kreće se dovoljno: Otkriveno kakva tjelovježba pomaže protiv depresije i delinkvencije u kasnijoj dobi

Više od dvije trećine djece u predtinejdžerskoj dobi ne kreće se dovoljno

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati mentalno zdravlje adolescenata i pomoći kod poteškoća u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje.

Utvrđeno je da je redovito umjereno do intenzivno vježbanje u dobi od 11 godina povezano s boljim mentalnim zdravljem u dobi između 11 – 13 godina.

Tjelesna aktivnost također je povezana sa smanjenom hiperaktivnošću i problemima u ponašanju kod mladih ljudi, kao što su “gubitak živaca”, tučnjava s drugom djecom, laganje i krađa.

Studiju su proveli znanstvenici sveučilišta u Edinburghu, Strathclydeu i Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Georgiji u SAD-u.

Tvrde da je njihov rad prvi koji nudi tako sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja i tjelovježbe kod mladih ljudi.
Utvrđeno je da je redovito umjereno do intenzivno vježbanje u dobi od 11 godina povezano s boljim mentalnim zdravljem u dobi između 11 – 13 godina
FOTO: Shutterstock

Mala, ali uočljiva veza

Znanstvenici su analizirali podatke iz britanske studije “Djeca 90-ih” koja je promatrala koliko je vježbalo 4.755 11-ogodišnjaka.

Tjelesne aktivnosti mladih ispitanika mjerene su uređajima koji su bilježili razine umjerene tjelesne aktivnosti, koja se obično definira kao brzo hodanje ili vožnja bicikla, kao i energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje, poput aerobnog plesanja, trčanja ili plivanja.

Mladi i njihovi roditelji također su izvijestili o simptomima depresije kod ispitane djece u dobi 11 – 13 godina, a roditelji i učitelji ispitivani su o općem ponašanju djece i emocionalnim poteškoćama.

U analizi utjecaja umjerenog do intenzivnog vježbanja na mentalno zdravlje i ponašanje mladih ljudi, tim je također uzeo u obzir faktore kao što su dob, spol i društveno-ekonomski status.

Otkrili su da više razine umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti imaju malu, ali uočljivu vezu sa smanjenjem simptoma depresije i emocionalnih poteškoća.

Redovita tjelovježba također je povezana sa smanjenim problemima u ponašanju, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici kažu da rezultati upućuju na to da redovita umjerena i intenzivna tjelesna aktivnost može imati mali zaštitni učinak na mentalno zdravlje u ranoj adolescenciji.

Pročitajte članak “Tjelesno vježbanje i zdravlje: Psihologinja otkriva kako utječe na mentalno zdravlje i 5 savjeta za motivaciju“.

Ova studija pridonosi sve većoj bazi dokaza o tome koliko je tjelesna aktivnost važna za sve aspekte razvoja mladih ljudi
FOTO: Shutterstock

Velika studija je počela 1991. i još uvijek traje

Profesor John Reilly sa Sveučilišta Strathclyde rekao je da su rezultati važni jer je stupanj tjelesnih aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajuć:

Stupanj aktivnosti umjerenog do intenzivnog intenziteta na globalnoj razini tako je nizak u predtinejdžerskoj dobi na globalnoj razini – manje od trećine skupi 60 minuta dnevno koje preporučuje WHO. Iako se može činiti očitim da tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, dokazi za takvu dobrobit kod djece i mladih su rijetki, stoga su rezultati studije važni.

Dr. Josie Booth sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je sljedeće:

Ova studija pridonosi sve većoj bazi dokaza o tome koliko je tjelesna aktivnost važna za sve aspekte razvoja mladih ljudi – može im pomoći da se osjećaju bolje i budu bolji u školi. Podrška mladim ljudima da vode zdrav i aktivan život trebala bi biti prioritet.

Studija je objavljena u časopisu Mental Health and Physical Activity.

Britanska studija “Djeca 90-ih” dugoročni je zdravstveni istraživački projekt koji je počeo 1991. i u koji je bilo uključeno više od 14.000 trudnica.

Detaljno prati zdravlje i razvoj roditelja i njihove djece i sada regrutira kao nove ispitanike djecu i braću i sestre izvorne djece u studiju.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu