Disfunkcija štitnjače može biti povezana s osobnošću

Disfunkcija štitnjače može biti povezana s osobnošću

Osobnost obuhvaća jedinstvene obrasce mišljenja, ponašanja, navike i osjećaje koji razlikuju jednog pojedinca od drugog. Na njega utječu kognitivni procesi, genetski čimbenici i uvjeti okoline. Dok se središnji živčani sustav tradicionalno smatra ključnim u razvoju osobnosti, sve više dokaza naglašava značajne doprinose drugih tjelesnih sustava i organa.

Osjetilne percepcije omogućuju pojedincima interakciju s okolinom. Primjerice, život u bučnim i napučenim gradovima može dovesti do tjeskobe i ljutnje, dok boravak u vrućim klimatskim uvjetima može uzrokovati kognitivni umor i poremećaje.

Redovita tjelovježba i zdrava prehrana povezani su s boljim mentalnim zdravljem, uključujući smanjenu depresiju, tjeskobu i stres. Držanje tijela također utječe na osobnost; primjerice, stajanje s podignutim rukama može povećati samopouzdanje i dominaciju, dok se zgrbljenost s prekriženim rukama može protumačiti da se osoba osjeća nemoćno i nesigurno.

Veza tjelesnosti i osobnosti
FOTO: Shutterstock

Veza tjelesnosti i osobnosti

Mnogi aspekti tjelesnosti utječu na spoznaju i osobnost, a uloga sustava tjelesne regulacije, poput hormonalnih sustava, posebno je komplicirana.

Hormoni, poput kortizola, adrenalina i oksitocina, kemijski su glasnici koje proizvode određena tkiva za regulaciju različitih tjelesnih funkcija. Ovi hormonski sustavi ključni su u održavanju homeostaze, a fluktuacije u razinama hormona mogu utjecati na raspoloženje i ponašanje, pridonoseći razlikama u osobinama ličnosti kao što su agresivnost, društvenost i emocionalna stabilnost.

Primjerice, hormonalne promjene tijekom puberteta mogu utjecati na raspoloženje, identitet i odnose, utječući na razvoj osobnosti tijekom adolescencije.

Štitnjača, smještena na prednjem dijelu vrata, proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, rast i korištenje energije. Hipotireoza, poremećaj karakteriziran nedovoljnom proizvodnjom hormona štitnjače, može biti rezultat čimbenika poput nedostatka joda, autoimunih poremećaja ili urođenih problema. Simptomi hipotireoze uključuju umor, debljanje, suhu kožu, gubitak kose i depresiju.

Tip osobnosti D
FOTO: Shutterstock

Tip osobnosti D

Tip osobnosti D, koji se često nalazi kod starijih osoba, karakteriziraju sklonosti doživljavanju negativnih emocija kao što su tjeskoba, depresija i stres, dok te osjećaje društveno prikrivaju. Osobe s tipom D osobnosti mogu imati problema s izražavanjem svojih emocija i izbjegavanjem društvenih interakcija, što je povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i iznenadne srčane smrti.

Novija istraživanja pokazuju veću prevalenciju osobnosti tipa D u bolesnika s hipotireozom. Studija koja je koristila internetsku anketu otkrila je da 34,4 % pacijenata s hipotireozom pokazuje osobine ličnosti tipa D, u usporedbi s 15,4 % opće populacije. Ti su pacijenti također iskusili više razine depresije, tjeskobe i umora, što sugerira da osobine ličnosti pridonose lošijim ishodima mentalnog zdravlja i većem opterećenju simptomima kod pacijenata s hipotireozom.

Studija naglašava potrebu da se uzmu u obzir čimbenici osobnosti u liječenju hipotireoze, osobito kod onih s komorbidnim psihičkim stanjima.

Općenito, na razvoj osobnosti utječu čimbenici izvan kognitivnih procesa. Koncept utjelovljenja naglašava ulogu tijela u oblikovanju spoznaje i osobnosti.

Tjelesna shema, nesvjesna tjelesna svijest, utječe na našu interakciju s okolinom.

Bio-psiho-socio-kulturni model osobnosti smatra pojedince kao spojeve bioloških, društvenih i kulturnih elemenata, naglašavajući međudjelovanje fizičkih, psiholoških i društvenih čimbenika u formiranju osobnosti.

Zaključno, tjelesni sustavi značajno utječu na osobnost oblikujući naše subjektivne doživljaje, osjećaj sebe, emocionalni i osjetilni razvoj te cjelokupnu dobrobit. Razumijevanje složene i višestruke prirode osobnosti zahtijeva prepoznavanje međusobne povezanosti tjelesnih, psiholoških i društvenih čimbenika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Perros, P. i sur. (2024). Hypothyroidism and Type D Personality: Results From E-MPATHY, a Cross-sectional International Online Patient Survey. J. Clin. Endocrinol. Metab., 9:dgae140. 
  2. Zand, H. (2024). Thyroid Dysfunction May Be Linked to PersonalityPsychology Today.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu