Najpoznatiji hrvatski psihijatar, dr. Handl: “Zbog nedostatka psihe i vlastite nutrine nismo sposobni uživati u životu!”

Zbog nedostatka psihe i vlastite nutrine nismo sposobni uživati u životu

Protekla dva dana, u organizaciji i uz financiranje hvarske Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, dr. Hrvoje Handl, održao je predavanja i radionice na otoku Hvaru pod naslovom “A ko ne bi tija lipo tilo?”, a koje su izazvale veliki interes javnosti.

Govoreći o stranputicama, zabludama, predrasudama i lažima koje se skrivaju iza pojmova “lijepo tijelo”, “zdrava hrana”, “dijeta” te ostalim društvenomrežnim ludostima koje danas utječu na sve nas, dr. Handl je upozorio kako su nedostatak psihe i vlastite nutrine ključni problemi koji nas čine sve manje sposobnima da uživamo u vlastitom životu.

“Brojke nisu bitne. Važne su emocije!”, naglašava dr. Handl pojašnjavajući besmislenost BMI-a (indeksa tjelesne mase) koji može stvoriti lažnu sliku pretilosti ili pothranjenosti i tako dovesti u zabludu:

Ravnoteža je ključ svega. Uravnotežena prehrana, uravnotežene emocije, sve bi trebalo biti u skladu i harmoniji. Ukoliko netko ima potrebu za promjenom kilaže, bilo da se radi o potrebi smanjivanja ili povećanja, preporučujem da se to provodi u suradnji s liječnikom. Dijeta nije rješenje, štoviše, najčešće dovodi do jo-jo efekta koji rezultira još gorim stanjem.

Ključan problem je u niskoj razini samopoštovanja

U svojem predavanju dr. Handl je naglasio da je pretilost bolest koju treba liječiti, jednako kao i druge oblike poremećaja u prehrani poput bulimije i anoreksije. U posljednje je vrijeme opsjednutost “zdravom” i “pravilnom” prehranom, tj. ortoreksija uzela maha. Jednako kao i bigoreksija – opsjednutost tjelovježbom i razvojem mišića.

Dr. Handl je istaknuo:

Svi poremećaji ukazuju na nisku razinu samopoštovanja i to je ključan problem. Želja mi je da se kroz ova predavanja u Hvaru osvijesti ta činjenica, da ukažem na probleme koji postoje oko nas i u nama, da hrabriji i osnaženi krenemo u novo sutra. To je izuzetno važne za najosjetljiviju dob, adolescente. Stoga sam posebno zadovoljan što su se učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razreda srednje škole/gimnazije Hvar okupili u tako velikom broju i što smo imali konstruktivnu raspravu s puno pitanja.

Na kraju je dodao da je na predavanju za građane više od sat vremena odgovarao na pitanja iz publike, što je još jedan dokaz koliko je ova tema važna za stanovnike otoka Hvara.

Ključan problem je u niskoj razini samopoštovanja
FOTO: Shutterstock

Zaklada će i dalje raditi na uspostavljanju odgovarajućeg dijaloga i akcijskog plana s nadležnim institucijama koji će omogućiti dolazak i rad većeg broja specijalista u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja, u kojoj pojedini specijalisti, pa tako i psihijatri, trenutno nisu na popisu mreže zdravstvene djelatnosti i slijedom toga ne mogu raditi na ovoj hvarskoj lokaciji.

U svojem radu Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško nastavit će preventivno djelovati i osnaživati mlade ljude na njihovom putu prema zrelosti.

O Zakladi

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiču opća korist i djelovanje za opće dobro.

U svojem radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. U potpunosti je financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock/Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu