Zabrinjavajući podaci: Od teškog oblika raka krvi u Hrvatskoj obolijeva sve više mladih

Međunarodni dan multiplog mijeloma

U odnosu na prethodno desetljeće, broj oboljelih od multiplog mijeloma u Hrvatskoj se gotovo udvostručio, prvenstveno kao posljedica uspješnijeg prepoznavanja simptoma, no stručnjaci ističu važnost pojačane dostupnosti novih terapija.

Svaka 100. dijagnoza karcinoma na svijetu odnosi se na multipli mijelom, treći po redu najčešći oblik raka krvi. Oko 1.330 građana Hrvatske trenutačno se bori s ovom teškom i neizlječivom bolesti koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja. Praksa je pokazala kako su ishodi liječenja i do 50 % uspješniji ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, na razini primarne zdravstvene zaštite.

Kako rano dijagnosticirati multipli mijelom?

Dosad se bolest uglavnom vezala uz stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina starosti, no u posljednje vrijeme otkriva se i kod sve većeg broja mlađih pacijenatanajmlađem oboljelom u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana sa svega 24 godine. Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je postavljanja dijagnoze u trenutku kada je bolest već napredovala.

ZABRINJAVAJUĆE! Od teškog oblika raka krvi u Hrvatskoj obolijeva sve više mladih
FOTO: MijelomCRO
Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, ove godine s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata.

Mira Armour, direktorica udruge MijelomCRO ističe stručnost i educiranost naših liječnika te naglašava:

Rano otkrivanje bolesti i što veći broj dostupnih tretmana i terapija značajno utječu na uspješnost liječenja, ali i na kvalitetu života oboljelih, budući da ovaj težak i rijedak rak krvi ne bira ni dob ni spol. Iz razgovora s liječnicima i kolegama iz regije saznajemo kako Hrvatska prednjači u dijagnostici multiplog mijeloma – u odnosu na susjedne zemlje u zadnje tri godine bilježimo i do tri puta veći broj dijagnostičkih pretraga tipičnih za dijagnozu ove opake bolesti. Isto tako, ukupni broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se udvostručio u odnosu na prethodno desetljeće. Razlog nije u povećanju broja oboljelih, koliko u ranijoj dijagnostici, pravovremenom početku liječenja i većem izboru dostupnih terapija.

Što kažu stručnjaci o multiplom mijelomu?

Stručnjaci pak očekuju da će zbog manje učestalosti dijagnosticiranih karcinoma u pandemijskom razdoblju rasti broj novo dijagnosticiranih bolesnika.

Dr. Jadranka Karuza, specijalistica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KoHOM-a, naglašava problematiku manjka obiteljskih liječnika koja također utječe na dinamiku otkrivanja malignih bolesti te izjavljuje:

U svakodnevnoj praksi vidljiva je veća pojavnost malignih bolesti. Nažalost, vrlo često u poodmaklom stadiju. Iako je multipli mijelom rijetka bolest i obiteljski liječnik se susretne s njome u prosjeku 1 – 2 puta u svojem radnom vijeku, crne statistike zasigurno će se odraziti i na ove bolesnike. Zbog kvalitetnog tumačenja hematoloških nalaza potrebna je bliska suradnja liječnika obiteljske medicine i hematologa, kao i jasan hodogram i prioritetni termini za bolesnike kod kojih sumnjamo na rak.
Broj oboljelih od multiplog mijeloma u Hrvatskoj se gotovo udvostručio
FOTO: Shutterstock

Prim. dr. Sandra Bašić Kinda, hematologinja na Klinici za internu medicinu KBC-a Zagreb i voditeljica Radne grupe za multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem), ističe kako danas oboljeli od multiplog mijeloma duže žive i imaju bolju kvalitetu života te zaključuje:

Iako je u Hrvatskoj dostupnost lijekova relativno zadovoljavajuća, postoje dvije važne terapije koje nam trenutačno nisu dostupne, a zbog prirode bolesti su neophodne. To su proširenje primjene monoklonskog protutijela u 1. liniju liječenja te korištenje kombinacije monoklonskog protutijela i nove generacije inhibitora proteasoma kod bolesnika refraktornih na lenalidomid. Trenutno su obje opcije na razmatranju kod HZZO-a i nadam se da će nam uskoro biti dostupne. Ove terapije još bi dodatno unaprijedile ishode, a način liječenja izjednačio se sa svim drugim zemljama EU-a.

Prof. dr. sc. Toni Valković, dr. med, hematolog sa Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu u KBC-u Rijeka, slaže se kako Hrvatska ne zaostaje po pitanju dostupnosti lijekova te podsjeća kako je Hrvatska konkurentna u liječenju multiplog mijeloma i zahvaljujući stalnim kontaktima i stručnim usavršavanjima naših hematologa te hematoloških medicinskih sestara i tehničara. Istaknuo je:

Dostupnost liječenja autolognom transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama je odlična. Sve to daje preduvjete za još bolju prognozu i svjetliju budućnost naših bolesnika, posebno ako neke kombinacije lijekova postanu dostupne i hrvatskim bolesnicima odlukama našeg HZZO-a. Jako je uzbudljivo pratiti napredak različitih vidova imunoterapije koji se sada nalaze u uznapredovalim fazama kliničkih istraživanja ili su pred odobrenjem. Osobno mislim da će multipli mijelom za 10 – 15 godina postati izlječiva bolest za određene skupine bolesnika, a za ostale kronična bolest s kojom će se moći dugo i kvalitetno živjeti i raditi.
ZABRINJAVAJUĆE! Od teškog oblika raka krvi u Hrvatskoj obolijeva sve više mladih
FOTO: Shutterstock

Pogledajte dokumentarni film o svjedočanstvima oboljelih

S ciljem širenja svijesti i ključnih informacija o multiplom mijelomu, a u suradnji sa srednjoeuropskim udrugama pacijenata snimljen je dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za iduće korake” sa svjedočanstvima oboljelih, uključujući i mladu zagrebačku obitelj.

Ivanu Pravici je u 43. godini dijagnosticiran mijelom, a obitelj je nakon prvotnog straha i šoka prihvatila novu situaciju i hrabro izgradila život s mijelomom. Njihovo iskustvo i hrabra borba s ovom teškom bolesti premijerno će se prikazati na Facebook stranici Mijelom CRO u četvrtak, 30. ožujka, na Međunarodni dan multiplog mijeloma.

Osim što progovara o izazovima u liječenju i skrbi s kojima se oboljeli svakodnevno susreću, ovaj dokumentarac odaje počast svim pacijentima, njihovim obiteljima, udrugama i zdravstvenim radnicima, koji se iz dana u dan bore protiv ove opake bolesti, ne predaju i inzistiraju na pozitivnom pristupu i pravu na kvalitetan i normalan život. Hrvatska premijera kompletnog filma očekuje se na jesen 2023.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje udruge MijelomCRO.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu