Crveni alarm u ljekarnama: Iako HALMED tvrdi da nema kritične nestašice, evo do kojih sve lijekova pacijenti ne mogu doći

U ljekarnama trenutno nedostaju brojni lijekovi

U Hrvatskoj, sudeći po HALMED-u, nema kritične nestašice nijednog lijeka, nego su, kažu, dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina. No, situacija u ljekarnama ipak je drugačija, piše Jutarnji list.

U ljekarnama trenutno nedostaju brojni lijekovi, a kritična je situacija s lijekom Litalir, kojim se liječi kronična mijeloična leukemija i za koji nema zamjenskog lijeka.

Nadalje, nema sirupa Augmentin, za koji na HALMED-ovim stranicama uopće nije objavljena nestašica. Nema ni sirupa Klavocin, Hyzaara (za liječenje esencijalne hipertenzije u bolesnika u kojih krvni tlak nije dobro kontroliran samo losartanom ili samo hidroklorotiazidom), Propranolola 40 mg (koristi se u profilaksi stenokardije u bolesnika s kroničnom stabilnom anginom pektoris u naporu), Tobrex kapi, Tobrex masti itd.

HALMED ističe da su dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina
FOTO: Shutterstock

Situacija 30 % lošija od onoga na HALMED-ovim stranicama

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe:

U ljekarnama i veledrogerijama situacija je barem 30 % lošija od onoga što se može vidjeti na HALMED-ovim stranicama, i to se stanje iz dana u dan mijenja. Agencija o nestašici lijekova obavještava na osnovi informacija koje im daju nositelji odobrenja (proizvođači), a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu.
Pacijenti se masovno žale da nisu uspjeli dobiti propisani lijek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica.

Soldo pojašnjava da ljekarnici ne smiju izdati generički, zamjenski lijek ako na stranicama HALMED-a nije napisano da lijeka nema na tržištu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu