Osobe s većim postotkom masnog tkiva oko trbuha imaju veći rizik od ove neurodegenerativne bolesti!

Osobe u srednjoj životnoj dobi koje nakupljaju visceralno masno tkivo oko trbušnih organa mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti

Osobe u srednjoj životnoj dobi koje nakupljaju visceralno masno tkivo oko trbušnih organa mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

Studija, koju je vodila dr. Mahsa Dolatshahi s Instituta za radiologiju Mallinckrodt na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington, otkrila je da ove masne naslage mogu izazvati promjene u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću do 15 godina prije pojave simptoma, potencijalno počevši već ranije, u dobi od 50 godina. Bitno je napomenuti da ovi nalazi još nisu prošli recenziju.

Rezultati istraživanja

Istraživači su htjeli utvrditi veze između amiloida i tau proteina, za koje je poznato da ometaju komunikaciju moždanih stanica, te čimbenika kao što su visok indeks tjelesne mase (BMI), pretilost, inzulinska rezistencija i abdominalno masno tkivo kod sredovječnih pojedinaca bez kognitivnih oštećenja.

Studija je otkrila da je veći omjer visceralnog i potkožnog masnog tkiva u trbuhu povezan s povećanom prisutnošću amiloida u prekuneusnom korteksu, području mozga koje je zahvaćeno rano u Alzheimerovoj bolesti. Povišene razine visceralne masti također su povezane s pojačanom upalom u mozgu.

Pročitajte članak “Alzheimerova demencija: Liječnik otkriva uzroke i simptome bolesti koja je uvijek fatalna“.

masne naslage mogu izazvati promjene u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću do 15 godina prije pojave simptoma
FOTO: Shutterstock

Potrebna su daljnja istraživanja

Naime, studija je otkrila jaču korelaciju između sala na trbuhu i Alzheimerove bolesti kod muškaraca u usporedbi sa ženama. Dr. Mary Ellen Koran, docentica radiologije i radioloških znanosti, za Medical News Today naglasila je potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se razumjela veza između visceralne masnoće i zdravlja mozga, s obzirom na postojeće povezanosti sa zdravljem srca.

Dr. Dolatshahi je predložila da bi upalne sekrecije iz visceralne masnoće mogle dovesti do upale mozga, ključnog mehanizma kod Alzheimerove bolesti.

Međutim, uzročno-posljedična veza ostaje nejasna, što zahtijeva dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinosi li nezdrav način života i visceralnoj masnoći i lošem zdravlju mozga.

Istraživači vjeruju da bi njihova otkrića mogla olakšati put ranijem otkrivanju Alzheimerove bolesti kod rizičnih skupina. Dr. Cyrus Raji, viši autor studije, naglasio je važnost pomaka od BMI-ja kako bi se bolje razumjela distribucija tjelesne masti pomoću MRI-ja.

Redovita aerobna tjelovježba, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla i plesa, dokazano je učinkovita u smanjenju sala na trbuhu
FOTO: Shutterstock

Smanjenje sala na trbuhu predlaže se kao potencijalna strategija za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti. Redovita aerobna tjelovježba, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla i plesa, dokazano je učinkovita u smanjenju sala na trbuhu. Osim toga, lijekovi poput semaglutida, odobrenog za dijabetes tipa 2, mogu ubrzati gubitak težine, iako dugoročni učinci na visceralnu masnoću i zdravlje mozga zahtijevaju daljnje istraživanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu