Svaki 4. učenik u hrvatskim školama pati od anksioznosti: Psiholozi upozoravaju da je sve više pokušaja suicida, a nastavnici ne znaju kako pomoći

Svaki 4. učenik u hrvatskim školama pati od anksioznosti

Sve je više pokušaja suicida, a profesori ne znaju kako pomoći, piše Večernji list, pozivajući se na rezultate istraživanja predstavljenog na 1. konferenciji školskih psihologa.

Gotovo tri četvrtine nastavnika osjeća se nesigurno u vlastite sposobnosti pružanja pomoći đacima s mentalnim poteškoćama, a to smatraju svakodnevnim dijelom svojeg posla i već su bili u situaciji da su individualno razgovarali s nekim učenikom o problemu povezanom s njegovim mentalnim zdravljem.

Pročitajte članak “Najčešći psihički poremećaji: Pojavnost raste, počinju u mlađoj odrasloj dobi i smanjuju kvalitetu života! Evo zbog kojih je mentalnih poremećaja najviše hospitalizacija“.

Od anksioznosti do suicidalnih misli

Tek svaki treći (37,1 %) anketirani učitelj i profesor u hrvatskim osnovnim i srednjim školama zna prepoznati simptome depresivnosti kod učenika, kao i depresivnost povezanu s konzumacijom alkohola ili suicidalnim mislima.

Većina nastavnika ne zna kako prepoznati zabrinjavajuće znakove i kako pružiti psihološku prvu pomoć mladima
FOTO: Shutterstock

Ovo su podaci istraživanja Mentalnozdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prezentirani u petak na 1. konferenciji školskih psihologa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a koji bi zvonili na uzbunu i u neka bolja vremena, a kamoli ne sada, usred rata u Europi, pandemije kojoj još nije stigao kraj, klimatskih promjena itd.

Istraživanje otkriva neugodnu stvarnost – dok svaki četvrti učenik u hrvatskim školama pati od anksioznih smetnji koje često prerastu u depresivne poteškoće pa i kliničku depresiju praćenu samoozljeđivanjem i suicidalnim mislima, većina nastavnika ne zna kako prepoznati zabrinjavajuće znakove i kako pružiti psihološku prvu pomoć mladima, piše Nataša Vlašić Smrekar.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu